Fegyházbüntetésre ítélték az autóbuszvezetővel verekedő hiénát, a buszsofőr pénzbüntetést kapott

     Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt két év fegyházbüntetésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a taxista hiénát, aki közlekedési konfliktusba keveredett egy buszvezetővel még 2019 decemberében. A buszsofőrt, a másodrendű vádlottat garázdaság miatt marasztalta el a bíróság és 375 ezer forint pénzbüntetésre ítélte – közölte a Fővárosi Törvényszék pénteken az MTI-vel.

    A konfliktust ismertetve azt írták: Budapest belvárosában egy körforgalmat elhagyva a hiéna a záróvonalat átlépve besorolt az autóbusz elé, és ezzel fékezésre kényszerítette a buszsofőrt. A taxista továbbhaladt a menetirány szerinti belső sávban Amikor megállt a piros lámpánál, a buszsofőr áthajtott a szembejövő sávba, mellé állt, kinyitotta a busz ajtaját, és számonkérte a taxison a korábbi manővert. A taxisofőr ekkor – még az autójában ülve – leköpte az autóbusz ajtajában álló buszsofőrt, aki erre válaszul megrúgta a taxi vezetőoldali ajtaját. A taxista ekkor kiszállt az autójából, fellépett a buszra és nekilökte a buszsofőrt a vezetőfülkét védő plexifalnak, amely összetört.


    A Fővárosi Törvényszék közölte, hogy a büntetés kiszabásánál a bíróság enyhítő körülményként értékelte a taxisbánözőnél, hogy öt kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, a buszsofőrnél pedig a büntetlen előéletét, továbbá azt, hogy az utolsó szó jogán beismerte a bűncselekmény elkövetését.


    Súlyosító körülményként vette azonban figyelembe a bíróság azt, hogy a taxista “többszörös visszaesői minőségén túl is büntetett”, és rongálási kár is keletkezett. A buszvezető esetében súlyosító körülmény volt, hogy a garázda jellegű bűncselekmények elszaporodtak.


    Az ítélet a buszvezető esetében jogerős, míg a hiénánál – a fellebbezések miatt – az eljárás a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.