Audi A6 Avant e-tron fénytechnika – megvilágítás minden szempontból

Static photo, Colour: Neptune Valley

A lapos fényszórók és hátsó lámpák karcsúak és belesimulnak a teljes vonalvezetési koncepcióba. A Digital Matrix LED és a digitális OLED technológia maximális fényerőt tesz lehetővé és számos funkciót biztosít még minimális felület mellett is, ugyanakkor testreszabható egyedi világítást kínál. Az Audi világítástervező és -fejlesztő csapata ismét elképesztő munkát végzett – ez a koncepciójármű rengeteg új funkciót és személyre szabási lehetőséget kínál a világítóegységeihez.

A karosszéria mindkét oldalába három kis méretű, nagy felbontású LED-projektort építettek be, amelyek az ajtók kinyitásakor színpaddá változtatják az alattuk lévő talajt – apró, elnyúló, dinamikus fényhatások üdvözlik az utasokat a saját nyelvükön megfogalmazott üzenetekkel.

Az Audi számára különösen fontos, hogy ötvözzék a biztonsági funkciókat és az esztétikus kialakítással. Ezért a kis méretű, nagy felbontású kivetítők figyelmeztető jelzéseket is megjelenítenek a talajon, például, hogy figyelmeztessék a kerékpárosokat, hogy az jármű ajtaja hamarosan kinyílik.

További négy nagy felbontású, a jármű sarkaiba észrevétlenül beépített LED-projektor felel az irányjelzők kivetítéséért. A kivetülések kialakítása szükség szerint módosítható a különböző piacok és jóváhagyási régiók figyelembevételével.

A Digital Matrix LED elülső fényszórók már-már moziminőséget nyújtanak. Ha például az Audi A6 Avant e-tron koncepció egy akkumulátortöltési szünet miatt egy fal előtt parkol, a járművezető és az utasok a falra vetített videojátékkal mulathatják az időt. A vezetőtérben lévő kis képernyő helyett az aktuális játék virtuális látványát XXL formátumban a falra vetítve látják majd – mindezt a Digital Matrix LED fényszórókon keresztül.

A koncepciójármű hátulján új generációs digitális OLED-egységek találhatók, amelyek folyamatos fénycsík formájában kijelzőként működnek. Alkalmasak egyedi digitális világítás és dinamikus kijelzők szinte korlátlanul testreszabható variációinak létrehozására is, amelyek a vevő személyes ízléséhez igazíthatók.

A hátsó lámpák egyik újdonsága a digitális OLED elemek háromdimenziós felépítése, amely – a karosszéria formájához igazodva – lehetővé teszi az éjszakai design tökéletes integrálását az összképbe. Ez lehetővé teszi, hogy a dinamikus fényjátékot ne csak két dimenzióban – mint korábban -, hanem lenyűgöző, 3D-s térhatással éljük át.

Magától értetődik, hogy a kombinált hátsó lámpák a fényszórókhoz hasonlóan megfelelnek a fejlesztők elvárásainak, a járművilágítás hagyományos funkcióinak, mégpedig a látni és látszani elv elvárásainak – elöl a közlekedési helyzethez, az időjáráshoz és a környezethez intelligensen alkalmazkodó, valamint a többi közlekedővel kommunikáló fényszórókkal tisztán és fényesen megvilágított út. A rendkívül fényes, homogén és nagy kontrasztú kombinált digitális OLED hátsó lámpák különösen alkalmasak arra, hogy jelentősen növeljék a biztonságot a jövő útjain.

Ezenkívül a jármű körüli kivetítésekkel a kommunikációs hatótávolság most először a járművön kívülre is kiterjeszthető. Az A6 e-tron koncepció a jármű intelligens konnektivitásának segítségével vizuális jelzésekkel tájékoztatja a többi közlekedőt.

Folyt. köv.!

Addig is HALLGASS BELE exkluzív Audi podcastjainkba ITT, vagy IDE KATTINTVA >>>