Gyémántba öltözött a Lexus NX

A Lexus spanyol importőre egészen elképesztő ötlettel ünnepelte az új generációs Lexus NX érkezését: az autó egy példányát gyémántporba burkolták.

Teremthetünk modern paradigmákat, felállíthatunk új nézőpontokat és értékrendszereket, a tény tény marad: a világon semmi nem fejezi ki olyan tökéletesen a luxus fogalmát, mint a gyémánt. Ezt nem csak semmihez sem fogható átlátszóságának, fénytörésének és színszórásának köszönheti, hanem annak is, hogy a világ harmadik legkeményebb természetes ásványaként (a görögök adamasz, azaz „legyőzhetetlen” néven ismerték1 ) nehezen megmunkálható, csiszolása rendkívüli tudást és tapasztalatot kíván.

A gyémánt a tökéletesség, az elpusztíthatatlanság, a maradandó érték szinonimája – nem véletlenül igyekeznek minden lehetséges (és lehetetlen) ponton párhuzamot vonni ezzel a drágakővel a prémium termékek gyártói. Az autóiparban számtalanszor találkozhatunk a ’gyémántszerű’, ’gyémánt hatású’ kifejezéssel, legyen szó éles törésvonalak mentén kialakított felületekről (a karosszériától kezdve a keréktárcsák küllőiig), vagy olyan, ragyogó csillogású elemekről, mint egy lámpatest vagy mondjuk egy üvegből, kristályból készített kezelőszerv.

A Lexus azonban úgy gondolta, a második generációs NX ennél többet érdemel. A márka spanyol képviselete a gyémántkereskedelem központjába, a hollandiai Antwerpenbe ment ihletért – no meg némi nyersanyagért –, hogy elkészítsék különleges bemutató autójukat. Az NX egy példányának bizonyos felületeit vékony rétegben finom gyémántporral borították be. Noha az őrleményből csak a motorházfedélre és a külső visszapillantó tükrök házára jutott, az összhatás így is szemkápráztató – a sötétszürke karosszéria szabadon hagyott lemezei pedig látványos kontrasztot teremtenek a ragyogó elemekkel.

A Lexus NX Diamond modell vélhetően az egész világon nagy sikert aratna, a spanyol importőr azonban – érhető okokból – inkább hét lakat alatt őrzi egyedi alkotását. Hogy mégis megcsodálhassuk a speciálisan feldíszített szabadidőjárművet, különleges fényképsorozatot készítettek arról. A műteremben egy galériát rendeztek be, ahol értékes kortárs alkotások gyűrűjében, fő attrakcióként jelenik meg az autóipar ezen drágaköve. És ha már értékes, megérdemli a legmagasabb szintű védelmet: erre utalnak a lézeres mozgásérzékelő rendszert szimbolizáló piros fénysugarak.

A modern technológia és a tradíciók, a szakértelem és a kitartás egyébként olyan értékek, amelyek mindig is közel álltak a Lexushoz és annak termékeihez. A márka új generációs típusaiban újra és újra helyet kapnak a klasszikus japán kézművesség előtt tisztelgő, annak vívmányait XXI. századi gyártási módszerekkel társító – vagy éppen a leghagyományosabb módon, kézzel megvalósított – részletek. Emlékezetes példája ennek a Lexus LS luxusszedán rétegzett bőrkárpitozása és Kiriko csiszolt üvegbetétei. Ugyanakkor az új Lexus NX fedélzetén is találkozhatunk a tradicionális japán szemlélettel. Ilyen a vezetői környezet Tazuna ergonómiai koncepciója, amely kialakításában arra törekszik, hogy olyan ösztönös, természetes, közvetlen és biztonságos módon tudjuk irányítani az autót, ahogy egy lovas a kantáron keresztül kommunikál lovával.

________________

1Forrás: Wikipédia

Fotók: Lexus