Az esélyesek mindegyike győzelemmel indítaná az idényt

    A szombaton sorra kerülő egynapos Salgó-ralival kezdődik a Mercarius országos ralibajnokság idei szezonja, az első futamon pedig az abszolút győzelemre esélyes párosok mindegyike a viadal megnyerését tűzte ki célul.

    A WRC2 2020-as világbajnoka, a norvég Mads Östberg a tavalyi első éve után az idén is részt vesz a magyar bajnokságon, s amint azt a Citroën Rally Team Hungary idénynyitó sajtótájékoztatóján elmondta, ugyan Salgótarjánban és környékén még nem versenyzett, de mindenképpen győzni szeretne.


    “Nem ismerem ezeket a gyorsasági szakaszokat, de belső kamerás felvételeket láttam róluk, igyekeztem azok alapján felkészülni” – nyilatkozta a 34 éves pilóta, akinek az idén a svéd Patrik Barth lesz a navigátora a Citroën C3 Rally2 versenyautóban.


    A címvédő, és egymás után kétszer magyar bajnok Hadik András változatlanul Kertész Krisztiánnal vág neki a versenysorozatnak, s bár az idén egy másik autót bérelnek a hazai futamokra, a típus változatlan marad, egy Ford Fiesta R5-tel indulnak.


    “Ez egy újabb fejlesztésű versenygép, így kisebb a meghibásodás lehetősége, ami azért fontos, mert most is szoros, kiélezett küzdelem előtt állunk” – mondta Hadik, aki a hétvégi nyitófordulóval kapcsolatban úgy vélte, a Salgó-rali mindig kiszámíthatatlan, előfordult már, hogy extrém körülmények között kellett teljesíteniük a futamot.


    A 2020-ban kategóriagyőztes és abszolútban második Turán Frigyes régi-új navigátorral, Farnadi Ágnessel, de továbbra is a Volkswagen Polo GTI R5-tel áll rajthoz.


    “Az elmúlt hétvégén az Orfű-ralin tesztelési szándékkal indultunk el és jó teljesítményre voltunk képesek anélkül, hogy feszegettük volna a határinkat” – nyilatkozta az MTI-nek a Shell Helix Ultra csapatának versenyzője, aki hozzátette, az első tapasztalataik pozitívak, a csapatuk jól felkészítette az autót, ezért bizakodva várják a Salgó-rali rajtját.


    A téli szünet egyik fontos hazai ralis híre volt, hogy a 2019-ben abszolút bajnok Vincze Ferenc visszatér a versenyzéshez, mégpedig a Korda Racing színeiben egy Skoda Fabia R5 volánjánál. Vincze Németh Gergelyt választotta navigátornak, akivel a tavaly decemberi Szilveszter-ralin is diadalmaskodott.


    “Salgótarjáni vagyok, így ez nekem hazai verseny, és természetesen szeretném is megnyerni, de egy ilyen erős mezőnyben az egyéves kihagyás után elfogadnám a dobogós helyezést is” – mondta Vincze, aki szerint a szombati viadalon nincs helye a hibának, mert csak kilenc gyorsasági szakaszból áll a futam.


    A tavaly nagyszerű versenyzéssel abszolút második Csomós Miklós, Nagy Attila páros az idén az Európa-bajnoki szereplésére helyezte a hangsúlyt, de az RC5-ös kategóriában a Salgó-ralin is indulnak, mégpedig egy Renault Clio Rally5 versenyautóval.    


    A szurkolóknak érdemes lesz még figyelniük a Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt kettősre, valamint a Klausz Kristóf, Csányi Botond és az Osváth Péter, Papp Tamás duóra, ők mindannyian Skoda Fabiával állnak rajthoz.


    A Salgó-rali szombaton 8 órakor kezdődik, a mezőny ugyanazt a három gyorsasági szakaszt teljesíti három-három alkalommal, a verseny össztávja 104,1 kilométer.

https://www.begurulva.hu/2022/03/elstartolt-a-begurulva-auto-es-kutyumustra-masodik-evada/