Jobb későn, mint… Megjelent az Audi 2020-as évfordulós naptára

Az Audi Tradition megjelentette legújabb digitális tájékoztató füzetét “Jubileumi dátumok 2020” címmel. Ez a kiadvány tartalmazza az Audival mint vállalattal és a termékek történetével összefüggő legfontosabb dátumokat. Az idei évben közel három tucat jubileumi dátum szerepel a vállalat naptárjában.

40 évvel ezelőtt a négykarikás márka bemutatta Audi quattro modelljét, amely óriási felbolydulást okozott a Genfi Nemzetközi Autószalonon. Ez volt az első alkalom, amikor egy nagyteljesítményű, sportos kupé modellt (147 kW/200 lóerő teljesítménnyel) összkerékhajtással szereltek, amely hajtáskoncepció korábban csak a teherautók és a terepjárók kiváltsága volt. Az ötlet 1976/77 telén merült fel, amikor az Audi által a német hadseregnek kifejlesztett VW Iltis terepjáró tesztjei zajlottak. A modell jégen és havon mutatott kiemelkedő vezethetőségi jellemzői arra sarkallták a mérnököket, hogy az összkerékhajtás rendszerét beépítsék a sorozatgyártású Audi 80 modellbe. Motorsportos debütálása és az Audi quattro modellnél való alkalmazása egy évvel később történt meg és azonnal forradalmasította a nemzetközi rally világát.

20 évvel ezelőtt az AUDI AG először nyerte meg a Le Mans-i 24 órás versenyt. 2000. óta a márka összesen 13 győzelmet ünnepelhetett. 30 éve ünnepelte a márka az Audi V8 debütálását a DTM Német Túraautó Bajnokságban, ahol a szezon végén az Audi hódította el az első helyet. Az ingolstadti márka 25 évvel ezelőtt mutatta be az Audi TT Coupé tanulmányát a Frankfurti Autószalonon. 110 évvel ezelőtt lépett színre az első Audi modell, a 10/22 PS modell. A vállalaton belül Typ A nevet viselő Phaetont August Horch és Hermann Lange fejlesztette ki. 1950. augusztusában, 70 évvel ezelőtt gördült le az akkori düsseldorfi üzem gyártósoráról a második világháborút utáni első DKW személyautó. Szintén 50 éve már, hogy az ingolstadti helyszínen létrehozott műszaki fejlesztési épület készen állt arra, hogy birtokba vegyék a dolgozók.

Szintén említésre és emlékezésre méltóak a következő események: 30 éve mutatkozott be az Audi Duo hibrid jármű; 30 éve lépett színre az Audi S2 Coupé; 30 éve debütált az első hathengeres Audi, az Audi 100/C4 modell; 50 éve történt az Audi 100 Coupé S piaci bevezetése; 135 évvel ezelőtt alapították az Audi elődvállalatát, a Wanderer márkát; 140 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a neckarsulmi telephelye.

jubileumi kiadvány online változatának teljes tartalmát az érdeklődők megtalálják az Audi MediaCenter oldalán.