Átlag körüli fordulatszámon a használtautó-piac

Áprilisban a DataHouse előzetes adatai szerint 66 992 személygépkocsi cserélt gazdát Magyarországon, ami csupán egy százalékkal marad el a tavaly áprilisban regisztrált 67 648-as mennyiségtől.

Noha jelentős visszaesés nem tapasztalható a hazai használtautó-piacon, jelenleg néhány tényező együttes hatása nehezíti, hogy a piac a tavalyi rekordforgalmát elérje– magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Az egyik ilyen tényezőt a magas finanszírozási költségek jelentik: Fontos katalizátora a piacnak a hitelezés, amelynek kondíciói a magas jegybanki alapkamat miatt jelentősen romlottak. Nem csupán a vásárlók egy bizonyos rétege számára okoz ez problémát, hanem a kereskedők készletfinanszírozási lehetőségeit is beszűkíti. Emellett a használtautó-piacon is érezteti hatását az infláció: áprilisban a JóAutók.hu oldalain meghirdetett személyautók átlagára mintegy 20 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.”

Az áremelkedés miatt a korábban legnagyobb forgalmat jelentő 1,5-2 millió forintos sávban ma már egyre nehezebben lehet normális állapotban lévő autót találni. A jelenlegi helyzetben a használt autót kereső vásárlók számára növekszik annak a kockázata, hogy nem megfelelő minőségű autóra tesznek szert. Ezért a korábbiaknál nagyobb szerep jut az ellenőrzött használtautó-piactereknek, amelyek kínálatában csak a megfelelően dokumentált előélettel rendelkező járművek jelenhetnek meg.

A használtautó-piacon 2023 első négy hónapjában 270 671 személyautó cserélt gazdát, ez a mennyiség 5 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakában regisztrált 284 829-es értéktől. Eközben a forgalomba helyezett új autók száma 38 091 darab volt, ami 0,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábban mért 37 778-as értéket.