A kaucsuk is felkerült a kritikus fontosságú nyersanyagok listájára*

A kaucsuk amellett, hogy kulcsfontosságú nyersanyag az európai gumiabroncs- és gumiipar számára, mára kiemelt jelentőségű alapanyaggá vált az EU számára is.

A kaucsukhoz való akadálytalan hozzáférés alapvető fontosságú az iparág számára, ezért az Európai Abroncs- és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA), valamint a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) számára is kulcsfontosságú tényező.

E kötelezettségvállalás részeként a fenti Szövetségek is hozzájárultak az úgynevezett kritikus nyersanyagok listájának (Critical Raw Material List) felülvizsgálatához, és üdvözlik a döntést, mely szerint a kaucsuk már szerepel ezen lista 2017-es frissített kiadásán.

A 2017-es felülvizsgálat során 78 anyagot (58 egyedi anyagot és 3 anyagcsoportot) vizsgáltak, és a kaucsuk volt az egyetlen szerves anyag, amely felvételt nyert a 27 nyersanyagból álló frissített listára. A többi újonc: a barit, a bizmut, a hafnium, a hélium, a foszfor, a szkandium, a tantál és a vanádium. Ezeket olyan iparágakban használják, amelyek kulcsfontosságúak lesznek a közeljövőben: honvédelem, űrkutatás, repülőgépgyártás, környezeti technológiák, egészségügy. Az EU stratégiai célkitűzése, hogy hosszú távra biztosítsa a kritikus nyersanyagok utánpótlását.

Ez egy fontos lépés a szektor számára. Azt várom ettől a lépéstől, hogy a kaucsuk megfelelő politikai figyelmet és következetes támogatást kap a szállításával kapcsolatos kérdések kezelésében. “- nyilatkozta Fazilet Cinaralp asszony, az ETRMA főtitkára.”

Az új kritikus nyersanyaglistát az EU-biztosok szeptember 13-án fogadták el, és szeptember 18-án az EU ipari stratégiájának részeként tették közzé, mint a „segítségnyújtás alapvető elemét az EU iparának biztonságos, fenntartható és megfizethető ellátásának biztosítása érdekében”.

A főtitkár reméli, hogy „a kaucsuk felvétele a listára erősíti majd a gumiipar versenyképességét, és ösztönzi a kaucsuk termelését a hagyományos és a termelésbe újonnan bekapcsolódó országokban. Az is célunk, hogy az eddigieknél jobban felhívjuk a figyelmet a lehetséges nyersanyagellátási kockázatokra, és támogassuk az Európai Bizottságot a tisztes kereskedelmi megállapodások létrejöttében.”

A kaucsuk négy legjelentősebb termelője a 10-es évek elején Thaiföld (32%) Indonézia (26%) Vietnám (8%) és India (8%) volt, az EU emellett Elefántcsontpartról importál még számottevő mennyiséget. Az EU gumiabroncs- és gumiipara 100 %-ban import nyersanyagból dolgozik.

Az új, 2017-es lista 3 évig lesz érvényben.

A teljes lista itt olvasható:

eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52017DC0490&from=EN

*Kritikus nyersanyagok listája: Tekintettel arra, hogy a nyersanyagok továbbra is stratégiai jelentőséggel bírnak az EU feldolgozóipara számára, a Bizottság az EU nyersanyag-politikai kezdeményezése keretében számos intézkedést hajt végre a biztonságos, fenntartható és megfizethető ellátás biztosítása érdekében. Az EU számára kritikus fontosságú nyersanyagok listája e kezdeményezés egyik központi eleme.

A nyersanyag-politikai kezdeményezést 2008-ban terjesztették elő a nyersanyagokhoz való hozzáféréssel kapcsolatos kihívások kezelése érdekében. Ez a közlemény frissíti a kritikus fontosságú nyersanyagok 2014. évi listáját. A lista elsődleges célja azon nagy szállítási kockázattal és nagy gazdasági fontossággal bíró nyersanyagok azonosítása, amelyekhez való megbízható és zavartalan hozzáférés az európai ipar és értékláncok számára fontos. Objektív módszertant követve a lista tényszerű eszközt biztosít a kereskedelmi, innovációs és iparpolitikai intézkedések számára az európai ipar versenyképességének fokozása érdekében, összhangban a megújult európai ipari stratégiával.