Akkumulátorokat és elektromos autókat is gyárt majd az USA-ban a Toyota

Az eddig minden autógyártónál, több, mintegy 23,5 millió részben vagy teljesen elektromos (öntöltő hibrid elektromos, plug-in hibrid elektromos, akkumulátoros elektromos és hidrogén üzemanyagcellás elektromos) autót Toyota az egyesült államokbeli akkumulátoros elektromos autó gyártással és újabb akkumulátorgyár-beruházásokkal fokozza az elektrifikáció iránti elkötelezettségét. A vadonatúj, három üléssoros akkumulátoros elektromos SUV-t a Toyota Kentucky üzemben szerelik majd össze 2025-től. Az új akkumulátoros elektromos SUV a Toyota North Carolina akkumulátorait fogja használni, amely 2025-ben kezdi meg az akkumulátorgyártást: az új, 2,1 milliárd dolláros akkumulátorgyár-beruházás ugyanis lehetővé teszi a villamosítás támogatásának bővítését.

A Toyota 2025-től kezdődően egy teljesen új, három üléssorral rendelkező, akkumulátoros elektromos SUV-t gyártását kezdi majd meg a Toyota Kentucky üzemben, ezzel növelve elkötelezettségét a járművek elektrifikációja és az értékesítés helyén történő összeszerelés mellett. Az új akkumulátoros elektromos Toyota számára a Toyota North-Carolina gyárban készült akkumulátorok biztosítják majd a meghajtást. A jelenleg épülő új akkumulátorgyár újabb 2,1 milliárd dolláros beruházással készül tovább, hogy támogassa a vállalat karbonsemlegesség felé való törekvését.

Elkötelezettek vagyunk a széndioxid-kibocsátás minél nagyobb mértékű és mielőbbi csökkentése mellett. E cél elérése érdekében az ügyfeleknek olyan opciók kínálatához kell hozzáférniük, amelyek megfelelnek az igényeiknek most és a jövőben is. Izgalmas látni, hogy legnagyobb egyesült államokbeli gyárunk, a Toyota Kentucky és legújabb gyárunk, a Toyota North Carolina a jövő felé terel minket az új akkumulátoros elektromos modellel és az akkumulátorgyártással együtt bővülő elektrifikált termékkínálatunkhoz.” –Ted Ogawa, a észak-amerikai elnök-vezérigazgatója.

Kentuckyból érkezik a Toyota első amerikai akkumulátoros elektromos modellje

A mai bejelentés megerősíti, hogy a Toyota Kentucky vezeti majd a vállalat járműveinek széndioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló erőfeszítéseit az első, Egyesült Államokban összeszerelt BEV modellel, amely egy három üléssoros SUV lesz.

A Toyota Kentucky állította fel a mércét a Toyota egyesült államokbeli járműgyártásban, és most mi állunk élre a BEV modellek bevezetésében is. A Kentuckyban élő lakosokból álló hihetetlen csapatunk izgatottan várja ezt az új kihívást, miközben ugyanazt a kiváló minőséget és megbízhatóságot nyújtja, mint amit ügyfeleink elvárnak.” – mutat rá Susan Elkington, a kentuckyi Toyota gyér vezetője.

Az a döntés, hogy az Egyesült Államokban szerelnek majd össze egy akkumulátoros elektromos modellt, bizonyítja a vállalat elektromos járművekbe vetett hitét és elkötelezettségét az amerikai piacra szánt járművek tervezése és gyártása iránt.

„Ez hihetetlen hír, amely Kentuckyt az elektromos járművek központjává teszi. A Toyota régóta az autóipar létfontosságú része a nemzetközösségben, és most a vállalat olyan helyzetben van, hogy segítsen bennünket elöl haladni a jövő felé tartó úton. Szeretnék köszönetet mondani a cég vezetőinek államunk hihetetlen munkaereje iránti elkötelezettségéért, és alig várom, hogy lássam, mi következik a Toyota és Kentucky számára.” – kommentálta a hírt Kentucky kormányzója, Andy Beshear.

Észak-Karolinában készülnek majd az akkumulátorok

A Toyota 2,1 milliárd dollárt fektet be észak-karolinai akkumulátorgyártó üzemébe új infrastruktúra kialakítása érdekében, hogy így támogassa a jövőbeni terjeszkedést. Ezzel a Toyota észak-karolinai összbefektetése eléri az 5,9 milliárd dollárt.

A Toyota jelentős, jelenleg közel 6 milliárd dolláros befektetése államunkban nagyszerű hír, és újabb bizonyíték arra, hogy Észak-Karolina vezető szerepet tölt be a tiszta energia gazdaságában. A Toyota hisz a világszínvonalú munkaerőnkben, amely hozzájárul jövőbeli sikeréhez, és nagyra értékelem ezt a hatalmas elkötelezettséget.” – fűzi hozzá Roy Cooper, Észak-Karolina kormányzója.

A létesítmény a Toyota bővülő elektrifikált modellpalettájához szükséges lítium-ion akkumulátorok fejlesztésének és gyártásának központja lesz. A Libertyben található gyárt termelése a tervek szerint 2025-ben kezdődik meg hat akkumulátor gyártósorral, amelyből négy hibrid elektromos járművekhez és kettő BEV-khez készít majd energiatárolókat.

A jövő fényes a Toyota North Carolina-nál. Ezzel a proaktív infrastrukturális beruházással gyorsan támogatni tudjuk a jövőbeni terjeszkedési lehetőségeket, hogy megfeleljünk a növekvő vásárlói igényeknek.” – fogalmaz Sean Suggs, az észak-karolinai Toyota akkumulátorgyár vezetője.

A Toyota folyamatos elkötelezettsége Észak-Karolinában megerősíti, hogy a gyártás nagyhatalma lettünk. Ez a bővítés tovább erősíti virágzó partnerségünket, és nem lenne lehetséges a Közgyűlés által végrehajtott reformok nélkül, amelyek célja Észak-Karolina munkahelybarát állammá alakítása.” – kommentálja a bejelentést Phil Berger, az észak-karolinai szenátus ideiglenes elnöke.

A Toyota és Észak-Karolina állam erős partnerséget alakított ki, amely átalakítja Észak-Karolina jövőjét. Államunk – újra és újra – bebizonyította, hogy az egyik legjobb hely minden méretű vállalat számára üzleti tevékenység folytatásához, és a Toyota folyamatos befektetése államunkban ezt az elismerést erősíti meg.” – véli Tim Moore, az észak-karolinai képviselőház elnöke.

Egyértelmű vezető az elektrifikáció terén

Az elektrifikált járművek úttörője, a Toyota mintegy 23,5 millió öntöltő hibrid elektromos, plug-in hibrid elektromos, hidrogén üzemanyagcellás elektromos és akkumulátoros elektromos járművet bocsátott forgalomba világszerte – többet, mint az összes többi autógyártó együttvéve. A cég jelenleg 22 elektrifikált modellt kínál az Egyesült Államokban a Toyota és a Lexus márkák égisze alatt, ami az összes autógyártó közül a legtöbb. 2025-re a vállalat azt tervezi, hogy világszerte minden Toyota és Lexus modellhez elérhető lesz egy elektrifikált alternatíva is. Az elmúlt két évben a vállalat több mint 8 milliárd dollárt fektetett be az egyesült államokbeli gyártási műveleteibe, elsősorban termékeinek elektrifikációjára irányuló erőfeszítéseinek támogatására.

A Toyota az USA-ban

A Toyota több mint 65 éve része az Egyesült Államok kulturális szövetének, és elkötelezett a fenntartható, következő generációs mobilitás előmozdítása mellett Toyota és Lexus márkáin, valamint közel 1500 márkakereskedésén keresztül. A Toyota több mint 39.000 embert foglalkoztat közvetlenül az Egyesült Államokban, akik kilenc gyártóüzemben több mint 33 millió autó és teherautó tervezéséhez és összeszereléséhez járultak hozzá. 2025-re a Toyota 10., észak-karolinai gyára megkezdi az elektromos járművekhez való autóakkumulátorok gyártását. Bármely más autógyártónál több elektrifikált Toyota közlekedik az utakon – jelenleg 22 elektrifikált modellt kínál a vállalat. Annak érdekében, hogy a következő generációt ösztönözze a STEM-alapú területeken – beleértve a mobilitást –, a Toyota elindította virtuális oktatási központját, amely magával ragadó élményt és lehetőséget kínál arra, hogy virtuálisan meglátogassa számos egyesült államokbeli gyártóüzemünket. A központ egy sor ingyenes STEM-alapú leckét és tantervet is tartalmaz a Toyota USA Foundation partnerein keresztül, köztük virtuális terepgyakorlatokat és egyebeket.