Az Avalon a legjobb

A U. S. News & World Report összeállította a legjobb családi modellek listáját. A Toyota új nagyautójánál nincs jobb ajánlat azoknak, akik a hagyományos szedán formátumot kedvelik.

Pohártartók, rekeszek és fiókok tömkelege, fedélzeti wifi, kényelmes ülések kopás- és koszálló kárpitozással, gyerekbarát megoldások – az autógyártók marketing részlegei bőkezűen mérik a pozitív jelzőket, ha családoknak szeretnének autót eladni. De vajon azoknak az elvárásoknak is megfelelnek ezek a családi autók, amelyek valóban számítanak? A termékek és szolgáltatások tesztelésére és elemzésére, megalapozott vásárlási tanácsok adására szakosodott U. S. News & World Report folyóirat a csillogó felszín helyett azokat a tulajdonságokat veszi sorra, amelyeken ténylegesen egy család élete múlhat, a jelenben éppúgy, mint a jövőben.

Manapság az autóvásárlás sokaknál egyet jelent a szabadidőjármű vásárlásával, ám a klasszikus szedánok továbbra is a legjobbak közé tartoznak, ha nagyra értékeljük a kényelmet, a takarékos és csendes üzemet (aerodinamikai szempontból a lépcsős hátú karosszéria a legkedvezőbb), valamint az utasbiztonságot. A nagyautók között pedig a 85 éves tapasztalattal rendelkező U. S. News & World Report szerkesztői szerint a Toyota Avalon a legjobb választás[1].

A kiadvány 19 különböző szempontból vizsgál meg minden egyes járművet. Az Európában is forgalmazott Lexus ES luxusszedánnal szoros rokonságban álló nagyautó a független amerikai közlekedésbiztonsági biztosító intézet (IIHS) töréstesztjén tökéletes eredményt ért el, és ehhez hasonlóan itt is százszázalékos teljesítményt mutatott a biztonsági elemzések során.

Ez éppúgy magyarázható az alapját adó TNGA platform kiemelkedő szilárdságával, mély tömegközéppontjával és kezes vezethetőségével, mint az olyan előremutató vezetőtámogató rendszerek alkalmazásával, mint az akadályfelismerő autonóm vészfékrendszer, a sávban tartó rendszer vagy a panoráma kamera.

Persze a Toyoták közismert megbízhatósága és egyéb erényei is szerepet játszott a döntésben (a U. S. News másik két rangsorában, a Legjobb autók, illetve Legjobb ár-érték arányú autók listáján egyaránt az abszolút első helyen végzett az Avalon hibrid hajtáslánccal szerelt változata), a szakújságírók egyöntetű szimpátiáját mégsem ezekkel az értékekkel, hanem elképesztő rugózási kényelmével, valamint hatalmas hátsó üléseivel vívta ki a nagy szedán. Ami pedig a gyerekeket illeti, őket az Apple CarPlay funkció, a fűthető hátsó ülések, a hátul is kialakított USB töltőaljzatok, valamint a fedélzeti wifi-hálózat győzte meg. A kiváló családi autók további fontos ismérve, hogy nem terhelik túl a família költségvetését: egy másik amerikai fogyasztó-tanácsadó szervezet, a Kelley Blue Book (KBB) értéktartási felmérésein[2] a Toyota Avalon évek óta ezüst- vagy aranyéremmel bizonyítja helyét a kategória élén.

Bármilyen kényelmes és tágas, vannak helyzetek, amikor egy szedán egyszerűen nem felel meg egy család céljainak. Akár gyerekeknek, akár kutyáknak vagy sportfelszereléseknek kell helyet találni, a klasszikus buszlimuzinok praktikuma és helykihasználása a mai napig felülmúlhatatlan. Habár a U. S. News & World Report szakértői nem foglalkoztak ezzel a piaci szegmenssel, egy másik szaklap, a modern szülőknek megalapozott vásárlási és életvezetési tanácsokkal szolgáló Parents magazin[3] tisztában van az egyterűek értékeivel. És ha egyterű, akkor Toyota Sienna: a piac egyetlen összkerékhajtású buszlimuzinjaként télen-nyáron, esőben és sárban egyaránt helyt áll, három üléssorán akár öt ülésmagasító is elfér, teljes körű biztonsági funkcionalitása révén pedig tökéletes védelmet nyújt a család minden tagjának. A Toyota Sienna legkülönlegesebb családbarát gyári extrája a kerekesszék-barát utasülés: az ülés gombnyomásra kifordul az ajtónyílásból, és csaknem az úttest szintjébe süllyed, így megkönnyítve a beszállást a korlátozott mobilitású utasok számára.

Fotók: Toyota


[1] https://cars.usnews.com/cars-trucks/best-cars-for-families-slideshow

[2] https://www.kbb.com/new-cars/best-resale-value-awards/best-brand/

[3] https://www.parents.com/parenting/money/car-buying/best-family-cars/