Hetven autó áll rajthoz a idei szezonnyitón

   Hetven versenyautó áll rajthoz a szombaton sorra kerülő Salgó-ralin, a Mercarius országos bajnokság, valamint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) égisze alá tartozó Közép-európai Zóna Kupa (CEZ) idei szezonnyitó futamán.

    Adamovits Márk, a verseny főszervezője a pénteki salgótarjáni sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy idén a hagyományos időpontban tarthatják a versenyt erős mezőnnyel, míg az elmúlt két évben halasztott rajtra és a nézők korlátozására kényszerültek a koronavírus-járvány miatt.


    Az idén egynapos lesz a salgótarjáni verseny, “jövőre majd meglátjuk” – mondta. Kitért arra, hogy mivel a mostani szombat munkanap, a buszok közlekedése miatt kicsit át kellett írniuk az útvonallapot és az időtervet.


    Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke Salgótarjánt tradicionális, kiemelt ralihelyszínnek nevezte, azt pedig Magyarországon egyedülállónak, hogy a város polgármestere is versenyautóba ül. Fekete Zsoltot idén előfutóként láthatják a nézők.


    Oláh Gyárfás felidézte, hogy két éve Jean Todttal, a FIA volt elnökével sétált Salgótarjánban.


    “Jean Todt egyetlen raliversenyen járt Magyarországon, a Salgó-ralin, és nagyon nagy megtiszteltetés volt, hogy ő nyitotta meg a versenyt, ráadásul mindezt a koronavírus-járvány alatt” – tette hozzá.


    “Azt remélem, hogy idén kiváló futamot láthatunk Salgótarjánban és környékén, nagyszerű versenyzőkkel, köztük egy világbajnokkal” – utalt az MNASZ elnöke arra, hogy a WRC2 kategória 2020-as győztese, a norvég Mads Östberg idén is indul a magyar bajnoki viadalokon.

    “Kijelenthetjük, hogy a hazai ralis idény elindult, és ebben a tekintetben köszönet illeti két kiemelt partnerünket, a Mercariust és a MOL Racing Fuelt, mert támogatók nélkül nem lenne verseny” – fogalmazott Oláh Gyárfás.


    A Salgó-rali össztávja 104 kilométer lesz, a futam a Salgótarján-Kazár-Vizslás, Bátonyterenye-Mátraalmás és a Tótújfalu-Cered-Zagyvaróna gyorsasági szakaszokon zajlik, az indulók mindegyiket háromszor teljesítik, így összességében kilenc gyorsasági szakaszból áll majd a szezonnyitó.


    Egy szakasz lesz, amelyet a nézők nem látogathatnak a természetvédelmi hatóság döntése alapján, ez a mátrai gyorsasági Szorospatak és Mátraalmás közötti, erdei szakasza.


    A versenyzők közül a magyar bajnoki címvédő Hadik András, valamint Vincze Ferenc is részt vett a sajtótájékoztatón. Hadik arról beszélt, hogy jó lesz az időjárás a versenyen, az útvonalak technikásak, a gyorsasági szakaszok rövidsége miatt pedig “az első métertől padlógázzal kell menni”.


    Vincze Ferenc, 2019 abszolút magyar bajnoka, aki Nógrád megyei születésűként hazainak érzi a versenyt, szintén úgy vélte, hogy mivel a futam rövidebb lesz a megszokottnál, nem fér bele hibázási lehetőség. Szerinte a poros szuhai szakasz megnehezíti a versenyzők dolgát. Öt esélyesre gondol, mondta, és arra is kitért, hogy nem versenyzett még világbajnok ellen.


    Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere Molnár István oldalán Mitsubishi Lancerben, 00-s rajtszámmal lesz az egyik előfutója a mezőnynek.


    Mint mondta, 1975-ben került a rali országos térképére Salgótarján, és az idén százéves városban a nagyrendezvények között kiemelt helyet foglal el az idei futam, amely, kisebb megszakítással, 47 éve vonzza a raliversenyzőket és a rajongókat.


    Fekete Zsolték a közelmúltban elhunyt salgótarjáni versenyzőkre, Keill Józsefre és Vajvoda Sándorra is emlékeznek, arcképük látható lesz majd az autójukon.

https://www.begurulva.hu/2022/03/elstartolt-a-begurulva-auto-es-kutyumustra-masodik-evada/