IONIQ formaterv – hatékonyság és technológia

A Hyundai IONIQ modellcsaládjának tervezését két kulcsfontosságú tényező befolyásolta, amelyek kombinálásával egy egyedi és jövőbetekintő forma jött létre: ez a két tényező a hatékonyság és a technológia volt. A fejlesztés során a mérnökök és a tervezők kéz a kézben együtt dolgoztak, így biztosítva azt, hogy a forma és a funkció egyidejűleg fejlődjön.

Erőfeszítéseiket nemrégiben a Red Dot díjat kiadó zsűri is elismerte. Az IONIQ előremutató formatervéért a Hyundai a Jármű kategóriában elnyerte a Red Dot tervezői díjat. Az IONIQ új lehetőségeket teremt a Hyundai jövőbeni mobilitási stílusirányzatát illetően, annak aerodinamika által vezetett letisztult formájával és kifinomult, lágy vonalaival illetve felületeivel tovább erősítik annak coupé-szerű formáját.

Külső formaterv

Az IONIQ kecses külső formáját, az aerodinamikai hatékonyság inspirálta, amelyet az autó körvonalán körbefutó lágy vonalak és felületek egészítenek ki. Külső felületeit úgy tervezték, hogy légellenállást még jobban csökkentsék, így különféle egyéb, intelligens és hatékony megoldásokat kombinálva kategóriavezető, csupán 0,24 Cd értékű légellenállási együtthatót értek el.
Az IONIQ sportos formája mellett, további külső részletek különböztetik meg a Hybrid, a Plug-in és az Electric modellváltozatokat egymástól.

IONIQ Hybrid

Az IONIQ Hybrid elejét a Bi-xenon fényszórók uralják, amelyeket a C-alakban elhelyezett LED helyzetjelzők vesznek körbe. Az alapváltozat szférikus vetítőlencsés fényszórókkal rendelkezik. A Hyundai jellegzetes hatszögletű hűtőrácsa és a függőleges C-alakban elhelyezett LED-es nappali menetfények is az autó letisztultságát tükrözik. A lökhárító alján lévő hangsúlyos színek egyedi jelleget kölcsönöznek az autónak, míg a kilenc karosszéria szín két beltéri színvilággal párosítható.
Az IONIQ Hybrid és a Plug-in esetében az alábbi kilenc karosszéria szín közül választhat: Phantom Black, Polar White és Platinum Silver, Aurora Silver, Iron Grey, Marina Blue, Phoenix Orange és Fiery Red, valamint Demitasse Brown. Az IONIQ Hybrid speciálisan tervezett kéttónusú 15- vagy 17 colos kerekek kapható.
Mind az IONIQ Hybrid és az IONIQ Plug-in modellek esetében elegáns kék vagy ezüstös díszléc található az első és hátsó lökhárítók alatt. A Marina Blue, Phoenix Orange és Fiery Red karosszéria színek esetében ezek a hangsúlyos elemek ezüst színűek. A többi szín esetében kékszínű a díszléc.

IONIQ Plug-in

Az IONIQ Plug-in külső megjelenésének részei a LED-es fényszóró és a különleges tervezésű 16 colos kerekek, de sok részletében hasonlít a hibrid változatra is, ilyen a hűtőrács vagy a függőleges elrendezésű C alakú LED-es nappali menetfény és egy elegáns kék vagy ezüstös jellegű díszléc az első és hátsó lökhárítók alatt. Természetesen a Plug-in esetében, a bal első sárvédőben egy további fedél található, amely a töltőcsatlakozót rejti.

IONIQ Electric

Ami feltűnően megkülönbözteti az IONIQ Electric-et, az az autó eleje: a hűtést nem igénylő motor következtében, a hűtőrács helyén egy tiszta és kecses felület kapott helyett, amely True Gray vagy Shine Gray színű a Polar White karosszéria szín esetében. Az új, opcionálisan válaszható fekete hűtőmaszk elérhető minden karosszéria szín esetében, kivéve a Phantom Black-et. Továbbá, az IONIQ modellcsalád tisztán elektromos változata LED-es első fényszórókat és egyedi mintázatú hátsó lámpákat kapott.
Az autó elektromos jellegét egy, a hátsó és első lökhárítók alatt végigfutó rézszínű csík hangsúlyozza, ezzel is a réz kiváló elektromos vezető tulajdonságaira utalva. A Marina Blue, Phoenix Orange, Fiery Red vagy Blazing Yellow karosszéria színek választása esetén ezek a díszlécek ezüst színűek.
A Blazing Yellow szín kizárólag csak az IONIQ Electric változata esetében-, míg az Iron Gray és Demitasse Brown színváltozatok csak a Hybrid és Plug-in modellek esetében választhatók.

Beltér kialakítása

Egy visszatérő, elegáns és sallangoktól mentes stílus köszön vissza ránk az IONIQ meleg hangulatot árasztó belsejében. A logikus és strukturált megközelítés révén a rendelkezésre álló tér hatékony módon került kihasználásra, amely megfigyelhető a kezelőszervek elhelyezésében is. A belső tér anyagainak kiválasztása is környezettudatosan oly módon történt, hogy azok egy egyszerű és letisztult megjelenést kölcsönözzenek az autónak, de ugyanakkor a beltér elegáns, könnyed és letisztult érzést nyújtson.

Egyedi kék színű betétek

Az IONIQ Hybrid és az IONIQ Plug-in változatok esetében két belső színvilág közül lehet választani: Lava Stone (fekete) vagy Afternoon Breeze (bézs), szövet- vagy bőrülésekkel. A fekete belső egyedi kék színnel van kombinálva, amely megjelenik az üléseken körbefutó betéteken, valamint a műszerfal díszítőelemein is, egy fémes kék dekorcsík formájában, amely végigfut a digitális műszeregység alatt és a légkondicionáló vezérlőgombjai között, körbeöleli a középkonzolban lévő szellőzőket, az audiorendszert és navigációs képernyőt, és visszaköszön a külső szellőzőkön valamint az indítógombon. Ez a hangsúlyos díszítőelem megjelenik a kormány alsó részén is. A bézs beltér esetében ezek a díszítőelemek fehér színűek.

A réz az elektromosságot szimbolizálja

Az IONIQ Electric változatának fekete belterében, az exkluzívan rézszínű díszítőelemek azt az érzést keltik, mintha az elektromosság átáramlana az egész autón. Ezek a díszítőelemek megtalálhatók az üléseken is és az elektromos változat esetében választott karosszéria szín függvényében elérhetők fehér színben is: Polar White, Phantom Black, Platinum Silver és Aurora Silver karosszéria színek esetében réz színűek; a Marina Blue, Phoenix Orange, Fiery Red és Blazing Yellow színek esetében fehér színűek a belső díszítőelemek.