Hidrogén-technológiai központtá alakítja át egykori gyártóüzemét a Toyota

Ausztrália főszereplővé kíván válni a hidrogén alapú globális társadalom kialakításában. Ebben az átalakulásban a Toyota is kulcsszerepet vállal, méghozzá a lehető leghatékonyabb módon.

A tavalyi év talán legnagyobb hidrogénipari szenzációja volt, hogy ausztrál kutatók áttörést értek el a nagy tisztaságú hidrogén szállíthatósága terén; ez a fejlesztés, valamint a Hydrogen Energy Supply Chain (HESC) projekt, amelynek keretében a kontinensnyi ország 2021-ben a világon elsőként megkezdheti a hidrogén kereskedelmi jellegű exportálását Japánba, belátható időn belül globális H2-nagyhatalommá teheti Ausztráliát.

A hidrogénnek tehát hatalmas jövője van Ausztráliában, a jelene azonban meglehetősen szerény: pillanatnyilag egyetlen nyilvános hidrogén üzemanyag-töltőállomás sem található az egész országban. Ezért is érdemel különleges figyelmet a Toyota azon kezdeményezése, amely az Ausztrál Megújuló Energia Ügynökség (Australian Renewable Energy Agency, ARENA) támogatásával technológiai és tudásközpontot épít ki a HESC-projektnek is otthont adó Victoria állam fővárosában, Melbourne-ben.

A 7,4 millió ausztrál dollár (körülbelül 1,5 milliárd forint) értékű beruházás olyan, példa nélküli, integrált hidrogén központot hoz majd létre, amelyben nem csupán az energiahordozó előállítására szolgáló berendezés, valamint egy üzemanyag-töltőállomás üzemel majd, hanem ezek mellett a nagyközönség tájékoztatására és a szakemberek képzésére is lehetőséget teremtenek.

A Toyota Motor Company korábban