Integrált stratégia a kereskedelmi modellek felvillanyozásáraÖsszhangban a Mercedes-Benz Vans integrált stratégiájával, az elkövetkező években a kereskedelmi modellek elektromos hajtással is elérhetővé válnak. A sort a már bemutatott eVito nyitja 2018 második felében, az eVitót az eSprinter követi 2019-ben, a kínálatot ezután az eCitan teszi teljessé.Nem pusztán elektromos modelleket kínál majd a gyártó, hanem az igényekhez és infrastruktúrához alkalmazkodó komplett flottamegoldásokat. A kapcsolódási megoldások használata, valamint az elektromos járművekhez szabott finanszírozási és mobilitási koncepciók a teljes, rendszerszintű megoldás részét képezik majd. Ez jelentősen csökkenti a jármű teljes életciklusának működtetési költségeit.

A paradigmaváltás a fejlesztést is érinti, amelynek következtében a stratégiai partnerek közvetlenül beépülnek a fejlesztési folyamatba. A Hermes logisztikai szolgáltató és a Mercedes-Benz Vans például Hamburgban és Stuttgartban kezd kísérleti szolgáltatásba idén. Az elektromos flottát folyamatosan bővítik, ezáltal a kiszállítást összesen 1500 elektromos furgon végzi majd. 

A jövőre piacra kerülő, 5.926 mm hosszú, 3.665 mm tengelytávolságú és 3,5 tonna megengedett össztömegű eSprinter zárt áruszállító változata akár 10,5 köbméteres rakteret kínál. Az 55 kWh kapacitású akkumulátor 150 kilométeres hatótávolságot biztosít, amely érték kedvezőtlen körülmények között is megfelel a valóságnak. Az akkumulátorok 8 óra alatt teljesen feltölthetők. A belvárosi teendőkhöz egy kisebb akkumulátor is rendelkezésre áll majd, 41 kWh kapacitással. Ez 115 km-es hatótávolságot biztosít, viszont az akkucsomag alacsonyabb tömege miatt a nagyobb akkumulátoros verzióval összehasonlítva hasznos teherbírása 140 kilogrammal nagyobb. Ebben az esetben a töltés körülbelül hat órát vesz igénybe.

Az eSprinter meghajtásáról egy 84 kW, tehát 114 lóerő teljesítményű villanymotor gondoskodik, 300 Nm maximális forgónyomatékkal. A maximális sebességet az ügyfelek választhatják meg: a kivitel függvényében az eSprinter csúcssebessége 80 km/h, illetve 120 km/h lehet.