Genius Loci díjat nyert a Ford Karrierprogramja

A rangos díjjal a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége az üzleti vállalkozások a tehetségek támogatása érdekében tett erőfeszítéseit ismeri el

„Genius Loci – Vállalatok és vállalkozók a tehetségekért” díjjal jutalmazta a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége a Ford Karrierprogramját.

A Ford társadalmi felelősségvállalási programjának keretében 2017-ben elindított Ford Karrierprogram legfőbb célja, hogy a szakmában rejlő izgalmakat, kihívásokat megmutatva megkedveltesse az autószerelői szakmát azokkal a fiatalokkal, akik a középiskolai képzés keretében ezt a pályát választották hivatásul. A program gyakorlat orientált betekintést ad a középiskolásoknak napjaink legújabb Ford technológiáiba, és kifejezett célja a szakmák közötti versenyben is előrébb hozni az autószerelő szakmát, emelni annak presztízsét.

A díjra a Ford-ot jelölő debreceni Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskolának a 2017/18-as tanévtől kezdődően van példaértékű szakmai kapcsolata, együttműködése a Ford Közép-és Kelet-Európai Értékesítő Kft-vel. A Ford Karrierprogramkeretében az autószerelő tanulók 16 modult tartalmazó e-Learning digitális tananyaggal sajátíthatják el az elméleti tudást a Ford technológiákról, kihelyezett tanórákon Ford-os műszaki oktatókkal a helyi márkaszervizben vagy a szentendrei oktatóközpontban a tanmenetbe illő tanórák keretében tanulhatnak. A Ford műszaki oktatói szakmai workshopok keretében képzik a partneriskolák szaktanárait és szakoktatóit és olyan izgalmas eseményeket hirdetnek a tanulóknak, mint a Driving Skills for Life programban való részvétel.

A szakmai együttműködés keretében a debreceni iskola tavaly kapott egy új Ford Kuga típusú személygépkocsit is, melyet gyakorlati oktatási célra használhatnak. A legmodernebb technikával felszerelt jármű szétszerelése és összerakása közben az oktatók a mai kornak megfelelő tudást képesek átadni a közlekedésgépész ágazaton tanuló diákoknak.

A vállalat társadalmi felelősségvállalásának keretében megvalósuló Ford Karrierprogram legfontosabb célja, hogy a szakmában rejlő izgalmakat megmutatva megkedveltesse és vonzóvá tegye az autószerelői szakmát a fiatalok körében.


„Az autóipari paradigmaváltásnak köszönhetően az elmúlt években a Ford technológiai újítások sorát vezette be járműveiben. Ez a rendkívül gyorsan változó környezet folyamatos tanulást követel meg az autószerelő tanulóktól és a cég szakembereitől is. Büszkék vagyunk rá, hogy 2019-ben a Ford a Karrierprogram keretében országosan 8 középiskolát támogat nagy értékű demonstrációs és oktatási célokat szolgáló modellekkel és fődarabokkal, ami azt jelenti, hogy több mint 1000 autóipari tanuló élvezheti ennek előnyeit a gyakorlati oktatás során. A dunaújvárosi, debreceni, túrkevei, nyíregyházi, veszprémi, kaposvári, budapesti és tatai fiatalok előtt tehát nyitva áll az út, hogy akár már tanulmányaik során kezükbe vehessék, és a szó szoros értelmében darabokra szedhessék a jövő technológiáit.” – mondta el Kiss Zoltán a Ford regionális alkatrész és vevőszolgálati vezető a díj kapcsán. – „Megtiszteltetés számunkra, hogy a Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója, Balogh Péter úr jelölt minket erre a díjra, ezzel is elismerve munkánkat!” – tette hozzá az igazgató.

Genius Loci, azaz „a hely szelleme” a római mitológiában a település védelmezője volt. A mai nyelvhasználatban „a hely szelleme” kifejezés azt a sajátos légkört, szellemiséget jelenti, amelyet egy-egy nevezetes hely sugároz magából. A díj nevének választásakor fontos szempont volt annak hangsúlyozása, hogy a kiemelkedő képességű fiatalokat segítő, fejlesztő intézményekkel partneri viszonyt kialakító vállalatok pozitív hatással vannak annak a településnek (vagy nagyobb térségnek) a szellemiségére, tehetségeket támogató légkörére, ahol a vállalatuk, vállalkozásuk működik.