Folytatódik a Debrecen és Balmazújváros közötti elővárosi vasútvonal építése

    Debrecen-Macs, 2023. május 24., szerda (MTI) – Folytatódik a Debrecen és Balmazújváros közötti elővárosi vasútvonal építése: a beruházás második ütemének megvalósítására több mint 65 és fél milliárd forintot biztosított a kormány – közölte a cívisváros polgármestere az első ütemben elkészült Macs ipari park állomáson szerdán,  sajtótájékoztatón.

    Papp László (Fidesz-KDNP) azt mondta, a vasútvonal teljes átépítésével és villamosításával “szintet lép” a két város közötti közlekedései kapcsolat, ez lesz az első kifejezetten elővárosi vasút Debrecen agglomerációjában.


    A polgármester utalt rá, hogy a 108-as vonal felújításának első, a Nagyállomás és a Macs ipari park állomás közötti üteme, amit júniusban adnak át, csaknem hetven milliárd forintba került, amit a kormány biztosított.


    A teljes pályafelújítással és 35 kilométer vasúti pálya villamosításával járó beruházás, amely bekapcsolja a vasúthálózatba az ország egyik legnagyobb, a BMW autógyárnak és beszállítóinak helyet adó ipari parkját, 2026-ra készül el – jelezte Debrecen polgármestere.


    Tiba István, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, régi vágya teljesül a balmazújvárosiaknak a beruházással, amelynek megvalósulásával száz kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek a vonatok a két város között.


    Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke kiemelte: jelentős vasútfejlesztési munkák zajlanak a megyében.


    A balmazújvárosi vonal korszerűsítése mellett elkészült a Püspökladány-Debrecen közötti szakasz felújítása, hamarosan átadják a felújított pályát Püspökladány és Biharkeresztes között, és már tervezik a Debrecen-Nyíregyháza közötti szakasz korszerűsítését – mondta.