Közlekedési változások Budapesten a március 15-i nemzeti ünnepen és március 16-án

2019. március 15-én, nemzeti ünnepünkön és másnapján, március 16-án városszerte több helyszínen – többek között pénteken a Kossuth Lajos téren, a budai Várban, a Várkert Bazárban, és a Múzeum körúton, szombaton pedig az Andrássy úton – rendeznek ünnepi programokat, megemlékezéseket. A rendezvények miatt az érintett belvárosi fő közlekedési útvonalakat lezárják, ezért több közösségi közlekedési járat útvonala változik. Az M3-as metró március 15-én egész nap, 16-án és 17-én pedig egészen 20:30-ig Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között jár. A BKK javasolja, hogy aki teheti, a belvárosi ünnepi rendezvények helyszínét a metrókkal közelítse meg. Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a közlekedési változásokról a BKK INFO alkalmazásban; utazásukat ezen a napon is megtervezhetik a BKK FUTÁR applikáció segítségével, amely valós idejű járatinformációk alapján mindig az optimális útvonalat mutatja meg úti céljuk eléréséhez.

Állami ünnepi rendezvények és azok megközelítési lehetőségei

Nemzeti ünnepünkön, 2019. március 15-én Budapest több helyszínén tartanak központi megemlékezéseket, programokat; a hivatalos eseményekről bővebben a marcius15.kormany.huoldalon tájékozódhatnak. Március 16-án a Magyar zászló és címer napja alkalmából tartanak rendezvényt az Andrássy úton.

Ünnepi zászlófelvonás március 15-én 9 órától a Kossuth Lajos téren, díszünnepség 10:30-tól a Múzeumkertben

Magyarország nemzeti lobogója ünnepélyes felvonásának helyszíne, a Kossuth Lajos tér leggyorsabban és legkényelmesebben az M2-es metróval közelíthető meg. A 2-es villamossal ebben az időszakban a Közvágóhíd H végállomástól csak a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) ideiglenes végállomásig lehet utazni. A Kossuth Lajos térről ünnepi felvonulás indul a Nemzeti Múzeum kertjébe.

Programok a budai Várban március 15-én 9 órától 18 óráig

Változatos családi programok várják az érdeklődőket a budai Várban, amely ezen a napon a Deák Ferenc tér felől a 16-os buszjárattal, a Széll Kálmán tér felől a 16A busszal, vagy a Clark Ádám térről a Budavári Siklóval közelíthető meg.

Programok a Várkert Bazárban március 15-én 9 órától 18 óráig

Családi programokat tartanak a Várkert Bazárban is, amely legkényelmesebben a 19-es és a 41-es villamossal közelíthető meg, és a Döbrentei térről vagy a Clark Ádám térről rövid sétával is elérhető.

A magyar zászló és címer napja az Andrássy úton március 16-án 10 órától

Az Andrássy úton az Opera és a Hősök tere között egy 1848 méter hosszú nemzeti zászlót visznek végig. Az Andrássy út teljes szakasza elérhető az M1-es metróval.

Útlezárások a belvárosban

Március 15-én, pénteken lezárják a közúti forgalom elől

–          a Múzeum körutat az Astoria és a Kálvin tér között, valamint a Bródy Sándor utcát a Puskin utca és a Múzeum körút között 0 órától másnap hajnalig,

–          a Bajcsy-Zsilinszky utat a Deák Ferenc tér és az Alkotmány utca között, a Károly körutat az Astoria és a Deák Ferenc tér között, valamint az Alkotmány utcát 9-től 10 óráig,

–           és az Andrássy utat a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között 10-től 15 óráig.

A budai Várba egész nap nem lehet behajtani.

Március 16-án, szombaton lezárják a közúti forgalom elől az Andrássy utat az Opera és a Dózsa György út között, a Dózsa György utat a Podmaniczky utca és a Városliget fasor között, a Kós Károly sétányt, az Olof Palme sétányt, az Állatkerti körutat és a Hősök terét határoló utakat 12-től 15 óráig,