Kis oroszlán női szemmel

A WoMAN sorozat legújabb vendége, Rim Viktorné egy új, gazdagon felszerelt, 3,5 tonnás MAN TGE kishaszonjárművel dolgozik. Habár munkájának csak egy kisebb részét teszi ki a vezetés, nagyon szeret ezzel a kezes kisteherautóval közlekedni.

Exkluzív autós, motoros és közlekedési podcastok a Begurulva (spotify + youtube) és a podCARs (spotify + youtube) csatornáinkon!
Hallgass ránk!

  • Saját áru szállítására saját kistehergépkocsi
  • Személyautós kényelemben

Míg nehéz-teherautók, illetve autóbuszok volánja mögött ma még viszonylag ritkán láthatunk hölgyeket, addig a kishaszonjárművek kormánykerekét napjainkban már gyakorta nők tekerik. Sokan saját vállalkozásuk működtetéséhez használják ezeket a praktikus kisáruszállítókat, például virágkötők, cukrászok, divatáru-kereskedők és még hosszan sorolhatnánk. Rim Viktorné, Krisztina is közéjük tartozik. Férjével őstermelőként Bugyi település határában mintegy húsz hektáron termesztenek különféle zöldségeket, amelyeket többek között a Budapesti Nagybani Piac nagykereskedőinek és helyi átvevő cégeknek értékesítenek. Saját árujuk szállítására egy 12 tonnás MAN teherautó mellett egy idén tavasszal újonnan beszerzett, függönyponyvás platós felépítménnyel ellátott, 160 lóerős, ikerabroncsos MAN TGE kishaszonjárművet használnak. Ez utóbbit 3,5 tonna össztömegűre visszaminősítve állították munkába, hogy Krisztina is vezethesse a B kategóriás jogosítványával.

Könnyen megy vele a munka

„Nagyon szeretem ezt a kisteherautót vezetni” – kezdte Krisztina. „Hosszú távokon is kifejezetten kényelmes, amiben a rugós felfüggesztésű vezetőülés is nagy szerepet játszik. Emellett lényegesen magasabban ülök benne, mint egy személyautóban, így jól belátom az utat és a forgalmat. Éjszaka különösen jó szolgálatot tesznek a LED-es fényszórók, ezenkívül aktív sávtartó és adaptív sebességtartó automatika is segíti a munkámat. A műszerfalra helyezett, jól kézre álló joystick váltókarral pedig könnyen kapcsolhatók a sebességfokozatok. Túlzás nélkül mondhatom, hogy jobb vezetni, mint egy személyautót. Egyedül a nagy méreteit kellett eleinte megszoknom, de most már a manőverezés is könnyen megy vele. Jól esik, hogy sokan megnézik, illetve megdicsérik a felépítménnyel együtt is igényes, egységes megjelenésű kisteherautónkat. Egyszer például az út mellett beszélgető idősebb asszonyok figyelmét úgy magával ragadta a TGE, hogy a kosár leesett a kerékpárjukról. Az viszont nem kelt feltűnést az utakon és az átvevőhelyeken sem, hogy hölgyként vezetek egy ekkora járművet. Ez már majdhogynem általánosnak számít” – mesélte Krisztina.