Biztosan rövidül a hétvégi kamionstop, de el is maradhat, ha nem enyhül a kánikula

     A szombat éjfélig elrendelt harmadfokú hőségriasztás miatt a hétvége első napjára felfüggesztik a nehéz tehergépjárművek forgalomkorlátozását, vasárnapra pedig feltételesen léphet életbe a kamionstop feloldása, ha az országos tisztifőorvos a hőségriasztás meghosszabbításáról döntene – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szerdán az MTI-vel.

    A kamionstop az általános szabályok szerint júliusban és augusztusban minden szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig tart. A közlekedésért felelős miniszter a környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele mellett, indokolt esetben átmenetileg felfüggesztheti a korlátozást. A nehéz tehergépjárművek a hőségriasztás miatt szombaton egész nap szabadon közlekedhetnek a belföldi utakon. A tisztifőorvosi intézkedés meghosszabbítása esetén a kamionstop feloldása automatikusan kiterjed vasárnapra is – írták.

    A felforrósodott vezetőfülkében a várakozás árthat a hivatásos sofőrök egészségének, a továbbindulás után jelentősen leronthatná koncentrációs képességüket. A korlátozás felfüggesztését a szállított áruk minőségének megőrzése, a termékek mielőbbi célba juttatása is indokolja. A lépésnek köszönhetően akár a kevésbé forgalmas szombat esti, éjszakai órákban is hazatérhetnek a magyar járművezetők, áthaladhat az országon a tranzitforgalom – olvasható a TIM közleményében.