A legjobb kutyás környezetbarát autó a Toyota Mirai

Mint arról korábban már beszámoltunk, a gazdik tisztában vannak vele: nem minden autó egyformán alkalmas a négylábú családtagok szállítására. Van néhány alapvető irányelv, de ezeken túl is érdemes odafigyelni a választásra.

A szakértők szerint a kutyáknak az embernél is többet kell inniuk: egy tízkilós blökinek naponta átlagosan legalább egy liter vízre van szüksége, intenzív testmozgás vagy utazás közben inkább többre. A Toyota Mirai az egyetlen olyan sorozatgyártású autó a világon, amely működése közben színtiszta vizet termel: a villanymotor működtetéséhez szükséges elektromos energiát ugyanis üzemanyagcellája segítségével, a fedélzeten tárolt hidrogénből állítja elő. A folyamat mellékterméke a víz, méghozzá meglehetősen sok: tíz kilométeren nagyjából hat liter. A pára formájában keletkező vizet menet közben egy tartályban gyűjti össze az autó, amit a műszerfalon található gombot megnyomva üríthetünk ki. Tegyük a nyílás alá a kutya ivótálját, és máris gondoskodtunk kedvencünk hidratálásáról, méghozzá fenntartható módon*.

* Ideális esetben a technológiai folyamat kristálytiszta vizet eredményez. A Toyota valójában mégsem ajánlja az üzemanyagcellában keletkező víz fogyasztását, mivel a levegőben előforduló szennyező anyagok miatt nem garantálható, hogy minden környezetben kellően tiszta lesz a folyadék.