A Ford ott segít, ahol kell

A ’Ford Jobb Világ’ projekt javítja a higiénés állapotokat Indiában, és tiszta vizet biztosít Mexikóban

A Ford Motor Company a mai napon bejelentette a Bill Ford Jobb Világ Projekt (BFBWC) részeként működő, 200 000 dolláros alap létrehozását, hogy két olyan nemzetközi projektet támogasson, amely jelentős fejlődést hoz az Indiában és Mexikóban élő emberek számára az egészség és a higiénés körülmények területén. 2015-ben, a Ford Volunteer Corps megalakulásának 10. évfordulóján kezdődött az a közösségfejlesztési kampány, melynek ez az alap is része.

A felhívás a Ford Alapítvány és Bill Ford, a Ford Motor Company ügyvezető elnöke közös ötlete volt. A program lehetőséget biztosít az önkéntes munkavállalóinak, hogy világszerte olyan helyeken dolgozhassanak együtt a közösségi aktivistákkal, ahol a Ford üzletileg jelen van. A program arra ösztönözi a munkavállalókat és a közösségi partnereket, hogy olyan globális problémák megoldásával kapcsolatos ötleteket nyújtsanak be, mint a mobilitási kérdések, az élelmiszerhiány, a víz és a lakhatás.

„Nagyon büszke vagyok munkatársaink tevékenységére, akik azért dolgoznak, hogy a világban pozitív változások következzenek be,” fogalmazott Bill Ford. „Az alapvető szükségletekhez való hozzáférés sok közösség számára még mindig nem egyértelmű, és ennek a projektnek azonnal érzékelhető az emberek életminőségére gyakorolt pozitív hatása.“

India

Az indiai Kancheepuram Chennaion kívül eső, vidéki területein, ahol az illemhely és a saját mosdó ismeretlen fogalom, a 140 000 dolláros alap a következőket biztosítja:

  • 100 darab, lakóhelyen kialakított SMART illemhelyet, amely 3 faluban 300 vécét jelent. A SMART illemhely belső világítással van ellátva, lehetőség van benne a kézmosásra, illetve a fenntartható használat és a karbantartás érdekében föld alatti, dupla derítős rendszerrel működik.
  • A helyes higiénés és egészségügyi gyakorlat elsajátítását célzó programot az ott élők számára.

„Ezekben a falvakban az emberek általában a szabad ég alatt végzik a szükségüket,” mondta el Jennifer Leonard, a Ford fékrendszer-mérnöke, aki egyben a projekt vezetője is. „Ez a gyakorlat a betegségek terjedéséhez és a gyermekhalandóság, illetve a nők elleni támadások számának növekedéséhez vezet. Ezzel a programmal az a célunk, hogy javítsunk az egészségügyi körülményeken, valamint lehetőséget nyújtsunk az embereknek arra, hogy elvonulhassanak, s ezáltal méltóságot és a biztonságot biztosítsuk számukra.”

A tervek szerint a kancheepurami építkezés januárban kezdődik, és 2018 őszén fejeződik be. Az illemhelyek üzembe helyezése a Chennai-telepi Ford önkéntesek segítségével történik. A projektet a Gramalaya nevű, SMART illemhelyek üzembe állítására szakosodott, indiai nonprofit szervezet irányítja. A 30 éves közegészségügyi tapasztalattal rendelkező Gramalaya célja, hogy segítsen megszabadulni Indiának attól a gyakorlattól, hogy lakosai szabad ég alatt végezzék a dolgukat.

Mexikó

A mexikói Hermosillo melletti Guayacanban drága kincs az ivóvíz. A 60 000 dolláros támogatási alap a következőket fedezi:

  • A Guayacan Közösségi Központ létrehozását, ahol a lakosok tisztított vízhez, illemhellyel felszerelt fürdőszobához és a kézmosáshoz elengedhetetlen folyóvízhez juthatnak.
  • Otthoni vízszűrő rendszer biztosítását 750 család számára, egyszeri, 5 dolláros díj befizetése ellenében. A Ford az Aqua Clara International nevű céggel dolgozik együtt, amely egy víztisztítókat gyártó michigani nonprofit cég.
  • A helyi egyházzal együttműködve, vasárnaponként ingyenes reggelit.
  • Olyan közösségi központ létrehozását, amely egyúttal további képzéseknek és egyéb nonprofit szolgáltatásoknak ad majd otthont.

„Mexikó északnyugati részén a vízben magas az arzén mennyisége. Ez a projekt biztosítja az emberek számára a biztonságos ivóvízellátást, valamint egy olyan helyszínt, ahol találkozhatnak és összegyűlhetnek,” magyarázta el Cindy Turner, a Ford mérnöke és a projekt vezetője. „A tiszta víz alapvető szükséglet, ezért bízunk abban, hogy a projekt óriási hatással lesz a közösségre.”

A szervezők most intézik az építkezés jóváhagyását, és arra számítanak, hogy az építkezés még ezen a télen elkezdődik.

A 2017-es alap harmadik támogatottjának nevét később hozzák nyilvánosságra.

Korábbi projektek

A Bill Ford Jobb világ felhívás már az elmúlt két évre visszatekintve is jelentős eredményekről számolhat be.

2016-ban a Thaiföld Tiszta Víz közösségi projekt 200 000 dollár támogatást kapott arra, hogy kilenc vidéki iskolában tisztítórendszerek, mosdókagylók és mosdók segítségével fejlessze a tiszta vízhez való hozzájutás lehetőségét. A Ford önkéntesei segítettek a lakosoknak 100 banáncserje és egyéb haszonnövények telepítésében. A termés egy részét az iskolában ebédkor osztják ki, a másik részét eladják, a bevételt pedig az iskola mezőgazdasági kezdeményezéseire fordítják.

A thai programnak végül 13 iskola és 3300 ember látta hasznát. Csaknem 200 Ford-munkatárs utazott el a Bangkoktól mintegy 210 kilométerre fekvő Chanthaburi régióba, hogy segítsen a fejlesztési munkálatokban.

A GoodTurn App projektet, amely 250 000 dollár támogatást nyert az alapból, idén nyáron vezették be az Apple Store-ban. Az alkalmazás a Ford Motor Company önkénteseit köti össze olyan nonprofit közösségekkel, amelyeknek emberek szállításával kapcsolatban kell segítséget nyújtani. Az ötlet szellemi szülőatyja Cecil Saint Pierre, a Ford korábbi konfliktusövezetekből származó ásványi anyagok elemzője, a fejlesztő pedig a detroiti Mercy Egyetem volt. A GoodTurn alkalmazást arra használják, hogy Michiganből segélyszállítmányokat juttassanak el a Harvey az Irma és a Maria hurrikán áldozataihoz.

Az alkalmazást a Ford és a Mercy Egyetem folyamatosan fejleszti, és a tervek szerint hamarosan az Android operációs rendszerű eszközökön is hozzáférhetővé válik, valamint webes felületet is kap.