ID. CROZZ koncepcióautó az AMTS-en

Az AMTS szlogenje idén is: Múlt, jelen és jövő autócsodái egy helyen. Nézzünk most egy mindennapinak egyáltalán nem mondható gépet a legutóbbi kategóriából – a rendezvényen, Magyarországon először mutatkozik be testközelből a Volkswagen egyik legizgalmasabb koncepcióautója, az ID. CROZZ!

Villanyautó egy benzines jármű hatótávolságával: a márka egyik legfrissebb elektromos tanulmányautója,
az ID. CROZZ a gyári mérések alapján akár 500 kilométert is képes megtenni egy feltöltéssel. Mindez a padlólemezben elhelyezett, 83 kWh kapacitású lítiumion-akkumulátortelepnek köszönhető, amelyik ráadásul gyorstöltéssel mindössze 30 perc alatt éri el a 80 százalékos szintet.

A kompakt ID. és az ID. BUZZ egyterű után az ID. CROZZ az elektromos modellcsalád harmadik tagja. A kupék és a SUV-k legelőnyösebb tulajdonságait ötvöző crossover-tanulmány szériaváltozatának sorozatgyártása a tervek szerint 2020-ban indul.

A koncepciómodell meghajtásáról mindkét tengelyen egy-egy elektromotor gondoskodik. A 225 kw (306 LE) rendszerteljesítményű ID. CROZZ alapesetben hátsókerék-hajtású, de szükség esetén egy elektronikus „kardántengely” a másodperc tört része alatt elosztja a nyomatékot az első és a hátsó kerekek között. A jármű terepen, vagy havas, csúszós útfelületen természetesen állandó összkerékhajtással is képes haladni, az ideális súlyeloszlás, valamint új fejlesztésű felfüggesztés pedig a Golf GTI-hez mérhető stabilitást és kezelhetőséget biztosít.

Az ID. CROZZ a Volkswagen elektromos járműveinek következő generációs felépítését követi. A futóművek
és a hajtáslánc elemei a jármű elejére és végére kerültek, így az ülések kialakításánál a tervezők a maximális rugalmasságra törekedhettek, ami sokoldalú variálhatóságot biztosít a rendkívül tágas utastérben.

A high-tech tanulmány minden kijelzője és kezelőeleme digitális, az ID. CROZZ lényegében olyan, mint egy kerekeken közlekedő okostelefon. A legfontosabb információkat kiterjesztett valóság vetíti ki a vezető látóterébe, és már az átlátszó panorámatetőn található új fejlesztésű fényredőny mozgatása is gesztusvezérléssel történik.

A szintén újdonságnak számító CleanAir rendszer pedig a külső körülményektől függetlenül mindig kitűnő minőségű levegőről gondoskodik odabent. Az infotainment egységen keresztül előre beállított klímaüzemmódokat is bekapcsolhatunk, így a légmozgás, a hőmérséklet és a páratartalom pontosan olyan lehet, mint egy kellemes klímájáról ismert helyen: Budapest belvárosában a Kékestető friss levegőjét lélegezhetjük be az autóban!

Az ID. CROZZ felkészült az elektromosautó-forradalom utáni újabb radikális változásra, az önvezető autók korszakára, amely a jelenlegi tervek szerint 2025-től veszi kezdetét. Elegendő ugyanis három másodpercig
megnyomni a kormánykerék Volkswagen-emblémáját, máris aktív az autonóm „I.D. Pilot” üzemmód és az autó magától indul útjára. A C alakot formázó, LED-technikájú nappali menetfény és a változó vezérlésű LEDfényszórók ilyenkor egyetlen elektromosan „mozgó” szemként egyesülnek, és kommunikálnak a környezettel. Jelzik, hogy az autó merre tart, ha pedig a szenzorok gyalogosokat fedeznek fel az út mentén, akkor azokra „pillantva” igyekszik kontaktust teremteni.

Pillants be Te is a jövőbe és nézd meg testközelből, milyen autókat látsz majd az utakon a következő évtizedben! Az ID. Crozz tanulmányt – több más érdekes modell mellett – a Hungexpo “G” pavilonjában találod majd, a Volkswagen standján, március 22-24-ig, az Automobil és Tuning Show keretei között!