Iveco fülke-alvázakra épülnek a mobil szűrőállomások

Új tehergépjármű-beszállító partnert választott az orvostechnikai berendezések és eszközök neves hazai gyártója, az Innomed Medical Zrt. A megállapodás értelmében a jövőben könnyűkategóriás IVECO típusokra épülnek a vállalat által értékesített szűrőjárművek. A közelmúltban munkába is állt az első két kompakt méretű IVECO DAILY szűrőbusz, amely az ország egész területén szolgálja a hatékonyabb megelőzést.

Hosszú távú együttműködést kötött a több mint harmincéves múltra visszatekintő Innomed Medical Orvostechnikai Fejlesztő és Gyártó Zrt. az IVECO magyarországi importőrével, a Danube Truck Magyarország Kft.-vel. A száz százalékban magántulajdonú egészségügyi vállalkozás fő profilja a radiológia és kardiológia területén végzett kutatás-fejlesztés és eszközgyártás. Az Innomed Medical Zrt. a helyszínen telepített radiológiai berendezések mellett mobil szűrőállomások gyártásával és értékesítésével is foglalkozik.

„A Danube Truck Magyarország Kft. egy pontos és rugalmas társunk. Velük egy projekt kialakulásakor azonnal számolhatunk, hiszen a készletről származó járművek a megszokottnál rövidebb idő alatt jutnak el felépítményező partnerünkhöz, így rövidebb szállítási határidővel vállalhatjuk ügyfeleink megrendelését. Az IVECO már a legelső alkalommal bebizonyította számunkra, hogy a 7,5 tonna össztömeg alatti osztályban is kivitelezhető egy ilyen speciális felhasználású tehergépkocsi”– nyilatkozta Dévényiné Rózsa Erika, az Innomed Medical Zrt. vezérigazgatója.

A IVECO DAILY 70C18 modellre épült járművekben naponta akár több száz személy fordul meg, és a 7,2 tonna maximális össztömegre vizsgáztatott, 180 lóerős F1C erőforrással szerelt gépkocsik hat tonnányi összgördülőtömeggel járják Magyarországot. Ehhez kiváló alapot nyújt a DAILY típus legendásan masszív felépítése. A szűrőbuszok kialakításánál a járművezető kényelmére is kiemelt figyelmet fordítottak, ezért többek között mobiltelefon-kihangosítóval, tolatássegítő kamerával és légkondicionáló berendezéssel egyaránt ellátták. A felépítményekben végzett orvosi vizsgálatok komfortját pedig álló helyzeti fűtés és légkondicionálás segíti.

„Számunkra az egészségügyi szolgáltató szektor nem egy hagyományos ügyfélkör, ugyanakkor nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az Innomed Medical Zrt. jóvoltából sikerült belépnünk erre a területre. A piacon eddig használt 7,2 tonna össztömeg feletti modellek nem üzemeltethetők gazdaságosan, ezért a szakmai megrendelők is egyre inkább a kompakt méretű járművek felé fordulnak. Az IVECO DAILY a klasszikus alvázkialakításának köszönhetően robusztus és rendkívül rugalmasan felépítményezhető. Ennek köszönhetően olyan nagy komplexitású, mégis gazdaságosan fenntartható járműveket tudunk közúti forgalomba bocsátani, amelyek jó és nemes ügyeket szolgálhatnak” – mondta Zákány Zoltán, a Danube Truck Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A precíz orvostechnikai berendezések energiaellátása alapvetően erősáramú hálózatról biztosítható, azonban egy speciális generátornak köszönhetően egyfázisú háztartási áramról is könnyen üzemeltethetők. Amíg a tavaly tavasszal átadott tehergépjármű a Magyar Máltai Szeretetszolgálat égisze alatt végez tüdőszűrést a hátrányos helyzetű területeken, addig a 2019 őszén elkészült másik egység az ország különböző részein működő nagyvállalatok számára biztosít menedzserszűrést.

Az orvosi vizsgálatokon részt vevő dolgozók és a páciensek egyaránt elismerően fogadják minden alkalommal, hogy a jármű kompakt mérete ellenére mennyi funkció ellátására képes. A 26 éve működő Kontex Kft. a felépítmény tervezésekor minden rendelkezésre álló helyet kihasznált, így a betegfelvételtől a várakozáson át egészen a vizsgálat elvégzéséig valamennyi feladatnak kényelmes helyet biztosít mindössze 13 négyzetméteren. A menedzserszűrést végző járműben továbbá a tüdőszűrés mellett ultrahang-, labor- és EKG-vizsgálatokat végezhetnek, valamint egy teljes mértékben elkülöníthető orvosi szoba is helyet kapott.

„Büszkén mondhatom el, hogy fiatal mérnöki csapatunk nyitottan és örömmel végzi ezeket a különleges munkákat. Az IVECO DAILY a nagy stabilitás mellett könnyű fülke-alvázakat biztosít, így 3,5 és 7,2 tonna össztömeg közötti modelljei viszonylag nagy hasznos teherbírást nyújtanak. Emellett a gyártó nagy méretű felépítményeket engedélyez, amely nagyban megkönnyíti a munkánkat” – tette hozzá Krebsz László, a Kontex Kft. társtulajdonosa.

Az Innomed Medical Zrt. 2020. január végén két új, egyedi igények szerint kialakított IVECO DAILY 35S16 minibuszt is értékesített, amelyek a váci Kilátó Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Fejlesztő, Módszertani Központ látás- és hallássérült, illetve mozgáskorlátozott gyermekeinek szállítását végzik. A 2,3 literes, 160 lóerős motorral szállított kilencfős járművek hidraulikus emelővel, illetve rámpákkal rendelkeznek, és speciális kialakításuknak köszönhetően a mozgásukban korlátozott utasok a kerekesszékükben maradva utazhatnak. További érdekesség, hogy ezek az első olyan modellek a Danube Truck Magyarország Kft. történelmében, amelyeket személyautóként helyeztek forgalomba.

„Nagy örömet jelent vállalatunk számára, hogy nemcsak hitvallásként gyakorolhatjuk a társadalmi szerepvállalást, hanem tehergépjármű-projektjeinken keresztül konkrét tettekkel is segíthetjük egy élhetőbb világ megteremtését”– összegezte Dévényiné Rózsa Erika.