A Kona kapcsolódik és gondoskodik

A vadonatúj Kona az ügyfelek számára fejlett kapcsolódási lehetőségeket kínál az okostelefon zökkenőmentes használatának fokozása érdekében, vezetés közben hatékonyabbá és biztonságosabbá téve annak működtetését. Az ügyfelek három rendszer közül választhatnak: a Standard Audio rendszer öt-hüvelykes, monokróm TFT képernyővel, valamint rádióval, Bluetooth-kapcsolattal, AUX bemenettel és USB csatlakozással rendelkezik. A Display Audio rendszer pedig hét-hüvelykes kapacitív, színes LCD érintőképernyővel, dinamikus terelővonalakat megjelenítő integrált hátsó kamerával, Bluetooth csatlakozással, Apple CarPlay-jel és Android Auto-val rendelkezik. A harmadikként választható nyolc-hüvelykes kijelzővel szerelt navigációs rendszer, mely szintén tartalmazza a dinamikus terelővonalakkal ellátott integrált hátsó kamerát, a Bluetooth-kapcsolatot, az Apple CarPlay-t, az Android Auto-t, valamint 7 éves előfizetést a LIVE szolgáltatásokhoz, a 3D-s térképekhez és a Lifetime MapcareTM**-hez. Továbbá a műszerfalon középen egy központi információs kijelző található a két mérőóra között, amely 3,5” mono TFT LCD (alapfelszereltség) vagy 4,2” színes LCD kijelzővel (opcionális) is elérhető.
 

Elérhető kapcsolódási lehetőség a Display Audio-n keresztül

A Display Audio a Hyundainál jelenik meg először a hét-hüvelykes, nagy felbontású, színes LCD érintőképernyőjével, és az ügyfelek számára lehetővé teszi okostelefonjuk csatlakoztatását mind az Apple CarPlay, mind az Android Auto segítségével. Ez lehetővé teszi az utasok számára, hogy az okostelefon navigációs lehetőségeit használják az autó beépített navigációja nélkül. Az utasok telefonhívásokat is kezdeményezhetnek, üzeneteket küldhetnek és hallgathatják kedvenc zenéiket is. Emellett a Display Audio tartalmaz egy beépített, dinamikus terelővonalakkal rendelkező hátsó kamerát.
 

A 8-hüvelykes navigáció rendszer mindent nyújt, amire szüksége van

Az opcionális nyolc-hüvelykes infotainment rendszer a vadonatúj KONA-ban integrálja az összes navigációs, média és kapcsolódási lehetőséget, így a járművezető a közlekedési viszonyoknak folyamatosan tudatában lehet. Emellett, Apple CarPlay-t és Android Auto-t is tartalmaz, ami lehetővé teszi a felhasználók számára készülékeik csatlakoztatását és az azokon található zenei vagy telefonos funkciók megjelenítését és vezérlését a képernyőn.
A fentieken túl tartalmaz még egy ingyenes hétéves előfizetést a LIVE szolgáltatásokra, amelyek valós időben frissített információkat kínálnak az időjárásról, a forgalomból és a sebességmérő kamerákról (ahol ez törvényileg megengedett), valamint érdeklődésnek megfelelő internetes keresési lehetőséget. A navigációs rendszer 3D-s térképeket és a Hyundai egyedülálló Lifetime MapcareTM **-jét is tartalmazza, ingyenes éves térképekkel és szoftverfrissítésekkel együtt. A jármű működtetésének fokozása érdekében a rendszer dinamikus terelővonalakkal ellátott tolatókamerát is tartalmaz.
 

Vezeték nélküli indukciós töltés

Annak érdekében, hogy az utasok telefonjai mindig töltve legyenek, a KONA vezeték nélküli indukciós töltőfelületet (Qi szabvány) kínál okostelefonokhoz. A telefon töltési állapota egy felül elhelyezett kis indikátor lámpa segítségével látható. Annak érdekében, hogy a telefont ne felejtse az utas az autóban, az autó leállításakor a központi kijelző a műszerfalon emlékeztetőt jelenít meg.
 
Az eszközök további csatlakoztatásához a KONA hagyományosan USB csatlakozóval és AUX csatlakozóval rendelkezik.
 

Head-up kijelző osztályelső fényerővel

A Hyundainál most először, a KONA új reflexiós üvegből készült head-up kijelzője (HUD= Headup Display) közvetlenül a vezető látótengelyében vetíti ki a legfontosabb közlekedési információkat. Ez lehetővé teszi a vezetős számára az információ gyorsabb feldolgozását, miközben továbbra is az előtte álló útra fordítja figyelmét.
 
A kétméteres távolságban kivetített nyolc-hüvelykes képméretével és a négyzetméterenkénti 10 000 kandela osztályelső minőségű fényerõvel az új HUD a legkülönfélébb fényviszonyok között is biztosítja a láthatóságot. Az optimális láthatóság és az egyéni igények figyelembe vétele érdekében a HUD függőlegesen és oldairányban is állítható. Miután a kormánykerék melletti gomb segítségével aktiváljuk, ez a kijelző függőleges irányban felkapcsol, amikor pedig nincs használatban, eltűnik a műszerfalon. Vezetés közben a HUD támogatja a biztonságos vezetést olyan információk megjelenítésével, mint például a sebesség, a navigációs parancsok és az üzemanyagszint, valamint az olyan biztonsági rendszerek által leadott biztonsági figyelmeztetésekkel, mint az autonóm vészfékező rendszer, az aktív sávtartó rendszer és a holttér figyelő rendszer. Az audio üzemmódra és a rádióra vonatkozó információk szintén megjelennek.
 

Csúcsminőségű Krell hangrendszere

Manapság az ügyfelek szeretik kedvenc zenéiket hallgatni a az autójukban, ezért a KONA csúcsminőségű Krell hangrendszert kínál, nyolc hangszóróval, köztük két 20 mm-es magassugárzóval, négy 160 mm-es mélysugárzóval, egy 100 mm-es központi hangszóróval és egy 200 mm-es mélynyomóval. A nyolccsatornás erősítő csatornánként 45 watt-tal biztosítja a hangminőség maximalizálását az utastérben.
 

Hyundai SmartSense: Legmagasabb szintű aktív biztonság

A vadonatúj KONA a legmodernebb Hyundai SmartSense aktív biztonsági és vezetéstámogató funkciókkal rendelkezik, melyek megfelelnek a legmagasabb európai biztonsági előírásoknak: elülső ütközés elkerülő rendszer gyalogosfelismerő móddal, aktív sávtartó rendszer (alapfelszereltség), távolsági fényszóró- és statikus tompított fényszóró asszisztenssel, a vezető éberségének csökkenésére figyelmeztető rendszer (alapfelszereltség), holttér-figyelő rendszer, mögöttes keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer.
 

Elülső ütközés elkerülő rendszer (FCA) gyalogosfelismerő móddal

A vadonatúj KONA gyalogosfelismerő móddal ellátott elülső ütközés elkerülő (FCA) rendszerrel van felszerelve, mely fejlett aktív biztonsági funkciójával figyelmezteti a járművezetőket a vészhelyzetekre, szükség esetén pedig fékez. Az elülső radar és a kameraérzékelők segítségével az FCA három szakaszban működik. Kezdetben fény-és hangjelzésekkel figyelmezteti a vezetőt, ellenőrzi a féket az ütközési veszélyhelyzetnek megfelelően, és amennyiben az ütközés elkerülhetetlen, a legnagyobb fékerőt alkalmazza az ütközés elkerülése vagy a károsodás minimalizálása érdekében. Amint egy gépkocsit vagy gyalogost érzékel az autó előtt 8 km/óra vagy annál nagyobb sebességgel, a rendszer aktiválódik.
 

Aktív sávtartó rendszer (LKAS) (alapfelszereltség)

Az aktív sávtartó rendszer (LKAS) 60 km/órás sebesség felett az autó helyzetének érzékelésével figyelmezteti a vezetőt a bizonytalan mozdulatokra. Riasztójelzést ad, mielőtt az autó áthaladna a fehér, a szürke és a kék vonalakon, illetve az úttest felületéből kiemelkedő jelzőpontokon, és mielőtt a rendszer a biztonságos irányú korrekciós kormányzást elindítaná, fény- és hangjelzésekkel figyelmezteti a vezetőt.
 

Full LED fényszórók távolsági fényszóró- (HBA) és statikus tompított fényszóró (LBA) asszisztenssel

A vadonatúj KONA fényszórói a legmodernebb LED technológiát használják, amelyek a nappali-szintű megvilágítást párosítják a halogén égőknél jelentősen alacsonyabb energiafogyasztással. Automatikus módra kapcsolva, a Távolsági fényszóró asszisztens (HBA) érzékeli mind a szembejövő, mind pedig az ugyanabban a sávban az auto előtt haladó járműveket éjszaka, és ennek megfelelően lekapcsolja a távolsági fényszórót, ezzel csökkentve a többi vezetőt érő vakító hatást. Amikor nem érzékel más járművet a közelben, a rendszer automatikus újra aktiválja a távolsági fényszórót. A statikus tompított fényszóró asszisztens (LBA) a jármű sebességétől és a kormányszögtől függően kapcsolja fel és le a kiegészítő világítást.
 

Vezető éberségének csökkenésére figyelmeztető rendszer (DAW)

Ez az alapfelszereltség részét képező funkció a biztonságot és a kényelmet egy teljesen új szintre emeli azáltal, hogy folyamatosan figyeli és elemzi a vezetési szokásokat, olyan bemeneti adatok segítségével, mint a kormányszög, a kormányzási nyomaték, a jármű sávon belül elfoglalt helye. Amikor a DAW rendszer a vezető fáradságát vagy figyelmének elterelődését észleli, akkor hangjelzéssel hívja fel erre a vezető figyelmét és egy megjelenő üzenetben pihenést javasol. A rendszer 60 és 180 km/óra sebesség között működik.
 

Holttér-figyelő rendszer (BCW) / Holttér-figyelő ütközésellerülő rendszer

Szintén radar használatával a Holttér-figyelő rendszer (BCW) figyeli a hátsó sarkakat és amennyiben egy másik jármű felbukkanását érzékeli, fényjelzést ad a külső tükrökön. Amennyiben a vezető ezután aktiválja a jelzőkészüléket, egy hangjelzés hallható. Ugyanez vonatkozik az olyan sávváltásokra, amikor járművet észlel a rendszer.
 

Mögöttes keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer (RCCW) / Hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztető ütközéselkerülő rendszer

A hátsó sarokban elhelyezett radarral a Mögöttes keresztirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (RCCW) a rosszul belátható, szűk területekről történő kitolatásnál csökkenti a közeledő járművekkel való ütközés kockázatát. A radar segítségével a jármű mögött a 180 fokos szögben érzékeli a közeledő keresztirányú forgalmat, és arra az RCCW fény- és hangjelzésekkel figyelmezteti a vezetőt.
 

Legnagyobb passzív biztonság

A vadonatúj KONA csúcsminőségű merevsége nagy szilárdságú acél felhasználásának, a nagyteljesítményű energiafelszívódásnak köszönhető, valamint a minimális disztorzióból ered – így védi ütközés esetén az utasokat.
 
A nagy területen alkalmazott forró sajtolás és a rendkívül nagy szilárdságú acélból készült gyűrű alakú kabinhéjszerkezetnek köszönhetően a legmagasabb ütközésállóság érdekében a biztonsági zóna kibővült. A kabin multiload-áteresztő szerkezete diszkrét energiát szétoszlik különböző ütközések esetén, és csökkenti a hatást.
Az utastér többszörös terhelésű szerkezete több irányba szétszórja a törési energiát ütközés eseté és csökkenti annak hatását.
 
A Kona belsejében összesen hat légzsák található: (2 első, 2 oldalsó és 2 függönylégzsák, melyek az elől és vezető és hátsó üléseken utazók védelmét biztosítják.
 
* NEDC teszt ciklus alapján. Az üzemanyag fogyasztási és kibocsátási értékek az alkalmazott gumiabroncs méretétől és a sebességváltó típusától függnek.
 
**Lifetime MapCare™ – kereskedelmi elnevezés a Hyundai MapCare™ program előfizetésére, mellyel bizonyos Hyundai járművek éves térképfrissítését biztosítja a gyártó, a modellek gyártásának beszüntetése után még legalább tíz évig.