Kínában közel tíz százalékkal nőttek a nagykereskedelmi autóeladások márciusban

    Kínában fellendült a nagykereskedelmi autóértékesítés márciusban a kínai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, a CAAM (Chinese Association of Automotive Manufacturers) keddi jelentése alapján.

    Az autóipar márciusban 2,45 millió személygépkocsit és haszongépjárművet szállított le a kereskedőknek Kínában, 9,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Személygépkocsiból 2,01 milliót értékesítettek, 8,2 százalékkal többet a 2022 márciusinál.


    Alternatív hajtású (New Energy Vehicle, NEV) járműből 653 ezret értékesítettek, 34,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ebből 618 ezer személygépkocsi volt, 34,1 százalékos éves növekedéssel.


    A NEV kategória tartalmazza egyebek között a teljesen elektromos (Battery Electric Vehicle, BEV) hajtású autókat is. Ebben a kategóriában 456 ezer személygépkocsit értékesítettek Kínában, 22,1 százalékkal többet, mint 2022 márciusában. A hibrid-elektromos személygépkocsik értékesítése 85,4 százalékkal nőtt 162 ezerre.


    A kiskereskedelmi forgalom jóval visszafogottabb volt márciusban a kereskedőknek kiszállított mennyiségnél: a kínai személygépkocsi kereskedők szakmai képviseleti szervezete, a PCA (Passenger Car Association) múlt heti jelentése alapján márciusban 1,6 millió személygépkocsit értékesítettek, nagyjából az egy évvel korábbival megegyező mennyiséget.


http://en.caam.org.cn/Index/show/catid/66/id/2048.html