Ezek a legkedveltebb új és használt autók 2019-ben


Közzétették Európa egyik legnagyobb autós ügyfélelégedettségi felmérésének eredményeit. A brit Driver Power listáján dominálnak a Toyota-csoport modelljei.

A brit Auto Express évről évre megszervezi olvasói közvélemény-kutatását, a Driver Power felmérést, amelyben kétévesnél nem idősebb, újonnan vásárolt autóikkal szerzett tapasztalataikról kérdezik a tulajdonosokat. Mintegy harminc különböző részterületre kérdeznek rá; emellett szubjektív véleményüket is elmondhatják az autósok.

Az idei lista első tíz helyét a következő típusok foglalják el:
Driver Power 2019 – a legjobb új autók
Toyota Prius (4. gen.) 93,22
Lexus IS (3. gen.) 93,19
Alfa Romeo Giulia 93,00
Kia Sorento (3. gen.) 92,98
Lexus RX (4. gen.) 92,87
Skoda Kodiaq 92,75
Peugeot 3008 (2. gen.) 92,69
Hyundai Ioniq 92,67
Lexus GS (4. gen.) 92,64
Kia Niro 92,63

A jelenleg is forgalmazott, a közelmúltban modellfrissítésen átesett Toyota Prius fölényesen nyerte meg a felmérést. Népszerűségében magától értetődően kulcsszerepet játszott a hibrid technológia rendkívüli takarékossága, valamint a mechanika működési elvéből adódó tartóssága, ami a fenntartási költségeket csökkenti érezhető mértékben. Az ikonikus Toyota azonban más területeken is brillírozik: például csendes, finoman és gyorsan vezethető, ráadásul biztonsági felszereltsége is igen gazdag.

A második helyezett Lexus IS épp csak elmaradt konszerntársa mögött: a válaszok alapján a hibrid hajtáslánc dinamikus, csendes és finom járású, a belső tér kialakítása és összeszerelési minősége kiemelkedő, az ülések kényelmesek, és remek a kilátás.

Az IS pontosan, sportosan vezethető, ugyanakkor takarékos is, és ami a legfontosabb: gyakorlatilag soha nem romlik el.

A tulajdonosok mindössze 4,2 százaléka számolt be kisebb meghibásodásról, ami a jelenleg kapható egyik legmegbízhatóbb autóvá teszi.

Ha az IS erényeit tágasabb helykínálattal és jobban kihasználható belső térrel szeretnénk társítani, a felmérés ötödik helyén álló Lexus RX jelenthet okos alternatívát. Kiemelkedő megbízhatósága, finom és erőteljes hajtáslánca, kényelmes, jól variálható ülései mellett a piac legigényesebben kidolgozott belső terével büszkélkedhet – az érzékelhető minőség minden négyzetcentiméteren lenyűgöző. A tízes listára egy harmadik Lexus, az idei évtől már nem forgalmazott Lexus GS is felkerült. A nagy szedán az IS szinte összes erényével rendelkezik; kidolgozása, az utastér minősége, valamint a rugózási komfort mind kiemelkedőek. Ezzel a teljesítményével a szedán alaposan feladta a leckét az őt leváltó Lexus ES-nek; hogy a TNGA padlólemezre épülő, új generációs, elsőkerék-hajtású limuzin hogyan teljesít a mindennapokban, arra alighanem már a 2020-as Driver Power felmérésen választ kapunk.

A legjobb tíz közé bejutott három Lexus és egy Toyota nemcsak az abszolút minősítésben, hanem saját méretosztályukban is a legjobbnak bizonyult: a Toyota Prius a kompakt családi autók, a Lexus IS pedig a kompakt prémium szedánok között nyújtja a legtöbb örömet tulajdonosainak. A Lexus GS a legjobb prémium nagyautó, a Lexus RX pedig a legjobb nagy prémium szabadidőjármű címmel térhetett haza. A 16 különböző kategóriában egy negyedik Lexus is osztályelsőséget ért el: a Lexus RC a sportautók mezőnyében végzett az élen. Megbízhatóság terén az egész felmérésben nem akadt nála jobb. Vezethetősége különösen élvezetes, a kormányzás közvetlensége terén pedig még legfontosabb német versenytársait is lekörözte a kényelmes, finom működésű és igen biztonságos kupé.

A Lexus és a Toyota idén már másodszor ér el kiemelkedő eredményt a Driver Power közvélemény-kutatáson. Az Auto Express szerkesztősége januárban tette közzé a leginkább kedvelt használt autók rangsorát, ahol mindkét márka három-három autóval képviselte magát a legjobb tíz között.

Driver Power 2019 – a legjobb használt autók

  1. Lexus IS (3. gen.) 98,04%
  2. Lexus CT 95,88%
  3. Toyota RAV4 (4. gen.) 95,48%
  4. Toyota Auris 94,63%
  5. Volvo V40 93,65%
  6. Mercedes E-osztály (4. gen.) 93,65%
  7. Lexus RX (3. gen.) 93,57%
  8. Toyota Prius (3. gen.) 93,17%
  9. Skoda Yeti 92,86%
  10. Honda CR-V (4. gen.) 92,72%

Fotók: Toyota, Lexus