Az SQ8 intelligens hálózatba kapcsolhatósága

Kezelőfelületek, infotainment rendszer és vezetéstámogató rendszerek


A sportos külsővel összhangban a szériafelszereltségben szereplő Audi virtual cockpit kijelzőfelületet vörös grafikus jelzésekkel operáló S-specifikus felületeket kínál. A vezető a teljesítményre fókuszáló felületet választva a középpontban láthatja a négyzetes grafikával megjelenített fordulatszámmérőt, a teljesítmény és a nyomaték pedig százalékos formában szerepel rajta. A legfőbb vezérlő eszköz két nagyméretű érintőképernyő, amelyek megérintésekor akusztikus és tapintható visszajelzéssel reagál a rendszer. Emellett a vezetőnek lehetősége van a természetes beszéddel történő hangvezérlésre is, amely a szabadon alkotott parancsokat és kérdéseket is megérti. Ezek megválaszolásához a rendszer a járműben tárolt információk illetve a felhőben rendelkezésre álló tudás felhasználásával válaszol. Szintén újdonság az Amazon felhőalapú hangvezérléses szolgáltatása, Alexa, amely az MMI működési rendszerébe integrálva üzemel.

A szériafelszereltség részeként az SQ8 TDI LTE Advanced szabvány szerinti adatátviteli modult biztosít, amely a Wi-Fi hotspot és az Audi connect szolgáltatásaival együtt az MMI navigációs rendszer plusz alkotóeleme. Az útvonaltervezési funkció számos okos megoldást kínál. Például a korábbi utazások alapján meghatározza a vezető preferenciáit, így intelligens ajánlásokkal szolgálhat számára. A navigációs funkciót segítik a Car-to-X szolgáltatások, mint például a közlekedési jelzések vagy a vészhelyzeti információk. Ezek az Audi flottája által gyűjtött nagyszámú információt használják, csakúgy, mint a legújabb szolgáltatás, a közlekedési lámpa információ. Utóbbit az Audi lépésről lépésre fokozatosan terjeszti ki a kiválasztott európai városokban. A városi infrastruktúrával kialakított kétirányú kapcsolat lehetővé teszi a jármű számára, hogy egy szerveren keresztül információkat kapjon a közlekedési lámpákat irányító központi számítógépről, lehetővé téve a vezető számára egy olyan sebesség megválasztását, amely a következő zöldhullám kihasználását segíti. A teljesen digitális Audi virtual cockpit egyedileg meghatározott javaslatot tesz a választott sebességre illetve jelzi a hátralévő időt a következő zöld jelzésig, amennyiben a vezető éppen a piros lámpánál várakozik. A rendszer így támogatja az előrelátó és hatékony vezetési stílust, egyben segíti a folyamatos forgalmat.

Az adaptív menetasszisztens (adaptive cruise assist) még biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi az utazást a hossz- és keresztirányú tájékozódás támogatásával. Ez a vezetéstámogató rendszer ugyanis integrálja az adaptív sebességszabályozást, a dugóasszisztenst és a sávkövető rendszert. A hatékonysági asszisztenssel kombinálva az Audi SQ8 TDI az érzékelők információira, a navigációs adatokra és a közlekedési jelzésekre támaszkodva gyorsít illetve fékez. Városi forgalomban a vezetéstámogató rendszerek széles kínálatát az útkereszteződés-asszisztens, a hátsó keresztirányú forgalom asszisztens, a kiszállás-figyelmeztetés és a 360 fokos szögben látó kamera teheti teljessé.