• Egyéb

Energikus és készséges Focus

A vadonatúj Focus ötajtós és kombi változataiba teljesen új tervezésű futómű került, amely a fejlett vezetősegítő technológiákkal együttműködve kategóriaelső, energikus és élvezetes vezetési élményt kínál – nem is beszélve az autó kényelmesebb rugózásáról.

A vadonatúj Focus továbbviszi és még magasabb szintre emeli a maga idejében forradalminak számító első modellgeneráció élvezetes vezethetőségét; ennek záloga a eltérő hosszúságú lengőkarokkal szerelt (SLA) független hátsó felfüggesztés új, a rezgéseket csillapító segédkerete, ami a komfort növelése mellett azt is biztosítja, hogy az autó készségesebben reagál a vezető utasításaira.

Az SLA rendszer kiváló egyensúlyt teremt az első és a hátsó futómű teljesítménye közt, miközben a kerekek nagyobb úthibákon gördülnek át. A heterogén anyagösszetételű perselyek merevségi karakterisztikája eltérő, amikor más és más irányokból éri őket terhelés, és a karosszériaszerkezettől elválasztott segédkeret hatékonyabban szűri ki a kisebb felütéseket, javítva az NVH (zaj, rezgések és nyersesség) értékeket. A kombi modellváltozatok SLA futóműve egyedi geometriát mutat: a lengéscsillapítók áthelyezésének köszönhetően az autó még teljesen megpakolt csomagtérrel is készségesen reagál a kormánymozdulatokra, ugyanakkor ezzel a megoldással sikerült a lehető legnagyobb csomagteret és szélesebb raktérpadlót kialakítani.

Az, 1,0 literes EcoBoost és 1,5 literes EcoBlue motorokkal hajtott modellek kínálatában egy kis tömegű csatolt hosszlengőkaros hátsó futómű is szerepel, amit a Ford mérnökei tovább finomítottak, hogy biztosítsák a Focustól elvárt karaktert és menetdinamikát. Ebben a futóműrendszerben a vadonatúj Fiesta ST modellben is alkalmazott, a Ford által szabadalmaztatott erővektor-szabályozású rugók találhatók, amelyek érezhetően javítják az autó kormányreakcióit, még élvezetesebbé varázsolva a vezetést.

A fejlett rugótechnológia szabályozza a hátsó futóműnél ébredő erőhatásokat, így a kanyarodás során jelentkező erők egyenesen a rugókra hatnak, fokozva a futómű oldalirányú merevségét és iránytartását, s ezzel együtt az autó menetstabilitását és fordulékonyságát.

Az ötajtós, SLA futóművel szerelt modellváltozatok az első Focus-variánsok, amelyekben megjelenik a Ford CCD technológiája, amely 2 ezredmásodpercenként ellenőrzi a futómű, a karosszéria, a kormánymű és a fékrendszer adatait, és a lengéscsillapítást ehhez igazítva kiváló rugózási komfortot biztosít.

A technológia akkor is hasznos, amikor az autós mély kátyún hajt át; a rendszer érzékeli az úthiba peremét, és a lengéscsillapítás gyors áthangolásával eléri, hogy a kerék ne hatoljon túlságosan mélyre a kátyúban, s így a gumiabroncs és a keréktárcsa kisebb ütést kapjon, amikor a kátyú túlsó pereméhez ér. A hátsó futómű még gyorsabban reagál, mivel az első kerék már egy előzetes figyelmeztetést küld, még mielőtt a hátsó kerék a kátyúhoz érne.

A CCD rendszer a választható üzemmódok működését is támogatja. A Normal, Sport és Eco beállítások most jelennek meg első ízben a Focusban, lehetővé téve, hogy a vezető egy pillanat alatt átállítsa a gázpedál, a nyolcfokozatú automata sebességváltó, az Elektronikus Szervokormány (EPAS) és az ACC karakterisztikáját, hozzáigazítva az autó működését a pillanatnyi közlekedési helyzethez. A CCD-vel felszerelt Focusban a Comfort és az Eco-Comfort üzemmódok is rendelkezésre állnak, mindig megfelelően beállítva a futómű működését.

A kormányoszlopra épített EPAS rendszer és az új vezérlő szoftver révén az autó még finomabban, ösztönösebben és élvezetesebben kormányozható, így a Focus ragyogó vezetési élményt kínál, amit még tovább fokoz a Kormányzási Nyomaték Kompenzáció. Ugyancsak a Focusban mutatkozik be a vállalat saját fejlesztésű Ford Stabilitásvezérlési rendszere is, amit a mérnökök úgy hangoltak, hogy – a Nyomatékvektor Szabályozás mellett – még élvezetesebbé tegye az autó menetdinamikáját.

A 100 km/órás sebességről mért féktáv akár 1 méterrel csökken, mivel bizonyos modellváltozatokban új Elektromos Fékrásegítés működik, ami gyorsabban építi fel a féknyomást, és az eddiginél szélesebb működési tartományban biztosít határozottabb, egyenletesebb pedálérzetet.

A Focus az első modell, amely a Ford vadonatúj C2 padlólemezére épül. Az új platform – a vadonatúj karosszériaszerkezettel párosítva – jóval szilárdabb szerkezetet, és ezzel együtt pontosabb és gyorsabb kormányreakciókat eredményez. A kifutó modellhez képest 20 százalékkal nőtt a torziós merevség, a futómű bekötési pontjai pedig 50 százalékkal lettek merevebbek, ami jelentősen mérsékli a nem kívánatos karosszériamozgásokat.

A vadonatúj Focus hátsó karosszériaszerkezetének merevségét innovatív megoldással sikerült növelni, amit eredetileg a népszerű Focus RS modellhez fejlesztettek ki a Ford szakemberei. Az összeszerelés során a padló üregeibe nedves habot injektálnak, ami a fényezéskor a hő hatására megszárad és kitágul, 10 százalékkal nagyobb hosszirányú merevséget biztosítva a szerkezetnek – méghozzá minimális súlytöbblet mellett.

Legyen szó akár a 10 mm-rel leültetett, egyedi rugókkal, lengéscsillapítókkal és stabilizátorrudakkal felszerelt Focus ST-Line modellről, akár a több mint 30 mm-rel megemelt, különleges első és hátsó csuklókkal ellátott Focus Active kivitelről, a mérnökök minden modellváltozat futóművét úgy hangolták, hogy az autósok azonnal felismerjék és élvezzék a jellegzetes Focus-karaktert.

“A Focus neve a kategóriaelső vezetési élmény szinonimája, és nem hagyhattuk, hogy valamelyik vetélytársunk elorozza tőlünk a koronát,” mondta Reder. “A vadonatúj futómű, valamint az olyan kifinomult technológiák, mint a választható üzemmódok és a Folyamatos Lengéscsillapító Vezérlés egy izomautó fordulékonyságával és reakciókészségével ruházzák fel a Focust, s mindehhez egy nagylimuzin kifinomult rugózása társul.”

 

http://egyszermarlattamautot.hu/2018/04/11/az-uj-focus-es-a-technologia-ami-magabiztossa-tesz/