Gyorstuning japán módra

Lexus IS TRD Modellista

A megújult Lexus IS szedán piaci bevezetésével gyakorlatilag egy időben a márka tradicionális japán tuningpartnerei, a TRD és a Modellista is bemutatták a módosított modellhez kínált optikai csomagjaikat.

Az IS szedán a Lexus aktív kínálatának legrégebbi tagja, és mint ilyen, stabil referenciapontként szolgál a márka folyamatos formai evolúciójához.

A modell Észak-Amerikában és Japánban egy nagyon alapos frissítésen esett át, amelynek során nemcsak a méretek és a megjelenés változott, hanem a négyajtós szedán technológiai tartalma is. Most pedig eljött a szokásos diszkrét optikai tuningcsomagok ideje.

A cégcsoport szerves részét alkotó TRD új első kötényt rajzolt az IS szedánhoz, amely fekete és fényezett kivitelben egyaránt még agresszívabbá teszi a modellfrissítés során eleve harciasabbá vált limuzin megjelenését.

Módosították a külső visszapillantó tükrök burkolatát, új oldalsó szoknyákat szereltek a küszöbökre, valamint – kötelező gyakorlatként – határozott kiállású diffúzort illesztettek a hátsó lökhárítóba.
A képet egyedi 20 colos, kovácsolt könnyűfém keréktárcsák és dörgedelmes kipufogók teszik teljessé. Habár a TRD elsősorban az optikai változásokra koncentrált, nem tagadhatták meg motorsportos gyökereiket: az új modellhez összeállított katalógusukban sportos hangolású lengéscsillapító, valamint feszesebb kanyarstabilizátorok is szerepelnek.

A Modellista nevében hordja a stílusát, és míg a TRD harsányan mutogatja izmait, itt valamivel (de csak valamivel) visszafogottabb a tálalás. A diszkrétebb első kötény, a küszöbtoldat, a fényezett diffúzor, valamint a csomagtérfedél peremére illesztett, jelzés értékű légterelő mellett egyedi keréktárcsák is felkerültek a cég konfigurátorába.

A Lexus azokra is gondolt, akik a teljes optikai tuning és a szériaállapot közötti megjelenést kedvelik. Az ő kedvükért mutatták be Japánban az IS szedán novemberi piaci bevezetésével párhuzamosan az F SPORT Mode Black kivitelt.

Ez matt fekete, kovácsolt BBS keréktárcsákat, egyedi bőr sportüléseket és sportkormányt, részlegesen önzáró Torsen differenciálművet, valamint a Lexus RC Emotional Ash különkiadásból ismert, ezüsttel kontúrozott kőrisfa betéteket (a kormányon és az ablakemelő kapcsolók körül) kapott.

A felszereltség része továbbá a különleges digitális műszeregység, a három szegmensből álló LED-es fényszórók, a hátsó oldallégzsákok, valamint a be- és kiszállást megkönnyítendő automatikusan hátra csúszó vezetőülés. A lényeg persze a névben is szereplő fekete szín, amely a keréktárcsáktól a külső tükrök házán át a már említett beltéri szerelvényekig mindenütt megjelenik.


Fotók: Lexus, TRD, Modellista