Két augusztusi hétvégére ismét a gyalogosoké a Szabadság híd

Újra átengedik a gyalogosoknak a Szabadság hidat augusztus 5-én és 6-án, majd 12-én és 13-án, mindkét hétvégére lezárva azt a közúti és a közösségi közlekedési forgalom elől. Két júniusi hétvégén már nagy népszerűségre tett szert a Fővárosi Önkormányzat döntése, az arra sétálók nagy örömmel használták a dunai átkelőt. Ahogy az említett júniusi hétvégéken is, Pesten a Fővám térig közlekedő 72-es trolibusz modern járműveivel, míg Pest és Buda között az M4-es metróval, a 7-es és a 133E busszal utazhatnak a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos helyett. A hidat szombaton 0 órától vasárnap 24 óráig zárják le, ebben az időszakban a Fővám téren a jelzőlámpa sárga villogó üzemmódban működik; a Kálvin tér felől érkezők a híd előtt visszafordulhatnak, illetve a Belgrád rakpart–Havas utca felé is továbbhaladhatnak majd.
 
A Szabadság híd augusztus 5-6-i, majd 12-13-i lezárásakor a dunai átkelőn csak gyalogosan lehet közlekedni. Ahogy a két korábbi, júniusi hétvégén is, a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos ezen a szombaton és vasárnap sem közlekedik.

  • A lezárás idején a BKK a budai oldalon a villamoshálózat kisebb módosításával pótolja a villamosok által biztosított dél-budai eljutási lehetőségeket: a Fehérvári úton a 61-es villamos meghosszabbított útvonalon, a Szent János kórház és a Városház tér között közlekedik, míg a Bartók Béla úti kimaradó villamosszakasz pótlására az 56A járat meghosszabbított útvonalon, a Szent János Kórház és Kelenföld vasútállomás M között jár.
  • A hídon áthaladó forgalom részére az M4-es metró, valamint a 133E és a Gárdonyi térnél is ideiglenesen megálló 7-es autóbusz kínál megfelelő alternatívát.
  • A 47-es, a 48-as és a 49-es villamos pesti, kiskörúti szakaszának pótlására meghosszabbított útvonalon, Zugló vasútállomás és a Fővám tér M között jár a 72-es trolibusz. A kiskörúton a korszerű trolibuszok önjáró képességüket kihasználva, azaz a felsővezetéktől függetlenül közlekednek majd. (Augusztus 5-én és 6-án a 72-es trolibuszra, valamint a 9-es, a 115-ös és a 115-ös autóbuszra az Astoriánál a villamosmegállók helyett a gyorsétterem előtti ideiglenes megállókban lehet felszállni.)

 

Közösségi közlekedés a Fehérvári úton, a 47-es és a 61-es villamos vonalán

 
A 47-es villamos Fehérvári úton kimaradó szakaszának pótlására a 61-es villamos meghosszabbított útvonalon, a Szent János kórháztól a Városház térig közlekedik, a Szent János kórház és a Móricz Zsigmond körtér M között saját, menetrend szerinti, a körtér és a Városház tér között pedig a 47-es villamos megállóhelyeit érintve. A Szabadság híd lezárásának hétvégéin szombatonként a késő esti időszakban a 973-as éjszakai buszok a Keleti pályaudvar M és Városház tér között sűrűbben közlekednek.
 
 

Közösségi közlekedés a Bartók Béla úton, a 49-es és az 56A villamos vonalán

 
A 49-es villamos Bartók Béla úton kimaradó szakaszának pótlására az 56A villamos meghosszabbított útvonalon, a Szent János kórháztól a Kelenföld vasútállomás M végállomásig közlekedik, a Szent János Kórház és a Gárdonyi tér között saját, menetrend szerinti, a Móricz Zsigmond körtér M és Kelenföld vasútállomás M között pedig a 49-es (valamint a 19-es) villamos megállóhelyeit érintve.
 
 

Közösségi közlekedés Pest és Buda között

 
Pest és Buda között a BKK az M4-es metró, valamint a 7-es és 133E autóbuszok igénybevételét javasolja. Ezeken a hétvégéken a 7-es autóbuszok mindkét irányban megállnak a Gárdonyi téren is a villamospótló megállóhelyen.
 
 

A kiskörúti villamosvonal-szakasz pótlása

 
A 47-es és a 49-es villamos kiskörúti vonalszakaszának pótlására a 72-es trolibusz az Arany János utca metróállomástól meghosszabbított útvonalon, a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Kiskörúton át a Fővám tér M megállóhelyig közlekedik. A trolibuszok ezeken a hétvégéken a Fővám tér felé a 9-es autóbusz Arany János utca M, Szent István Bazilika, Deák Ferenc tér M, Astoria M megállóhelyén, továbbá a Kálvin téren és a Fővám téren a villamosmegállókkal párhuzamosan kialakított buszmegállóhelyen állnak meg. Az Arany János utca M felé a 83-as trolibusz Fővám tér M, továbbá a 9-es autóbusz Kálvin tér M, Astoria M, Deák Ferenc tér M, Szent István Bazilika, Arany János utca M megállóhelyén állnak meg.