Ígéretes akkumulátor-technológia nyerte a BMW Startup Challenge fődíját

A holland székhelyű LeydenJar Technologies BV vállalat szilíciumanód-cellás lítium-ion akkumulátora a jelenleg használt, grafitanód-alapú technológia tízszeres kapacitásával kecsegtet, amely a hatékony energiatárolás területén, megegyező alkalmazási körülmények közepette több mint 50 százalékos abszolút teljesítménynövekedést eredményezhet. Az innovatív fejlesztés a BMW Group müncheni központjában is bemutatkozhat.
Idén 10 ország 62 innovatív technológia-fejlesztési kezdeményezése nevezett a feltörekvő kisvállalkozások úttörő megoldásainak felkarolására létrehozott BMW Startup Challenge nemzetközi felhívására, a szakmai zsűri által megjelölt tíz döntős projekt közül pedig szeptember 26-án Amszterdamban, az öreg kontinens legnagyobb startup-fesztiváljaként számon tartott StartupFest Europe 2017 keretében megrendezett BMW Group Startup Symposium gálaesten választották ki a három nyertest. A felhívásra a BMW olyan kisvállalkozások kezdeményezéseit várta, amelyek a mobilitás és a technológia területén iránymutató termékek, illetve szolgáltatások ötletével kecsegtetnek.
A BMW Startup Challenge fődíját, a Hollandiában gyártott BMW X1 vadonatúj, különleges kiadásának egyéves használati jogát a holland feltörekvő kezdeményezés, a LeydenJar Technologies BV úttörő lítium-ion akkumulátor-technológiai megoldása kapta, amely színtiszta szilíciumanód-cellák alkalmazásával jelentős mértékű elektromos hatótávolság-növekedést és költségcsökkenést ígér a hálózatról tölthető járművek esetében. A kimagaslóan hatékony technológia az előzetes számítások szerint a sorozatgyártásban jelenleg használt, grafitanód-alapú cellamegoldás mintegy tízszeres kapacitásával kecsegtet, amely megegyező alkalmazási körülmények között a hálózatról tölthető gépkocsik több mint 50 százalékos energiatárolási fejlődését eredményezheti. A hétköznapokban mindez nagyobb elektromos hatótávolságot és alacsonyabb kilométerenkénti költséget jelent. A LeydenJar Technologies BV fejlesztése szerint ráadásul az innovatív technológia bármelyik hálózatról tölthető hajtáslánchoz tökéletesen alkalmazható és napjaink legmodernebb akkumulátor-gyártási folyamataiba zökkenőmentesen integrálható.
A BMW Startup Challenge második helyezettjei az ugyancsak holland Wellsun és Skytree kisvállalkozások innovatív megoldásai lettek, holtversenyben. A Wellsun olyan átlátszó, villamosenergia-előállító és -kezelő paneltechnológiát dolgozott ki, amely optimalizálja az önfenntartó energiahálózattal felszerelt épületek által összegyűjtött napenergia felhasználását, míg a Skytree a gépkocsik utastéri levegőjéből kinyerhető szén-dioxid megkötésével és hasznosításával fokozza a belső levegő minőségét, miközben csökkenti a jármű energiafogyasztását és növeli a hálózatról tölthető hajtásláncok hatótávolságát.

A három nyertes projekt lehetőséget kap, hogy a BMW Group teljes körű vendégeként ellátogasson a vállalatcsoport müncheni központjában működő Startup Garage tehetséggondozó műhelybe, ahol a fejlesztők részletesen bemutathatják innovációjukat a BMW termék-és szolgáltatás-beruházásokért felelős szakembereinek.
„Számos kérdés megfogalmazódott bennünk, miközben a legígéretesebb technológia-fejlesztési kezdeményezéseket kerestük. Vajon mennyire kínálnak az egyes projektek kézzelfogható, racionális megoldást a jövő égető problémáira? Összeegyeztethetők-e ezek a BMW értékrendjével? Mennyire tér el az adott felvetés a jelenleg is használt technológiáktól?” – mondta a szakmai zsűriben helyet foglaló Menno Kleingeld, a holland VDL Enabling Transport Solutions ügyvezető igazgatója.
„A BMW Startup Challenge tíz döntős projektje által bemutatott innovatív megoldások minősége és sokszínűsége egészen kivételes. A lelkes, motivált kisvállalkozásokkal folytatott interaktív eszmecserék kiváltképp izgalmasak egy olyan élenjáró innovációs iránymutató számára, mint amilyen a BMW Group, különösen akkor, amikor a technológia villámgyors fejlődésen megy keresztül”  – tette hozzá Peter Schwarzenbauer, a BMW AG igazgatótanácsának MINI, Rolls-Royce és BMW Motorrad márkákért felelős tagja, aki a szeptember 26-i BMW Group Startup Symposium gálaesten személyesen gratulált a győzteseknek.
„Rendkívül felemelő érzés volt látni, hogy a szakmai zsűri mindhárom győztesnek holland kisvállalkozások kezdeményezését választotta. Az energiatárolás, a levegőtisztítás és a napenergia-hasznosítás területén elért kivételes eredményükkel mindhárman bizonyították, hogy a Hollandiában székelő feltörekvő vállalkozások a környezetvédelemre központi tényezőként tekintenek” – nyilatkozta Neil Fiorentinos, a BMW Group Hollandia ügyvezető igazgatója.
A szakmai zsűri által kiválasztott tíz döntős projekt:

  • Etho Inc (Egyesült Államok)
  • EZY Mobility (Hollandia)
  • Filigrade BV (Hollandia)
  • LeydenJar Technologies BV (Hollandia)
  • Motoshare (Hollandia)
  • Radygo (Hollandia)
  • Sense Glove (Hollandia)
  • Skytree (Hollandia)
  • Spatial (Egyesült Államok)
  • Wellsun (Hollandia)

A tíz döntős projekt az akkumulátor-technológia (LeydenJar Technologies BV), a mesterséges intelligencia (Sense Glove), az energia-előállítás (Wellsun), a digitális térképtechnológia (Spatial), a székhely nélkül működő személyszállítás (Motoshare), az IP-biztonság (Filigrade BV), a vezeték nélküli járműtöltés (EZY Mobility), a kiterjesztett valóság (Etho Inc), a sugárzásvédelem (Radygo), valamint a széndioxid-megkötés- és hasznosítás (Skytree) területén kecsegtet iránymutató technológiai megoldásokkal.
A szakmai zsűriben Daan Roosegaarde, a Roosegaarde Stúdiót is alapító holland művész; Evert Jaap Lugt, a feltörekvő kezdeményezéseket csokorba gyűjtő YES!Delft ügyvezető igazgatója; Menno Kleingeld, a holland VDL Enabling Transport Solutions ügyvezető igazgatója; Pieter Waasdorp, a holland Nemzetgazdasági Minisztérium vállalkozásfejlesztési részlegének igazgatója; Anne-Wil Lucas, a tehetséggondozásra, ismeretanyagra és képességfejlesztésre koncentráló Startup Delta programigazgatója; valamint Jochem Cuppen, a „Get in the Ring” kezdeményezés igazgatója foglalt helyet.

Egyedülálló vállalati hálózat a feltörekvő kezdeményezések hatékony támogatásáért
Az ígéretes technológiai innovációkkal kecsegtető feltörekvő kisvállalkozások hatékony támogatására a BMW Group egy iparág-szerte egyedülálló vállalati hálózatot épített ki, amelynek köszönhetően akár már a tervezés kezdeti fázisában bekapcsolódhat a fejlesztésbe és a kiválasztott projekteket a legvégső pontig kísérheti.
A bajor prémiumgyártó forradalmi mobilitási szolgáltatásokra (BMW i Ventures), feltörekvő kisvállalkozásokra (BMW Startup Garage), valamint nagyvárosi innovációkra (URBAN-X) specializálódott társaságainak, illetve projektjeinek közös célja, hogy időben felfedezzék azon kimagasló technológiai és tervezőmérnöki kezdeményezéseket, amelyek a mobilitás fejlődésében és a nagyvárosi életminőség javulásában jelentős változásokat hozhatnak.
– A bajor prémiumgyártó a BMW i Ventures társaság égisze alatt karolja fel azokat a nagyvárosi mobilitás fejlesztésére összpontosító, kivételesen ígéretes projekteket, amelyek a kezdeti együttműködésnek köszönhetően jelentős technológiafejlődési potenciállal és az ügyfelek számára egyre szélesebb szolgáltatás-palettával kecsegtetnek.
– A BMW Startup Garage célja, hogy felkarolja azon feltörekvő, ámde innovatív járműtechnológiákat, amelyek a BMW partnerhálózatához csatlakozva és sorozatgyártásra előkészítve több millió gépkocsiban fokozhatják a vezetés élményét. A divízió kifejezetten olyan technológiákat és szolgáltatásokat keres, amelyek előrelendítik az iparágat. Az ígéretes leendő partnerek a BMW Startup Garage keretein belül lehetőséget kapnak, hogy a BMW Group tesztautójába beépítsék innovációjukat, amelyet a bajor prémiumgyártó tervezőmérnökei és vezetői alapos elemzésnek és vizsgálatnak vetnek alá.
– A 2015-ben útjára indított URBAN-X projekt a MINI egyedi megközelítésében gondolja újra a nagyvárosi életterek létjogosultságát és hatékonyságát. A projekt keretében a MINI olyan vállalkozókkal dolgozik együtt, akik ötletes elképzeléseikkel és innovatív megoldásaikkal azon fáradoznak, hogy vonzóbbá tegyék a jövő nagyvárosainak élettereit. Az URBAN-X messze túlmutat a metropoliszok közlekedési lehetőségein és a járművek hatékonyságán, hiszen iránymutató dizájn-megoldásaival és forradalmi installációival többek között a megújuló energia-előállítás, a környezetvédelem és az újrahasznosítás területén is munkálkodik.
A BMW i Ventures, a BMW Startup Garage és az URBAN-X különlegessége, hogy a pénzbeli támogatáson és az együttműködésre épülő kapcsolat ápolásán felül a feltörekvő kisvállalkozásoknak arra is lehetőséget biztosít, hogy bekerüljenek a bajor prémiumgyártó azon kiváltságos beszállítói és partneri közé, amelyektől a vállalatcsoport évről évre több milliárd euró összértékben vásárol.