BMW i3 Urban Suite

A BMW i3 immár hét éve a zéró emissziójú vezetési élmény, a hosszú távú fenntarthatóság és az intelligens járműkapcsolati megoldások meghatározó nagyvárosi nagykövete, amely kvalitások mentén a modell a világ elsőszámú prémium kompaktjává érett. A BMW Group 2020 januárjában a BMW i3 Urban Suite koncepciót hozza el a négy napon át tartó Las Vegas-i Szórakoztató Elektronikai Kiállításra, hogy kipróbálható formában mutassa be a mobilitás utaskényelemre összpontosító élményét. Hogy ezt kidolgozzák, a bajor prémiummárka tervezőmérnökei teljesen átalakították a sorozatgyártásban kínált BMW i3 modellt, egyedül a vezetőülést és a műszerfalat hagyták érintetlenül. Az utastér így egy hangulatos boutique hotel magával ragadó atmoszféráját öltötte magára. A dizájnerek célja az volt, hogy egy olyan csábító utasteret alakítsanak ki, amelyben az utas kivételesen jól érzi magát, kiváló kikapcsolódási lehetőségeket kínál, megnyugtat, igény esetén pedig pihentető környezetben szórakoztat is. A tervezőmérnökök többek között egy nagyméretű, kényelmes fotelt, egy puha lábtartót, 5G sebességű járműkapcsolati megoldásokat, egy tetőről lenyíló, lapos kijelzőt és egy innovatív Sound Zone rendszert építettek be a modellbe. Utóbbi aktiválásával a BMW ügyfelei a külvilág összes zaját kiszűrhetik az utastérből.

A BMW i3 Urban Suite ugyanakkor a BMW Group fenntartható mobilitásra összpontosító elköteleződése tekintetében is a következő logikus lépést jelenti: a modell a vállalatcsoport felelős erőforrás-felhasználásra koncentráló holisztikus megközelítését támasztja alá, a károsanyag-kibocsátás nélkül működő hajtáslánc-technológiától kezdve, a gondos alapanyag-kiválasztáson keresztül, egészen a környezetbarát tömegtermelési folyamatokig. Az utastérben felhasznált újrahasznosított anyagok minőségi fával és cserzett olajlevél-kivonattal finomított bőrkárpittal találkoznak, a szőnyegek pedig olyan újrahasznosítható anyagokból készülnek, amelyek a gazdasági körforgás alapelvének megfelelően, alapanyagokként újra felhasználhatók.

A 2020-as Szórakoztató Elektronikai Kiállításra való felkészülésként a BMW Group tervezőmérnökei húsz darab BMW i3 tisztán elektromos prémium kompaktot alakítottak át Münchenben BMW i3 Urban Suite kivitelre, amelyeket a show négy napja alatt Las Vegas utcáin munkába is állítanak. Bárki, aki szeretné kipróbálni a koncepció jövőbe mutató élményét, egy speciális okosalkalmazáson keresztül megrendelheti a BMW i3 Urban Suite modellekből álló flotta egyik képviselőjét, amely sofőrrel a helyszínre érkezik és az utast a kívánt úti célba szállítja. A modell első kézből adja át az utasnak a BMW Group hosszú távon fenntartható, innovatív mobilitási koncepciója által garantált élményt, miközben egyértelműen igazolja, hogy a luxus minőségű utazás nem méret kérdése.

Tökéletesen kialakított utastér a bajor prémiumgyártó ügyfelének kényelmi szempontjai szerint

A hosszú távon fenntartható, innovatív mobilitás nem csupán technológiai újítások, de számos iránymutató járműtervezési innováció kérdése is. A BMW i3 Urban Suite megalkotásakor a tervezőmérnökök elsődleges célja az volt, hogy ne csupán újragondolják, de a kényelmes utazás élményét szem előtt tartva teljes mértékben újra is tervezzék a tisztán elektromos prémium kompakt utasterét. Az élmény már az első pillanatokban elkezdődik, hiszen az egymással szembe nyíló ajtók könnyed beszállást tesznek lehetővé. A mobilitási élmény optimalizálása érdekében a dizájnerek a BMW i3 teljes utasterét újraálmodták – a vezetőülés és a műszerfal kivételével –, amely így egy hangulatos boutique hotel magával ragadó atmoszféráját öltötte magára. A tervezők kevesebb bőrt, sokkal inkább finom szövetanyagokat és kezelt fabetéteket használtak, a hátsó üléssor helyét pedig egy nagyméretű, türkizkék lounge fotel vette át, maximális kényelmet garantálva.

A lounge fotel ugyanakkor nem csupán fejedelmi kényelmet, de a beépített Sound Zero rendszernek köszönhetően tökéletes privát szférát is garantál. A fotel fejtámlájába épített technológia egy akusztikailag zárt teret alkot, vagyis képes semlegesíteni minden zajforrást. Mindez azt jelenti, hogy a bajor prémiumgyártó ügyfele úgy pihenhet és úgy élvezheti ki a fedélzeti szórakoztató rendszerek lehetőségeit, hogy bármiféle külső zaj megzavarná, a telefonhívásokat pedig úgy bonyolíthatja le, hogy azokból a sofőr egyetlen szót se halljon. A fotellel egybeépített, elegáns faasztal az összes tárgynak ideális helyet kínál, az érintéssel vezérelhető lámpa pedig hangulatos utastéri fényt varázsol. Az első utasülés kiszerelésével pazar lábteret teremtettek a tervezők, a kényelmet pedig elektronikusan állítható, szintén türkizkék lábtámasz emeli páratlan szintre.

A bajor prémiumgyártó ügyfelének fejedelmi kényelmét számos további tároló funkció fokozza a BMW i3 Urban Suite fedélzetén. Ilyen többek között a kabátok, zakók és ingek szállítására egyaránt alkalmas vállfa, a vezetőülés és a faasztal közé tervezett tárolótér – amely még egy táskának és egy laptopnak is elegendő helyet biztosít –, valamint a középkonzolon elhelyezett két termoelektromos pohártartó, amely fűteni és hűteni is képes az italokat. A fedélzeti munkavégzést és a szórakozást egy tetőről lenyíló, lapos kijelző teszi teljessé, amely az utas okoskészülékének nagyméretű kiterjesztésére és az Amazon Fire TV tartalmainak lejátszására egyaránt alkalmas. A BMW i3 Urban Suite utasterében több ponton 110 voltos aljzat kapott helyet, hogy utazás közben a bajor prémiumgyártó ügyfele bármelyik okoskészülékét feltölthesse. A vezető és az utas közötti közvetlen kapcsolat a barátságos atmoszféra kialakulásának lehetőségét erősíti, a kijelzőt ugyanakkor úgy helyezték el a tervezők, hogy annak tartalmát – a privát szféra védelme érdekében – csak az utas láthassa.