Hálózatba kapcsolt vezetőfülke

Az Audi RS 4 Avant (üzemanyag-fogyasztás, kombinált: 9,2 l/100 km; szén-dioxid-kibocsátás, kombinált: 211 – 210 g/km) belterét a fekete szín határozza meg. LED irányfények emelik ki az ajtók formáját és a középkonzolt, teszik mindezt 30 különböző színárnyalatban az opcionálisan elérhető hangulatvilágítás csomaggal kombinálva. A műszerfal vízszintes vonalvezetésével a tágasság érzetét kelti. A vezetőt és a mellette helyet foglaló utast az RS 4 logójával díszített, megvilágított küszöblécek fogadják. Kérésre az RS dizájn csomag részeként az RS logó megjelenésével további színeket vihetünk a belső térbe, az embléma ekkor ugyanis feltűnik a középkonzolon, a könyöktámaszon, a biztonsági öveken és a szőnyegeken. A kormánykerék, a sebességváltó és a térdtámasz mind vörös kontrasztárnyalatú díszvarrásokkal készült Alcantara bevonatot kaptak. A vörös szín mellett a kibővített RS dizájn már szürke színű megoldásokat is kínál az ügyfelek számára. A vörös árnyalatú RS dizájn csomag egyik újdonsága, hogy az üléstámlák szegélye is ehhez illő színárnyalatban készül.

Az MMI 10,1 col átmérőjű érintőképernyője az új kezelési koncepció irányítóközpontja, amely a műszerfal közepén, enyhén a vezető felé fordítva kapott helyet. Az érintésérzékeny kijelző nagyfelbontású grafikus animációval köszönti az RS 4 Avant vezetőjét. Az MMI érintőképernyője hangjelzést használ és átveszi a korábban használt, középkonzolon található forgatható nyomógomb szerepét. A vezető az RS kijelzőn keresztül kaphat áttekintést a hajtásrendszer komponenseinek hőmérsékletéről, a nehézségi gyorsulással (g) kifejezett maximális gyorsulásértékekről, illetve a gumiabroncsok légnyomásáról és hőmérsékletéről. Az Audi virtual cockpit műszeregységen speciális RS-kijelzők tájékoztatnak a gumiabroncsok légnyomásáról, a pillanatnyi forgatónyomaték- és teljesítményértékekről, a motorolaj hőmérsékletéről, a köridőkről, a gyorsulásmérések eredményeiről és a nehézségi gyorsulással (g) kifejezett menetdinamikai erőhatásokról. A sebességváltó-kapcsolásjelzői a fordulatszámhatár elérésekor a szükséges felkapcsolásra hívják fel a vezető figyelmét, de az extrafelszerelésként rendelhető RS Head-up kijelző is szolgál RS-specifikus információkkal, mint amilyenek például a sebességváltó-kapcsolásjelzőjének adatai.

A vezető a két RS1 és RS2 üzemmódot az Audi drive select rendszerén keresztül, az alul egyenesített, multifunkciós bőr sportkormány új “RS MODE” gombjának megnyomásával aktiválhatja. Ez automatikusan megnyitja az Audi virtual cockpit műszeregységen az RS specifikus információkat kínáló kijelzőt. Az új, alumíniumból készült sebességváltó-kapcsolóbillentyűk lényegesen nagyobbak lettek. A kormánykeréken és a megvilágított küszöbléceken kívül az opcionálisan méhsejtmintázatú steppeléssel is rendelhető RS sportülések szintén az RS emblémát hordozzák.

Sokoldalú: a felszereltség

Az RS 4 Avant (üzemanyag-fogyasztás, kombinált: 9,2 l/100 km; szén-dioxid-kibocsátás, kombinált: 211 – 210 g/km) mindennapi használhatóság tekintetében ugyanazt a magas szintet képviseli, mint az A4 Avant alapmodell. A csomagtér kapacitása 495 liter, amely a hátsó ülések lehajtásával és a teljes csomagtér tetőig való kihasználásával egészen 1 495 literig növelhető. A csomagtér ajtajának és csomagtér borításának működtetése alapfelszereltségként elektromosan történik, kívánságra pedig a lábmozdulat-vezérlés, mint a csomagtér nyitásának és zárásának módja is rendelkezésre áll. Az extrafelszerelésként kínált kihajtható vonófej elektromosan, gombnyomásra reteszelhető ki.

Kívánságra az RS 4 számos vezetési helyzetben segítheti a vezetőt. Több, mint 30 vezetéstámogató rendszer teszi teljessé a nagyteljesítményű Avant sokoldalú karakterét. A lehetőségeket a “tour” és a “city” csomagokba egyesítve tekinthetik át az ügyfelek. Itt megtalálhatják többek között az araszoló (Stop&Go) funkcióval kiegészített adaptív sebességszabályozás rendszerét (Audi adaptive cruise control; ACC), az útkereszteződés-asszisztenst, a sávváltások során figyelmeztető rendszert vagy az útpadka figyelmeztetés rendszerét.

Az RS 4 Avant vásárlói nyolcféle fényezésből választhatnak, köztük az újdonság Turbo-kék illetve az új metálfényű Tango vörös árnyalatokból. Az Audi exkluzív programja révén további számos egyedi fényezés is elérhető, mint például a gyöngyházfényű Nogaro kék. Ezzel a karakteres színnel készült az RS 2 Avant, az RS modellek legendás elődje 1994-ben.