Anna Netrebko és Yusif Eyvazov énekelte A trubadúr főszerepeit az Eiffel Műhelyházban

Telt ház előtt, ezer ember ovációjától övezve lépett a közönség elé Verdi A trubadúr című operájának főszerepeiben Anna Netrebko és férje, Yusif Eyvazov. Az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában 2024. február 2-án megtartott koncertszerű előadás valódi ünnepi alkalom volt, ami méltán tekinthető a BMW Group Magyarország támogatását immár kilenc éve élvező Magyar Állami Operaház 140. évada egyik fénypontjának.

Exkluzív BMW podcastok a Begurulva (spotify + youtube) és a podCARs (spotify + youtube) csatornáinkon!
Hallgass ránk!

Verdi operája, A trubadúr 1853-as bemutatója óta töretlen népszerűségnek örvend, most pedig napjaink leghíresebb operaénekes-házaspárja, Anna Netrebko és Yusif Eyvazov tolmácsolásában elevenedtek meg a legendás szereplők a Magyar Állami Operaház művészeinek és együtteseinek közreműködésével.

Anna Netrebko 2013-ban a Berlini Staatsoperben debütált Leonoraként Gaston Rivero (Manrico) és Plácido Domingo (Luna gróf) oldalán Daniel Barenboim vezényletével, majd a szerepet egy évvel később a Salzburgi Ünnepi Játékok alkalmával, 2015-ben pedig a New York-i Metropolitan színpadán is nagy sikerre vitte, utóbbin Dmitri Hvorostovsky (Luna) partnereként. Yusif Eyvazov 2016-ban a Párizsi Operában mutatkozott be Manricóként, ahol Netrebkóval először éppen A trubadúrban énekeltek együtt.

A két világsztár ugyancsak két nemzetközileg elismert és közkedvelt énekes partnereként lépett színpadra, akik a Magyar Állami Operaház kamaraénekesi címének is kitüntetettjei. Luna gróf szerepét a Kossuth-díjas Kálmándy Mihály énekelte, aki az OPERA egyik vezető baritonjaként 1992 óta több tucat alkalommal alakította Manrico riválisát, emellett fellépett vele Athénban, Pekingben, Prágában, Pozsonyban, Poznańban, Varsóban, valamint rangos német, osztrák, olasz és francia fesztiválokon. Azucena szerepét a csaknem két évtizedes nemzetközi tapasztalattal rendelkező kiváló mezzoszoprán, Szántó Andrea énekelte. Az Eiffel műhelyházi est karmestere Denis Vlasenko, nemzedékének legfoglalkoztatottabb orosz dirigense volt. Az Európában és Ázsiában is népszerű művész a Moszkvai, majd a Szentpétervári Állami Konzervatórium elvégzése óta rendszeresen dolgozik együtt olyan világsztárokkal, mint a Netrebko–Eyvazov házaspár, valamint Vadim Repin, Gyenyisz Macujev, Aida Garifullina, Ildar Abdrazakov, Dmitriy Korchak, Erwin Schrott vagy Vittorio Grigolo.

Az est különleges helyszínéül az Eiffel Műhelyház fogadótereként funkcionáló Mozdonycsarnok szolgált, amely mobil nézőterével csaknem ezer ültetett néző befogadására képes. A kiváló akusztikai adottságokkal rendelkező környezetben korábban Mahler VIII. szimfóniája, valamint Beethoven IX. szimfóniája és Fidelio című operájának félig szcenírozott előadása is nagy sikerrel mutatkozott be a közönség előtt, tavaly novemberben pedig Kodály Zoltán műveiből volt hallató nagyszabású hangverseny Psalmus100 címmel.

A BMW Group Magyarország az Operaház stratégiai partnereként tette a lehető legkényelmesebbé Anna Netrebko és Yusif Eyvazov magyarországi tartózkodását. Szintén a BMW Group Magyarország felajánlásával a Zeneakadémia öt opera szakos hallgatója is lehetőséget kapott, hogy részt vegyen az egyedülálló eseményen.  Az est vendégei pedig az Eiffel Műhelyház előtt megtekinthették a bajor prémiumgyártó zászlóshajóját is, az abszolút vezetési élményt, a hosszútávon is felülmúlhatatlan menetkomfortot és a csúcstechnológiás innovációkat kínáló BMW 740d xDrive modellt.

Fotó: Nagy Attila (Opera) és Németh Szabolcs (BMW)