Légi akrobatika, aszfalton

Csak úgy siklik az úton, szoktuk mondani a természetes eleganciával, könnyedén és precízen mozgó autókról. A Toyota ezt a hajós hasonlatot átugrotta, és egyenesen a műrepüléssel állította párhuzamba sportos zászlóshajójának vezethetőségét – legalábbis egy különösen látványos bemutató erejéig, amelyhez a világ egyik legismertebb műrepülő csapata, a brit Red Arrows nyújtott ihletet.

A brit királyi légirerő különleges százada, az 1964-ben alapított Red Arrows (Vörös Nyilak) a világ egyik legkiválóbb légi akrobatikai csapata. Halált megvető bátorsággal végrehajtott, a fizika törvényeivel dacoló bemutatóik eddig a világ közel hatvan országában nyűgözték le a közönséget, ám a televízió és az internet jóvoltából ismertségük ennél jóval szélesebb körű.

A tökéletesen koreografált manőverek Paul Smith fantáziáját is megragadták. A világ egyik legismerebb autós kaszkadőr csapatát alapító, harminc éves tapasztalattal bíró pilóta-fenomén a Red Arrows legismertebb formációit igyekezett kétdinemzióban, egy repülőtér betonján reprodukálni. A bámulatos precizitást, higgadt rutint és a csapat tagjai közötti, megkérdőjelezhetetlen bizalmat feltételező manővereket a Toyota új generációs sportkupéjával, az ötödik generációs GR Suprával hajtották végre –természetesen kilencen, ahányan a Vörös Nyilak is dolgoznak.

A kiszemelt manővereket – a tornádót, a tükröt, az orsót, valamint a nyíllal átlőtt szívet – először a Paul kisfiától kölcsönvett kisautókkal, egy konyhaasztalon vázolták fel. Ezt követően gyalogosan, autók nélkül, végül autóval, de fele sebességgel haladva gyakorolták be a mozgássorozatot a kaszkadőrök, akiknek nem csupán centiméter pontossággal kellett manőverezniük a mutatványok során, de olykor vakon is.

A Red Arrows mutatványainak egyik fénypontja ugyanis, amikor a repülőgépek maguk után hosszú füstcsíkot húzva ábrákat rajzolnak az égre. Ezt a GR Suprákra erősített katonai füstfejlesztő gránátokkal valósították meg, amelyeket pirotechnikai eszközzel, távirányítással indítottak be – és innentől kezdve a pilóták valóban csak saját és társaik pontosságában bízhattak, ugyanis a mutatvány ezen szakaszában nem sokat láttak a többiekből.

A légi manőverek szárazföldre átültetése nem minden esetben volt egyszerű, ám Paul Smith és csapata a hátrányból előnyt kovácsolt: az orsót például szemből közeledő autók között szlalomozva valósították meg, a közelgő Valentin-nap miatt különösen aktuális, átlőtt szívet pedig a folyamatosan változó széljárás (valamint a rendelkezésre álló, szűk tér) miatt kifejezetten kompakt, gyors manőverként hajtották végre.

Míg a Red Arrows pilótái tökéletesen egyforma gépekkel repülnek, Paul Smith kaszkadőrei a Toyota GR Supra mindkét változatának találtak szerepet az előadásban: a teljes mértékben szériakivitelű (kivéve a füstgránátokat) Suprák 2,0 literes, soros négyhengeres és 3,0 literes, soros hathengeres motorral vágtak neki a bemutatónak.

A forgatás két napja alatt egyetlen karcolás sem esett az autókon, ami legalább annyira dicséri a pilóták profizmusát, mint a kupé tökéletes kezelhetőségét és kiegyensúlyozottságát. A pirotechnikai elemek sem okoztak kárt az autókban: a szakértők összesen 180 gránátot szereltek fel, élesítettek be és aktiváltak anélkül, hogy bármelyik kigyulladt vagy felrobbant volna.

Fotók: Toyota UK