• Egyéb

Kovács Bálint újabb ötödik helye Katarban

Felemás eredménnyel zárta Kovács Bálint a katari nemzetközi bajnokság Superstock 600-as kategória negyedik versenyhétvégéjét. A H-Moto Team 16 éves tehetsége az első futamon hatalmasat küzdve végül az ötödik helyen zárt, ám sajnos a másodikon a megismételt rajtot követően egy technikai probléma miatt kiállni kényszerült, így jelenleg összetettben a hatodik pozícióban várja a hétvégi zárófordulót.

Nagy lehetőséget kapott Kovács Bálint csapatától azzal, hogy a téli felkészülési időszakban végig versenykörülmények között készülhet fel a 2018-as feladataira. A H-Moto Team fiatalja ugyanis egy egész szezont teljesíthet a katari nemzetközi bajnokság Superstock 600 kategóriájában. A 16 éves motoros egy Kawasaki nyergében az elmúlt versenyhétvégén már a negyedik fordulót teljesítette a Losail Ázsia Bajnokságban. Noha most is mindent megpróbált megtenni a jó szereplésért Bálint, ám a számára szokatlan meleg, illetve a futamok alatti nagy szél alaposan próbára tette a fiatal tehetség motoros tudását. Ettől függetlenül az első versenyen a hatodik rajthelyről indulva nagy csatában képes volt előre jönni az ötödik pozícióba. Sajnos a második versenyen hiába rajtolt kiválóan – feljött a negyedik helyre –, ám egy baleset miatt megszakították a viadalt. Az újraindítást már nem tudta hasonlóan megcsinálni, ugyanis tönkrement a kuplungja, és a verseny feladására kényszerült. Bálint a hétvégi szereplésével összetettben a hatodik helyen áll, továbbra is harcban van az ötödik helyen álló ellenfelével szemben.

Amikor kiértünk, eddig még nem tapasztalt forróság fogadott minket, amihez egyszerűen nem tudtam kellőképpen hozzászokni. Ráadásul, amíg ellenfeleim folyamatosan edzhettek, addig én az utolsó versenyem óta nem ültem motoron, így emiatt is hátrányba kerültem velük szemben. Ennek ellenére ismét sikerült megszereznem a hatodik rajthelyet, ráadásul fokozatosan gyorsultam is körről körre. A verseny napján aztán a forróság mellé a szél is feltámadt, amely rengeteg homokot hordott fel a pályára, ami külön nehezítette a versenyzést. Ettől függetlenül az első futamon nagyon jól éreztem magam, és hatalmas adok-kapok után, végül egy helyet javítva a rajtpozíciómon, az ötödik helyen intettek le. A második futamon rendkívül jól rajtoltam, feljöttem a negyedik helyre, és úgy tűnt, akár az élmezőnnyel is fel tudom venni a versenyt, amikor piros zászlóval megszakították a viadalt, és új rajtot rendeltek el. Ezt nem bírta el a Kawasaki kuplungja, és fel kellett adnom a versenyt. Nagyon bosszant mindez, hiszen egy jó eredménnyel feljöhettem volna az összetettben az ötödik pozícióba. A hátrányom nem nagy, és már a hétvégén javíthatok” – fogalmazott Kovács Bálint.

A csapat sportigazgatója a kiesés ellenére elégedett volt tanítványa teljesítményével, és bízik abban, hogy a hétvégén, ahol Bálint az első éjszakai futamát fogja teljesíteni, képes lesz a legjobbat kihozni magából.

Amellett, hogy a számunkra kissé szokatlan időjárás ellenére nehezen indult a hétvége, úgy vélem, egyáltalán nem kell szégyenkeznünk az elért eredmények miatt. Az edzésen közel került a legjobb idejéhez, az első futamon pedig komoly csatában addig fokozta a tempót, amíg az ellenfél végül hibázott. Arról sajnos nem tehetett Bálint, hogy a nagyon jól indult második verseny megismételt rajtánál tönkrement a kuplungja, így végül ezt a futamot pont nélkül zárta. Nincs se okunk, se időnk a kesergésre, hiszen a hétvégén máris itt a következő forduló, amin Bálint átesik egy újabb tűzkeresztségen, hiszen jön az első éjszakai versenye. Ahogy elnézem a formáját, a sporthoz való hozzáállását, úgy vélem, igen eredményes futamok elé nézhetünk” – mondta Rizmayer Gábor.

A bajnokság állása négy futamot követően: 1. Mashel Al Naimi 167 pont, 2. Saeed Al Sulaiti 166 pont, 3. Nasser Al Malki 136 pont, 4. Abdulla Al Qubaisi 108 pont, 5. Fahad Al Sowaidi 92 pont, 6. Kovács Bálint 71 pont.