Frankfurti világpremierje előtt mutatkozott be a Kia Proceed tanulmányautó

 
–       A nyújtott vonalvezetésű, sportos kompakt modell vadonatúj karosszériatípust képvisel a Kia kínálatában
–       Egyedülálló „Luminline” külső stíluselem: megvilágított ablak-körvonal
–       Az új generációs cee’d formavilágát vezeti elő

A Kia Motors új fényképeket tett közzé a Proceed Concept tanulmányautóról.

 
A Kia európai formatervezői központjában, Frankfurtban – a világpremier helyszínétől mindössze 500 méterre – megálmodott Proceed Concept már a következő generációs cee’d formanyelvét vetíti előre.

A koncepcióautó a Kiánál korábban soha nem alkalmazott karosszériaformát vezet be. A nyújtott vonalvezetésű „hot hatch” – azaz sportos, kompakt ferdehátú – megőrzi a jelenlegi pro_cee’d dinamikus megjelenését, ugyanakkor a lenyűgöző látványt valós mindennapi praktikummal kombinálja. Az új generációs autóvezetők elvárásaihoz igazított, áttervezett karosszéria a következő generációs cee’d család esetleges új modellváltozatát vetíti elő.
 
„Európában sokan keresnek a háromajtós helyett más, nagy teljesítményű alternatívát, ezért elkezdtünk azon gondolkodni, milyen egyéb csúcsmodellt állíthatnánk a cee’d család élére.” – mondta Gregory Guillaume, a Kia Motors európai vezető formatervezője. A Proceed Concept merész jövőkép, amely a pro_cee’d élettel teli személyiségét teremti újjá a sportos autóvezetők új generációja számára.”
 
Az alacsony, kecses és karcsú Proceed Concept ejtett tetővonala, izmos arányai és kompakt méretei félreérthetetlenül utalnak a modell mindent elsöprő dinamizmusára. Az autó sziluettjét egy sor karakteres stílusjegy tarkítja. A dinamikus vonalvezetésű ablakkeret a tetővonalat követve nyúlik egészen a hátfalig, míg a karosszéria látványos „Sharkblade” formai eleme és a GT logó kihangsúlyozza a B-oszlopok nélküli kialakítást. Az oldalsó lemezek kialakítása még erőteljesebbé teszi a Proceed Concept derékvonalának karcsúságát, izmosabbnak láttatva az autó hátsó felét. Az autó hatküllős, 20 colos könnyűfém keréktárcsákat kapott.
 
A nappali világítás mára az autók személyiségének meghatározó stíluselemévé vált, a Proceed Concept azonban más módon hasznosítja a fényt. A koncepcióautó újdonsága a „Luminline”: az oldalsó ablakfelület peremén végigfutó, világító sáv, amely az autóhoz közeledő vezetőt köszönti. A Luminline az esti órákban látványosan segít beazonosítani a Proceed Conceptet, egyben kihangsúlyozza annak dinamikus farkialakítását.
 

A tanulmányautó drámai hatású tetővonala különleges kialakítású, egymásra rétegezett szellőzőnyílásokkal tarkított hátsó ajtóban ér véget, míg a hátsó lámpacsík hullámos felületét az olvadt mágneses fém megjelenése ihlette.

 
Habár kiállásában és arányaiban újszerű, a Proceed Concept számos stíluseleme ismerős lehet a Kia egyéb modelleiről. Ilyen az ikonikus „tigrisorr” hűtőmaszk, a Stinger tanulmányautó által ihletett, szigetként kiemelkedő motorházfedél, a várszerű szélvédő, a tető teljes hosszában végig futó üvegelem, valamint az ívelt lemezfelületek és feszes élek minden Kiára jellemző, harmonikus egysége.
 
Ezek a stíluselemek egyértelműen modern Kiaként azonosítják a Proceed Concept tanulmányautót, amely egyedi lávapiros fényezést kapott. A különleges színhatást kézzel felvitt, egymást fedő fekete, krómhatású ezüst, valamint piros lakkrétegek összhatása adja; a végeredmény egy különlegesen fényes, ragyogó felület.
 

A Kia szeptember 12-én a Frankfurti Autószalon 9. csarnokában található Kia standon leplezi le a Proceed Concept tanulmányautót.