Hidrogénnel járhat, amíg javítják az autóját


Egy németországi Toyota márkakereskedés előrébb hozta a jövőt: ügyfelei akár hidrogén üzemanyagcellás Mirai szedánnal is közlekedhetnek, amíg saját autójuk a szervizben van.

Glückauf! – így köszöntik egymást hagyományosan a német bányászok. A kifejezés egyszerre kíván jó szerencsét lenn a mélyben (ti. találjanak új, gazdag telérre) és a műszak végén (azaz hogy mindenki épségben jusson fel a felszínre.) Ez a kettősség a gelsenkircheni Glückauf Toyota márkakereskedés esetében is találó, hiszen a szalon különleges kezdeményezése egyszerre nyit utat a boldogulás és a túlélés, azaz a piaci siker és a természeti környezet megóvása irányába.


A márkakereskedés tulajdonosa, Michael Endres az észak-rajna-vesztfáliai autóipari kamara regionális elnökeként az átlagos autókereskedőknél talán tudatosabban követi nyomon az autótechnológiák fejlődését, a piacot és az ügyfelek igényeit pedig nem követni, hanem formálni igyekszik. Nem véletlen, hogy Németországban az elsők között rendelt az üzemanyagcellás Mirai szedánból, felismerve, hogy hosszú távon a hidrogén a legígéretesebb energiahordozó a közlekedésben. Az autót hosszú hónapokon át használták a kereskedés dolgozói, valamint az ügyfelek is: az érdeklődők tesztvezetésen próbálhatták ki a jövő autóját, sőt, akár bérautóként hosszabb időre is elvihették, illetve csereautóként is rendelkezésre állt a modell a márkaszerviz látogatói számára.


Az üzemanyagcellás kísérlet olyan jól sikerült, hogy Michael Endres további három Mirai szedánt is rendelt, így mostantól a Glückauf Toyota mind a négy telephelyén állomásozik egy teljesen környezetbarát működésű, zéró károsanyag-kibocsátású ügyfélautó.


„Az első Mirai sikere után magától értetődő volt, hogy tovább bővítjük flottánkat. Az autó nem csupán rendkívül környezetbarát, de korlátozások nélküli mindennapi használati értékkel is bír, ráadásul a villanymotoros hajtás rendkívül alacsony zajszintjének köszönhetően kiemelkedően komfortos utazási élményt is nyújt” – emelte ki a 154 lóerős villanymotorral szerelt Toyota Mirai praktikus előnyeit a három új autó átvételekor a cégvezető.


Az autókkal elsőként értelemszerűen az értékesítő személyzet ismerkedett meg. A Toyota Deutschland munkatársai a tankolás folyamatának nem létező rejtelmeibe is beavatták a Glückauf Toyota munkatársait: az esseni H2-töltőállomáson mindenki személyesen megtapasztalhatta, hogy egy hidrogén üzemanyagcellás autó üzemanyag-tartályának feltöltése cseppet sem bonyolultabb, és nem is tart tovább, mint egy hagyományos autó megtankolása.