Ezekhez az autókhoz ragaszkodnak leginkább tulajdonosaik

Vannak autók, amelyeket három-öt éves használati ciklusra terveznek, és vannak, amelyeket az örökkévalóságnak. Egy amerikai szervezet megvizsgálta, mely modelleket használják leghosszabban tulajdonosaik.

Az észak-amerikai használtautó-piac legnagyobb keresőmotorja, az iSeeCars.com kivételes rálátással bír nem csupán az egyes típusok értéktartására vagy tulajdonosaik megelégedettségére, de az autó vásárlásával és birtoklásával kapcsolatos minden apró részletre is. Legutóbb azt vizsgálták meg, mikor adnak túl első tulajdonosaik az egyes típusokon – magyarul mikor unnak rájuk, vagy mikor gondolják úgy, hogy már nincs kedvük bajlódni a sokasodó meghibásodásokkal. Az iSeeCars.com szakértői több mint háromnegyed millió, 1980 és 2002 között gyártott, és 2018 során gazdát cserélt autót elemeztek. Akárhonnan nézzük, egy ilyen lista egyértelmű üzenetet közvetít a potenciális vásárlóknak: minél hosszabban ragaszkodunk újonnan vásárolt autónkhoz, annál jobb minőségre és megbízhatóságra számíthatunk tőle, illetve annál inkább valószínű, hogy pénzünkért nem divatterméket, hanem valós használati értékkel bíró, a mindennapokban kiváló szolgálatot tevő járművet kapunk.

Melyek tehát azok az autók, amelyeket tulajdonosaik legalább tíz százaléka több mint 15 éven át használ? Nos, kivétel nélkül japán gyártmányok – ez talán nem meglepő. Az sem borítja fel a papírformát, hogy a listára felkerült 15 típus többsége – nyolc szabadidőautó és két egyterű – kifejezetten családi jármű, hiszen ezeket eleve strapabíró, nyúzásbiztos, különösen praktikus és tartós autónak építik. Szenzációs viszont, hogy a lista második helyén egy hibrid, méghozzá a világ legnagyobb számban eladott hibrid modellje szerepel. Ez ugyanis egyértelmű és megnyugtató választ ad a hibrid akkumulátorok élettartamára, a technológia avulására vonatkozó aggályokra. Ezek a 15 évnél idősebb …