Az Opel, a Volkswagen és a Ford a legkeresettebb márkák a magyar használtautó-piacon

A használtautó-piac itthon is virágzik, tavaly rekordszámú, csaknem 770 ezer adásvétel történt Magyarországon. Az ellenorizzeajarmuvet.hu oldal friss jelentése alapján 2019 első negyedévében az Opel, a Volkswagen és a Ford voltak a legkeresettebb márkák, a járművek életkorát tekintve a 13-16 éves korosztály volt a legnépszerűbb. A jelentésben a márkák árkategóriánkénti bontása is megtalálható.

Tavasszal fellendül a használtautó kereskedelem is, számtalan gépjármű cserél gazdát. Visszaélésekkel, csalásokkal azonban sajnos gyakran találkozni, ezért nagyon fontos ismernünk, hogy vásárlóként milyen lehetőségeink vannak a kiszemelt gépkocsi előéletének ellenőrzésére. Ezt a legegyszerűbben a VIN szám[1] – akár okostelefonunkkal is elvégezhető – lekérdezésével tehetjük meg egy erre specializált oldalon.

Az egyedi azonosító meghatározza a gyártó országot, a gyártási évet, a motor és alváz típusát, az üzemanyag fajtáját, a karosszéria színét és kiegészítő felszerelését. A VIN számból kiolvasható a jármű részletes története: javítások, műszaki vizsgák, kárelőzmények, illetve megállapítható, hogy a jármű lopott-e. Ugyancsak látható, ha a járművet korábban taxiként, vagy futárszolgálat flottájában használták.

Az ellenorizzeajarmuvet.hu legfrissebb adatai alapján 2019 első negyedévében az Opel volt a legnépszerűbb autó a használt autók piacán, az oldalon történt összes legkérdezés 39%-a erre a márkára vonatkozott. A második legkeresettebb márka a Volkswagen (31%), a harmadik pedig a Ford volt (29%).

A vállalat belső adatai alapján az is megállapítható, hogy a legtöbben 2003 és 2006 között gyártott, tehát 13-16 éves járművek között kerestek, ami az oldalon történt összes lekérdezés 29%-át tette ki. A második legnépszerűbb kategória a lekérdezések 24%-ával a 17-20 éves járművek korosztálya volt (gyártási idő 1999 és 2002 között), a harmadik helyen pedig a legfiatalabb 9-12 éves kategória (gyártási idő 2007 és 2010 között) végzett a lekérdezések 17%-ával. 

A vállalat jelentésében a legnépszerűbb márkák árkategóriánkénti bontása is megtalálható:
1. árkategória:
vételár 161.000-321.000 Ft között
Opel (42%)
Suzuki (36%) 
Volkswagen (22%)
2. árkategória:
vételár 322.000-805.000 Ft között
Opel (37%)
Volkswagen (35%)
Renault (29%
3. árkategória:
vételár 806.000-1.610.000 Ft között
Opel (40%)
Volkswagen (31%)
Ford (29%)  
4. árkategória:
vételár 1.611.000-3.218.000 Ft között
Ford (35%)
Volkswagen (34%)
BMW (31%)
5. árkategória:
vételár 3.219.000 Ft felett
Ford (38%)
Opel (35%)
BMW (27%)

Mostantól a VIN azonosítóval birtokunkban a kiszemelt autó történetét néhány kattintással megismerhetjük az ellenorizzeajarmuvet.hu oldalon. A számsor megadásával lehívható jelentésben elérhetjük a jármű- és szerviztörténetet, műszaki adatokat, valamint megtudhatjuk, hogy a gépkocsi szerepel-e a lopott gépjárművek adatbázisában. A néhány perc alatt elkészülő jelentésben megjelenő adatok számtalan kellemetlen és meglepő részletről leránthatják a leplet. Kiderülhet a visszatekert kilométeróra, egy elhallgatott baleset, vagy az, hogy a jármű valóban rendelkezik-e a hirdetésben feltüntetett extrákkal. 

„Még a vásárlás előtt kérjük el a számot az eladótól, kereskedőtől. Ha vonakodva adja csak meg, vagy nem engedi, hogy ellenőrizzük, hogy a két helyen azonos számsor van-e feltüntetve, esetleg kiderül, hogy a forgalmiban más szerepel, mint az adattáblán, akkor jobb, ha azonnal továbbállunk. A VIN riport lekérdezésével elkerülheti a készpénzveszteséget, mivel a jármű adatainak birtokában a közvetítő nem tudja becsapni” – mondta el az ellenorizzeajarmuvet.hu szakértője.

Az ellenőrzést mindenképpen érdemes elvégezni, hiszen, ha az ellopott autót elveszi a rendőrség, még az adásvételi szerződés bemutatása után is nehéz lesz visszaszerezni, a törött jármű részegységeinek és alváz geometriájának láthatatlan hibái pedig a járművezető és az utasok számára is veszélyt jelenthetnek.