Hétvégenként az Orczy térig jár a 72-es trolibusz

Folytatódik a troliközlekedés fejlesztése
 
2017  júliusának hétvégéin Zugló vasútállomástól egészen az Orczy térig közlekedik a 72-es trolibusz, részben a felsővezetéktől függetlenül, az Arany János utcától a 9-es busz útvonalán. Az útvonal-hosszabbítást az teszi lehetővé, hogy a 72-es vonalon ezeken a napokon kizárólag olyan  modern, nagy teljesítményű akkumulátorral rendelkező trolibuszok állnak forgalomba, amelyek több mint 4 kilométert is képesek megtenni felsővezeték nélkül. Mindezzel a BKK nemcsak új, környezetbarát észak-déli és belvárosi közösségi közlekedési kapcsolatot alakít ki – bővítve a Városliget és Terézváros felől a közvetlen eljutási lehetőségeket a belváros több forgalmas csomópontja felé –, de az Arany János utcai trolibusz-végállomás terhelését is mérsékli. Az időszakos útvonal-hosszabbítás előzményeként a Szabadság híd elmúlt két hétvégi lezárásával a belvárosban bővültek a troliközlekedési lehetőségek, amikor a kiskörúti villamosok pótlásaként a 72-es útvonala a Fővám térig hosszabbodott meg; az ideiglenes forgalmi rend az utasok körében is sikeresnek bizonyult. A BKK elkötelezett a környezetbarát elektromos közlekedési megoldások iránt. Ahogy eddig is, a jövőbeni fővárosi jármű- és hálózatfejlesztések során is kiemelt szempont a környezetbarát közlekedési módok előtérbe helyezése innovatív eszközökkel.
 
 

Új, környezetbarát észak-déli és belvárosi közösségi kapcsolat

 
A 72-es trolibusz járművei mind az öt júliusi hétvégén – 2017. július 1-2-án, 8-9-én, 15-16-án, 22-23-án és 29-30-án – meghosszabbított útvonalon viszik az utasokat: Zugló vasútállomástól az Arany János utca M megállóhelyig menetrend szerinti útvonalán, majd az Arany János utca M és a Kálvin tér M között – a modern járművek önjáróképességét kihasználva, azaz a felsővezetéktől függetlenül – a 9-es busz vonalvezetését követve, majd a 83-as troli felsővezetékére csatlakozva egészen az Orczy térig haladnak.
 
A 72-es trolibusz a meghosszabbított szakaszán az alábbiak szerint közlekedik:

  • Az Orczy tér felé tartó 72-es trolibusz az Arany János utcától a Bajcsy-Zsilinszky út–Deák Ferenc tér–Károly körút–Múzeum körút–Üllői út–Baross utca–Diószeghy Sámuel utca–Kőris utca–Orczy út–Baross utca–Orczy tér meghosszabbított útvonalon halad, érintve

o   a 9-es busz Arany János utca M, Szent István Bazilika, Deák Ferenc tér M, Astoria M, Kálvin tér M, Szentkirályi utca, Harminckettesek tere, Horváth Mihály tér, Muzsikus cigányok parkja, Kálvária tér, majd
o   a 83-as trolibusz Csobánc utca és Orczy tér megállóhelyét.

  • A Zugló vasútállomás felé tartó 72-es trolibusz az Orczy tér–Baross utca–Üllői út–Múzeum körút–Károly körút–Deák Ferenc tér–Bajcsy-Zsilinszky út–Arany János utca útvonalon éri el az Podmaniczky utcát, ahonnan menetrend szerinti vonalán halad tovább. A meghosszabbított útvonal-szakaszon a 72-es trolira a 83-as trolibusz, illetve a 9-es busz Orczy tér, Kálvária tér, Muzsikus cigányok parkja, Horváth Mihály tér és Harminckettesek tere, Szentkirályi utca, Kálvin tér M, Astoria M, Deák Ferenc tér M, Szent István Bazilika és Arany János utca M megállóiban lehet felszállni.

 
 

A környezet és a belvárosi forgalom tehermentesítése modern trolibuszokkal

 
A fővárosi forgalomban 2015 vége óta vesz részt az a 36 darab modern, alacsonypadlós, légkondicionált szóló, illetve csuklós trolibusz, amelynek a felsoroltak mellett további előnyös tulajdonsága, hogy nagyteljesítményű akkumulátorának köszönhetően akár 4 kilométeres távolságot is meg tud tenni troli-felsővezetéken kapott áram nélkül. A BKK a járművek ezen adottságát nemcsak akkor használja ki, amikor rendezvények, útépítések, felújítási munkák miatt terelt – kiépített felsővezeték nélküli – útvonalon közlekedteti bizonyos trolijáratait: korábbi hálózatfejlesztési lépés volt a 79-es trolibusz útvonalának meghosszabbítása a Kárpát utcáig, amelynek következtében a trolik bejárnak korábban kevésbé feltárt, felsővezeték nélküli útszakaszokat (Visegrádi utca, Révész utca, Dráva utca) a Vizafogó városrész déli részén. Az új hálózatfejlesztési terveibe illesztve két júniusi hétvégén – a Szabadság híd lezárásának idején – a 72-es trolibusz meghosszabbított útvonalon, Zugló vasútállomástól a Fővám térig közlekedett. A kiskörúti szakaszon a trolik úgynevezett önjáró üzemmódban, felsővezeték használata nélkül, akkumulátor segítségével haladtak. Az innovatív, környezetbarát pótlási mód a BKK újszerű megoldása volt, amely sikeresen vizsgázott az elmúlt hétvégéken.
 
A BKK a 72-es trolivonal Fővám téri, illetve Orczy téri meghosszabbításának eredményeit kiértékelve vizsgálja majd meg a jövőbeni hasonló projektek indításának lehetőségét. A 36 darabos modern troliflotta jelenleg a kisebb forgalmú, hétvégi napokon teszi lehetővé az ilyen hálózatfejlesztési lépéseket.