Kerülőúton mennek Moszkvába

Visszafordult a fehérorosz határról a magyar különítmény, és Litvánián valamint Lettországon keresztül éri el Moszkvát, ahol a Silk Way rali elrajtol.

Fő profiljuk a problémamegoldás. És általában olyan feladat elé állítja őket az élet, amilyennel korábban még nem találkoztak – most sincs ez másként. Az Opel Dakar Team szervizcsapata elindult a Silk Way ralira, karöltve a Qualisport csapatával. Az eredeti terv az volt, hogy a Lengyelország, Fehéroroszország, Oroszország útvonalon haladnak (ahogyan tették az elmúlt években mindig), ám ember tervez, egy bal lábbal felkelő fehérorosz határőr végez…
A két csapat több mint egy teljes napot vesztegelt a fehérorosz határon, ahol mindig valami mást kértek a fiúktól, előbb nem volt elegendő a hivatalos papír magyarul és angolul, hanem kellett volna hivatalos fordítással oroszul is, majd azt akarták, hogy hagyják ott a használt gumikat a határon és jó pénzért őrzik őket, amíg visszajönnek, végül szintén magasabb összegért felajánlották a rendőri felvezetést. Végül azonban egyikből sem lett semmi, és mivel szorított az idő, döntést kellett hozni.
A két magyar csapat visszafordult a határról és Litvánia valamint Lettország felé vette az irányt, hogy jókora kitérőt téve érkezzen meg Moszkvába. Remélhetőleg időben.
„Az ötödik Silk Way ralinkra készülünk és a korábbi években is mindig Fehéroroszországon át közelítette meg a csapat Moszkvát, most azonban nem így lesz, mert a fiúk majdnem két napon át várakoztak a határon, de nem jutottak át – nyilatkozta az Opel Dakar Team pilótája, Szalay Balázs. –  Előbb oroszul is kérték a papírokat, amelyek náluk voltak angolul és magyarul – persze, hivatalos fordítással, ami sosem lett volna kész. Majd mondták, hogy használt gumikat nem vihetnek be az országba, viszonylag magas összegért megőrzik őket, és visszafelé felvehetik. Majd rendőri felvezetést helyeztek kilátásba, nehogy kirakjunk valamit a kamionból az országukban, végül egyikből sem lett semmi, mert ment az idő és a fiúk inkább úgy döntöttek, visszafordulnak és Litvánián valamint Lettországon keresztül, hatalmas kerülővel közelítik meg Moszkvát. Remélem, időben odaérnek, mert hosszú az út.”
A Silk Way rali rendezői természetesen segítenek, amiben tudnak, a legnagyobb segítség, hogy várnak a magyarokra, ameddig lehet. Most kamatozik a jó kapcsolat, amelyet a versenyzők a rendezőkkel ápolnak.
„A fehérorosz határon a múltban sem volt könnyű, a mostani helyzet azonban kiábrándító volt – tette hozzá Kovács Miklós. – A srácok visszafordultak, és más irányt választottak. Jeleztük a szervezőknek, hogy az utolsó pillanatban esünk csak be a gépátvételre, de megnyugtattak, hogy minden rendben lesz. Remélem, ezzel megvolt a kötelező malőr és a folytatás sikeres lesz…”
A Silk Way rali adminisztratív és technikai ellenőrzése csütörtök estig tart, de ha szükséges, a magyarok miatt kinyitnak pénteken is. A hivatalos rajtceremóniát pénteken este tartják a Vörös téren, az első mért szakaszt szombaton teljesíti a mezőny.