Az elhagyott kocsik elfekvője lenne a Rottenbiller utca?

Az év első napján végigsétáltunk az alig pár száz méteres Rottenbiller utcán, ahol féltucat autó várakozik hónapok óta. A legrégebben, legalább egy éve otthagyott Suzuki Wagon R már eltűnt onnan – legalábbis az, ami maradt belőle, mert valakik rongálják a láthatóan elfeledett autókat. A Rottenbiller utcai elhagyott kocsikat onnan lehet megismerni, hogy alattuk és szélvédőjükön vastagon áll az őszi lombhullás maradéka, és – valamilyen okból – le van törve a visszapillantó tükrük.

biller5.jpg

Korábban elvitték a közterületről a lejárt műszakis autókat, ám úgy látszik, manapság szabadon lehet tárolni a roncsokat Budapesten. Mielőtt az elhagyott autókról megjelent a cikkünk másfél éve, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság úgy tájékoztatta blogunkat, hogy „A lejárt műszaki érvényességgel vagy hatósági jelzéssel – forgalmi rendszámmal – nem rendelkező jármű nem tárolható közterületen. A balesetben oly módon roncsolódott autó, amely nyilvánvalóan nem képes részt venni a közúti közlekedésben, szintén nem tárolható közterületen. Az ilyen gépjárműveket a közúti közlekedés szabályairól 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (közismertebb nevén: KRESZ) alapján a közterület-felügyelő eltávolíthatja a közterületről.”

biller4.jpg

Csakhogy nem ilyen egyszerű a történet. Egy olvasónk bejelentette a lakóhelye szerinti önkormányzaton, hogy utcájukban három éve áll egy ép, valamint néhány hónapja egy karambolos autó, erre ezt a tájékoztatást kapta az önkormányzati rendészettől:

elhagyott_autos_level.jpg

Vagyis amíg rendszám van a kocsin, addig nem lehet elszállítani.

Ráadásul lehet, hogy lejárt az autó műszakijának érvényessége, de a 2016-tól hatályos jogszabályváltozást követően a rendszámtáblára már nem kerül a műszaki érvényességet jelző matrica, így annak megállapítása csak a gépjármű-nyilvántartásból történő lekérdezéssel történhetne.

biller1.jpg

Legalább ezzel szűkíteni lehetne a kört, de úgy látszik valahol szűk a keresztmetszet: lehetséges, hogy az illetékes hivatalban nincs kapacitás a láthatóan régen fektetett autók ellenőrzésére.

Ezért jó lenne, ha a jogszabályokat az élethez szabnák, mert ezek a lassan romosodó gépkocsik azon felül, hogy városképi szempontból előnytelenek (rondák), még rengeteg parkolóhelyet is elfoglalnak, pedig abból aztán tényleg nincs felesleg Budapesten. Sőt az sem kizárt, hogy valamilyen bűnügyhöz van közük, tehát érdemes lenne alaposan utána nézni az elhagyott autóknak.

biller6.jpg

dasblog