Digitális képzőművész látomásaiban jutott főszerephez az új Jaguar E-Pace

  • A Jaguar E-PACE Chris Labrooy digitális képzőművész számítógépes grafika (CGI) sorozatának központi témája
  • A ‘jaguárkölyök’ becenéven emlegetett, új kompakt szabadidőjármű szórakoztató játékossága ihlette az animációkat
  • A sorozat a legkülönfélébb városi helyszíneken, így a bemutató helyszínéül választott Detroitban (USA) is ‘játszadozó’ Jaguar E-PACE szabadidőjárművet mutatja be
  • A sorozattal párhuzamosan mutatkozott be a Jaguar E-PACE rejtett részleteit és ihletadó motivációit bemutató animációs film, amelynek narrátora Ian Callum, a Jaguar formatervezési igazgatója volt
  • A film megtekinthető a következő címen: https://youtu.be/DAAB8D-uxoI

Az új Jaguar E-PACE sportos szabadidőjármű városi környezetben játszadozik Chris Labrooy digitális képzőművész „torzított valóságot” bemutató képein. A műalkotások a Jaguar új, kompakt sportos szabadidőjárművének észak-amerikai bevezetése előtt tisztelegnek.

A modell játékos természete, valamint a nemzetközi premier alkalmával végrehajtott, világrekord orsóugrás által ihletett munkáiban Labrooy a legkülönfélébb, teljességgel valószínűtlen helyszíneken és helyzetekben jeleníti meg az E-PACE szabadidőjárművet. A mai napon bemutatott ‘Transzpozíció’ képsorozat elemein Detroit: az amerikai autóipar fellegvára, egyben az E-PACE Egyesült Államok-beli premierjének helyszíne is megjelenik.

A Nagy-Britanniában alkotó Labrooy a Jaguar Ian Callum vezette formatervező csapatával karöltve hozta létre azokat a képeket, amelyek természetes közegében, ám mégsem szokásos formában mutatják az új modellt. A Jaguar E-PACE fejlesztése során Callum és munkatársai a műszaki fejlesztő stábbal szorosan együttműködve teremtették meg az autó egyedi, vidám karakterét.

Ez az együttműködés elképzelhetetlen lett volna egy olyan csapattal, amely nem képes a jövőben gondolkodni.” – mondta Chris Labrooy, a háromdimenziós CGI alkotások mestere. „Amint megértettem, pontosan mi is a ‘kölyök’ Jaguar lényege, az irányt szabott kreativitásomnak: meg tudtam teremteni azokat a helyzeteket, amelyek tökéletesen kifejezték az E-PACE fiatalos, örömteli személyiségét.”

A ‘Transzpozíció’ sorozat lényege, hogy újszerű, váratlan módokon rendezzük át a minket körülvevő, materiális kultúrát. Az E-PACE a legkülönfélébb tárgyak mellé állítva olyan előre ki nem számítható helyzetekbe kerül, ahol normál esetben semmi keresnivalója nem volna. Robotok jelennek meg a járdán, autók táncolnak diszkógömbökkel olyan szürreális helyzetekben, amelyek kifejezik az E-PACE játékosságát.”

Új E-PACE dizájnfilm

A Jaguar a mai napon egy rövidfilmet is bemutatott, amely az új Jaguar E-PACE létrejöttét támogató inspirációkról, a formatervezési folyamat részleteiről rántja le a leplet.

A film narrátora, a Jaguar formatervezési igazgatója, Ian Callum elmeséli, hogyan hozta létre a formatervező stáb a márka első kompakt sportos szabadidőjárművét. Az ötletek kidolgozása során két vezérfonalat követtek: az autónak erőteljes ‘személyiséget’, valamint ‘örömteli karaktert’ kívántak kölcsönözni. A filmből megtudhatjuk, hogyan valósultak meg ezek az elképzelések, és hogyan érvényesült a munka során a Jaguar motorsport hagyatéka.

A teljes film megtekinthető a következő címen: https://youtu.be/DAAB8D-uxoI

A kompakt szabadidőjárműveknek intelligens megoldást kell nyújtania a mindennapok kihívásaira. Meggyőződésem, hogy a letisztult formaterv és a funkcionális hitelesség kombinációja révén a Jaguar képes tökéletes választ adni a kérdésekre. Ez a jármű összetéveszthetetlen karakterrel bír: egy mindennapos használatra tervezett Jaguar sportautó, amelynek vezetése egyszerre élvezetes és praktikus.”

Ian Callum, a Jaguar formatervezési igazgatója

A Jaguar E-PACE számos apró formai részletét időtlen stíluselemek ihlették:

  • Sikán – a versenypályák szűk, váltott kanyarjának jellegzetes vonalvezetése ihlette a belső és a külső számos elemét. A motívum többek között a műszerfalon és a hátsó lámpatestek rajzolatában is visszaköszön.
  • Leica fényképezőgép – a műszerfal alsó felén található, jellegzetes felületkidolgozású forgókapcsolókat a klasszikus Leica fényképezőgépek precíziós kezelőszervei hívták életre.
  • Gestalt elmélet – a vizuális érzékelést leíró elmélet azzal foglalkozik, hogyan képesek az emberek akkor is csoportba vagy egységbe rendezni a látottakat, ha azok valójában nem tartoznak egybe. Ezt az elméletet igazolja az elülső padlókonzol csúszásgátló betétje, illetve az üléseken elhelyezett címkék, amelyeken bizonyos szögből nézve Jaguar rajzolódik ki
  • Természet – a szélvédő sötétített sávjába integrált, illetve a talajmegvilágító fény kontúrjaiban életre kelő, humoros ‘jaguárkölyök’ grafika egyetlen célja, hogy mosolyt csaljon az ügyfelek arcára.

Az E-PACE premierjére július 13-án csütörtökön, a londoni ExCeL rendezvényközpontban került sor. A Jaguar új sportos szabadidőjárműve egyenesen a GUINNESS REKORDOK KÖNYVÉBE ugrott: egyetlen sorozatgyártású autó sem repült még nála hosszabb orsót. A GUINNESS VILÁGREKORDOT felállító Jaguar E-PACE leleplezéséről készült film itt tekinthető meg: https://youtu.be/9yatAJVA_4E