Gokartos agilitás újragondolva

: a sportosság és a kényelem optimális egyensúlyát az adaptív futómű garantálja

A MINI sportosan agilis vezethetőségét azonnali teljesítmény-leadás, mérnökien precíz kormányozhatóság, erőteljes fékrendszer és típus-specifikus hangolású futómű-, illetve lengéscsillapító-technológia jellemzi, mindezt azonban a modellhez most először elérhető adaptív futómű emeli minden korábbinál magasabb szintre. Folyamatosan alkalmazkodó lengéscsillapítóival az új technológia a sportosság és a menetkomfort közötti érezhető, végtelenül optimális egyensúlyt teremti meg. Mindegyik lengéscsillapítóban egy kiegészítő szelep gondoskodik arról, hogy pontosan ellensúlyozza az adott kerék megtapadásával hirtelen fellépő nyomást, az ellensúlyozás mértékét pedig 50-100 ezredmásodperc között képes a nyomáshoz állítani.

A lengéscsillapítók ellensúlyozási mértéke a vezetési szituáció és az útviszonyok függvényében akár 50 százalékkal is csökkenthető. A technológia még egyenetlen útfelületeken is jelentős mértékben fokozza az utazás kényelmét és a modell pontos vezethetőségét, kanyarodás közben pedig még határon autózva is sportos úttartást garantál. Az innovatív lengéscsillapító-technológia a MINI Cooper SE modellen kívül mindegyik modellváltozathoz elérhető.

A MINI Cooper SE alapfelszereltségének az elektromos rögzítőfék is része. A technológia – amelyet a MINI ügyfelei a középkonzolra helyezett gombbal működtethetnek – az automataváltóval, az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető Driving Assistance csomaggal és minimum 17” méretű könnyűfém keréktárcsákkal felszerelt modellekhez is elérhetővé válik.

Sávtartás minden körülmények között: a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer

A háromajtós MINI, az ötajtós MINI és a MINI Cabrio opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettáján elérhető Driving Assistance csomag kibővített funkciókkal kínál maximális kényelmet és biztonságot. Az új sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning), amely a csomag része, 70 és 210 km/órás sebesség között mindvégig segít a vezetőnek a kijelölt forgalmi sávban tartani az autót. A véletlen sávváltásokat elkerülendő, a rendszer folyamatosan figyeli az útburkolati jeleket és a kormány rezgetésével azonnal figyelmezteti a vezetőt, ha véletlen sávelhagyás veszélyét érzékeli.

Sebesség- és távolságtartás még kényelmesebben: az új aktív tempomat, mostantól Stop & Go funkcióval

Az első kamera képének folyamatos elemzésével újabb vezetést támogató rendszerek előtt nyílnak lehetőségek, a háromajtós MINI, az ötajtós MINI és a MINI Cabrio modelltörténetében először. Az új Driving Assistance Plus csomag részeként elérhetővé válik a trióhoz az aktív tempomat is, amely az automataváltóval szerelt modellek esetében immár Stop & Go funkcióval dolgozik. A technológia négy fokozatban képes automatikusan tartani a kívánt sebességet és távolságot az autó előtt haladó jármű mögött, amelyhez folyamatosan elemzi a szélvédő mögé szerelt kamera élőképét.

Az összetett sebesség- és távolságtartó rendszer a 30 és 140 km/óra közötti sebességtartományban működtethető, a technológia azonban arra is képes, hogy szükség esetén álló helyzetbe fékezze az autót. A továbbhaladáshoz a vezetőnek csupán újra rá kell lépnie a gázpedálra.

A személyre szabhatóságot új felszereltségi csomagok fokozzák

Merőben új felszereltségi csomagok garantálják, hogy a brit prémiumgyártó ügyfelei minden korábbinál részletesebben személyre szabhatják kedvenc MINI modelljüket, a széleskörű alapfelszereltséget pedig játszi könnyedséggel bővítsék tovább kedvenc opcióikkal. A felszereltségi csomagokat mindenekelőtt a karosszéria és az utastér közötti maximális harmónia jellemzi, és az utazás kényelmét, illetve a vezetést támogató rendszerek közreműködését éppúgy fokozzák, mint a járművezérlés és a járműkapcsolati megoldások könnyedségét. A MINI ügyfelei minden tekintetben saját preferenciáik szerint állíthatják össze új autójukat, amelyet a célzott felszereltségi opciók hivatottak megkönnyíteni.

Az alapfelszereltséget kiegészítő felszereltségi csomagok mindegyikének része a hangulatvilágítás és a MINI Vezetési Üzemmódok (MDM – MINI Driving Modes). A Classic Trim felszereltségi csomag kiváltképp látványos karosszériafényezési árnyalatokat és könnyűfém keréktárcsákat kínál, Black Pearl / Carbon Black árnyalatú, szövet és műbőr kettősével borított sportülésekkel és Piano Black utastéri felületekkel.

A MINI John Cooper Works Trim felszereltségi csomagot az intenzívebb vezetési élmény és a sportos kisugárzás jellemzi. A csomag – amely a MINI Cooper SE modellhez nem érhető el – a karosszériafényezési árnyalatok különleges válogatását kínálja, a MINI John Cooper Works aerodinamikai csomag és a Piano Black külső felszereltségi csomag tételeivel, a MINI John Cooper Works és a MINI John Cooper Works Cabrio esetében 17” méretű fekete Track küllő-dizájnú vagy 18” méretű fekete Circuit küllő-dizájnú keréktárcsákkal. A MINI John Cooper Works Trim felszereltségi csomagnak az adaptív futómű is része.

Az utastérben Dinamica / Carbon Black árnyalatú bőrözéssel húzott MINI John Cooper Works sportülések, MINI John Cooper Works logóval ellátott, nappa bőrrel borított sportkormány, Piano Black dekorbetétek, MINI John Cooper Works küszöblécek, antracit-árnyalatú tetőkárpit és rozsdamentes acélból készült pedálsor fokozhatja tovább a vezetés élményét.

A MINI Yours Trim felszereltségi csomag prémium minőségű karosszériafényezési árnyalattal, a háromajtós MINI és az ötajtós MINI B- és C-oszlopain MINI Yours logókkal, 18” méretű MINI Yours British küllő-dizájnú, a MINI Cooper SE esetében pedig 17” méretű Roulette küllő-dizájnú könnyűfém keréktárcsákkal fokozza az újdonságok elegáns kisugárzását. Az utastér exkluzivitását MINI Yours Leather Lounge Carbon Black sportülések, MINI Yours logóval ellátott nappa bőrkormány, antracit árnyalatú tetőkárpit, MINI Yours szőnyegek és MINI Yours Aluminium utastéri dekorbetétek nyomatékosítják. A MINI Yours Trim felszereltségi csomag mindegyik modellváltozathoz megrendelhető.

A MINI Electric Trim felszereltségi csomag a tisztán elektromos meghajtású MINI Cooper SE kiváltsága. A csomag része a White Silver metál karosszériafényezés fekete tetővel, citromsárga külső visszapillantó-házakkal, 17” méretű, Electric Power küllő-dizájnú könnyűfém keréktárcsákkal, Cross Punch Carbon Black utastéri bőrkárpittal, MINI Electric logóval ellátott nappa bőrkormánnyal és antracit árnyalatú tetőkárpittal.

Az újonnan összeállított felszereltségi csomagok nem csupán a MINI modellek által kínált kényelmet, de a vezetést támogató rendszerek funkcionalitását és a járműkapcsolati megoldások könnyed működését is fokozzák. Az új Comfort csomag például az automata légkondicionálót, a nagyméretű középső könyöktámaszt, az automata elvakítás-mentes belső visszapillantót, valamint a külső visszapillantó-csomag és a tárolócsomag tételeit is magába foglalja. A Comfort Plus csomag mindezeken felül kulcs nélküli bejutást, indítást, leállítást és lezárást, fűthető üléseket és fűthető kormányt kínál.

A Driving Assistance csomag része a hátsó szenzorokkal és tolatókamerával dolgozó parkolássegítő rendszer (PDC – Park Distance Control), a fékező funkcióval dolgozó tempomat (Cruise Control with Braking Function) és a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning). A Driving Assistance Plus csomag esetén ezek a funkciók parkolóasszisztenssel (Parking Assistant) és Stop & Go funkcióval dolgozó aktív tempomattal (Active Cruise Control with Stop & Go) egészülnek ki.

Új operációs rendszer modern kijelző-grafikával és kiegészítő járműkapcsolati funkciókkal

Új kijelző-grafikájának, valamint a járműfunkciók, az audiorendszer, a vezeték nélküli telefonálás, a navigációs rendszer és az okosalkalmazások könnyedebb kiválasztásának és vezérlésének köszönhetően a új háromajtós MINI, az új ötajtós MINI és az új MINI Cabrio operációs rendszere fejlettebb, mint valaha. Az egyértelmű szimbólumokkal, színes hátterekkel és fehér kiírásokkal dolgozó központi kijelző minden eddiginél modernebbnek hat, az egyes menüpontok pedig csempeszerű ikonokként tűnnek elő és érintésekkel aktiválhatók.

A fejlett járműkapcsolati-, audio- és navigációs funkciók három egymásra épülő felszereltségi csomagban egyesülnek. A Connected Media csomag része a multifunkciós műszerfali kijelző, a MINI Connected okosalkalmazás, a ConnectedDrive szolgáltatás-paletta és a távolról is elérhető szolgáltatások (Remote Services). A Connected Navigation csomag ezt a MINI navigációs rendszerrel, valós idejű forgalmi információkkal (RTTI – Real Time Traffic Information) és az Apple CarPlay-előkészítéssel egészíti ki. A legmagasabb csomag e téren a Connected Navigation Plus csomag, amely a MINI Connected XL okosalkalmazás funkcióit, a Concierge Services szolgáltatásait, a MINI Head-Up kijelzőt és a vezeték nélküli okostelefon-töltést is magába foglalja.

A cikknek még nincs vége!
Lapozz a következő oldalakra!