Konzorcium létrehozását javasolják a zalaegerszegi tesztpálya megvalósításához

Konzorcium létrehozását javasolják a zalaegerszegi tesztpálya projekt minél gyorsabb megvalósításához az érintett vállalatok – tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a minisztériumban tartott egyeztetésen elhangzott: az építkezés a terveknek megfelelően halad, egy éven belül már folyhatnak a kísérletek a pályán. Jelentős a hazai és nemzetközi érdeklődés, amelyet a V4 országokkal már aláírt, illetve az Ausztriával és Szlovéniával tervezett szándéknyilatkozat is megerősít.
A tárca közlése szerint a kormány ezt követően is kiemelten támogatja a projektet, de elsődlegesen a piaci igények határozzák meg annak tényleges tartalmát. A hatékonyabb megvalósítás érdekében a minisztériummal már megkötött szándéknyilatkozaton túl még szorosabb együttműködést vállalnak az érintett vállalatok. Ezáltal nemcsak sokkal nagyobb versenyelőnyre tehetnek szert, hanem a konzorcium tagjai között is eredményesebb munka kezdődhet.

Az NGM közleményében kiemelte: a résztvevő szervezetek – az Autóipari Próbapálya Zala Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Thyssenkrupp Presta Hungary Kft., az AVL Autókut Mérnöki Kft., a Knorr-Bremse Kft., a Budapesti Elektromos Művek Nyrt., az IBM Hungary Kft., a Valeo Auto-Electric Hungary Kft., a Valeo-Siemens eAutomotive Hungary Kft., az Ericsson, a BASF Hungária Kft., a Continental Automotive Hungary Kft., az Audi Hungaria Zrt. és a T-Systems – képviselői ismét üdvözölték a hazai autóipar egészére pozitívan ható kezdeményezést, illetve bíznak annak sikeres megvalósításában.

A mintegy 40 milliárd forintból megépülő zalaegerszegi tesztpálya felépítését az idén májusban jelentették be. A pályán egyebek mellett önjáró, tehát vezető nélküli autókat tesztelnek majd. Az építkezéshez a kormány mintegy 35 milliárd forint támogatást biztosít.
A tervek szerint olyan központot építenek ki benzinkutakkal, szállodával és egyéb kiszolgáló létesítményekkel, amelyek lehetővé teszik, hogy a térség
országaiban működő járműgyártók tesztelhessék autóikat, akár hetekre, hónapokra ideköltözve. Közép-Európa egyik legnagyobb ilyen beruházása lesz a zalaegerszegi.
http://egyszermarlattamautot.hu/2017/09/13/epul-a-jarmuipari-tesztpalya-zalaegerszegen/