Lexus LF-30

A 2019-es Tokiói Autószalonon leleplezett LF-30 Electrified tanulmányautó a Lexus villamosítási jövőképét testesíti meg, egy olyan autóról, amely eddig nem ismert beteljesülést és örömöt nyújt vezetője számára. A futurisztikus külső előrevetíti a 2030-as évek Lexus elektromos járműveinek képét, amelyhez az önvzető technológiák használatát lehetővé tevő innovatív utastér, lenyűgöző új generációs műszerfal és további fejlesztések társulnak. A kerékbe épített négy elektromotor, az elektromos kormányzás és a Lexus Advanced Posture Control (fejlett pozíciófelügyelet) segítségével az LF30 semmihez nem hasonlítható dinamikai élményt nyújt.

A világ leginnovatívabb autógyártójaként ismert Toyota prémium márkája, a Lexus folyamatosan azon munkálkodik, hogy újító szellemű, lenyűgöző élményeket szerző termékeket hozzon létre. Ennek következő lépcsője a Lexus Electrified elképzelés, amely az elektromos járművek következő generációjába enged bepillantást. A 46. alkalommal megrendezett 2019-es Tokiói Autószalonon újabb fontos pillanat érkezett el a márka történetében, itt mutatják be ugyanis a Lexus LF-30 Electrified tanulmányautót. A márka 1989-es megszületése óta a Lexus mindig is arra törekedett, hogy vásárlói olyan innovatív, izgalmas terméket és márkaélményt kapjanak, amely mind az öt emberi érzékre hatást gyakorol, és az RX 400h 2005-ös bemutatkozása óta a Lexus úttörő szerepet játszott a villamosítási technológiák bevezetésében is. Ilyen megoldás például a kétfokozatú áttételcsökkentő, valamint a Multi Stage Hybrid rendszer, amely kiváló menettulajdonságokkal és karakteres, lenyűgöző vezetési élménnyel ruházta fel a Lexus hibrid járműveket. A most bemutatott Lexus Electrified vízió hatalmas lépés a menetteljesítmények, a vezethetőség, az irányíthatóság és a vezetési élmény területén. Annál is inkább, mivel társadalmunk az önvezetéssel és a villamosítással egy új korszakba lépett. A Lexusok eredeti vezetési élményének felidézésére kifejlesztettek egy úgynevezett pozíciófelügyelő rendszert és más olyan elektromos technológiákat, amelyek nemcsak a vezetési élményt javítják, de alapvetően változtatják meg a jövő luxusautóinak lényegét. A népszerű benzines hibridek és azok részegységeinek (akkumulátor vezérlés, teljesítményszabályzó modulok és elektromotorok) fejlesztése során a Lexus nagy tudásra tett szert ezen a téren. A Lexus Electrified technológia pedig még ennél is magasabb szintet képvisel, hiszen képes egyesíteni a hajtáslánc, a kormányzás, a futómű és a fékek vezérlő rendszereit, és teljes egészében kiaknázza az elektromotor-vezérlés lehetőségeit, amit eredetileg a hibridekhez fejlesztettek ki. Ezzel a technológiával úgy szabályozható a hajtóerő, hogy a jármű automatikusan a mindenkori forgalmi helyzethez igazodjon – ez pedig segít elérni a Lexus egyik legfontosabb célját, hogy élvezetes és biztonságos autókat kínálhasson vásárlóinak. Ehhez a célkitűzéshez járul hozzá az első akkumulátoros hajtású (BEV) Lexus tervezett bemutatása 2019 novemberében. Ezzel a Lexus kiszélesíti a világ különböző régióinak igényeire adott válaszát, beleértve a HEV (hibrid), a PHEV (hálózatról tölthető hibrid), a BEV (akkumulátoros), és az FCEV (üzemanyagcellás) járművek fejlesztését. Következő lépésként a Lexus kibővíti elektromos modellpalettáját, és a következő évtizedben bemutatja első PHEV járművét, valamint egy új fejlesztésű BEV platformot. 2025-re minden Lexus modellnek lesz elektromos változata, és a Lexus további célja, hogy az elektromos hajtású autók értékesítése túlszárnyalja a belsőégésű motorral felszerelt modellekét.

Az új, LF-30 Electrified koncepció testesíti meg a Lexus villamosítási terveit

Az LF-30 Electrified tanulmányautó a Lexus Electrified vízió megtestesülése. Külsején művészi eszközökkel hozták létre a BEV járművektől elvárt imázst, ami futurisztikus formavilágban teljesedik ki. Az utastér kialakítása magabiztosan ötvözi az önvezetést és az új technológiákat, ezzel is megerősítve a Lexus különleges világát. A menetteljesítmények alapjául a Lexus Electrified fődarabok szolgálnak, amelyek a legújabb technológiákkal kiegészítve megszilárdítják a Lexus vezető szerepét a HEV rendszerek fejlesztésében. Precíz elektromotorok segítségével a jármű karosszériájának pozícióváltásaival azonnal korrigálható a vezető testhelyzete – ez eddig a hagyományos járművekben nem volt lehetséges. Az LF-30 Electrified ezen kívül számos olyan technológiát tartalmaz, ami már a következő évtized fejlesztéseit vetíti előre. Ilyen például az új, emberközpontú filozófia alapján kialakított műszerfal, vagy a steer-by-wire elektromos kormányzás.

https://www.youtube.com/watch?v=VPmsyl7KE80

A futurisztikus külső előrevetíti a 2030-as évek Lexus elektromos járműveinek képét

A formaterv különös kihívást jelent a kerékbe épített motoros BEV járműveken, hiszen ennél a felépítésnél újszerű megoldások alkalmazására is lehetőség nyílik. Ezért a Lexus vizuálisan is kiemelte az LF-30 Electrified különleges energiaáramlását. A karosszéria formája felhasználja a karosszéria sarkaiban elhelyezkedő kerekek által keltett energiát, amely az utastér felé áramolva elhalad a vezető mellett, és végül kiárad az útfelületre. A BEV-technika előnye, hogy nincs szükség motorházfedélre, így a jellegzetes, orsó alakú Lexus hűtőrács még inkább beleolvadhat az autó felépítésébe. Az autó oldalain végignyúló ablaküveg, az izmos sárvédők és a szárnyat formázó első lámpák széle adja ki az ikonikus Lexus-orsó kontúrját. A karosszéria kecsesen elegáns első része töretlen és éles vonalvezetésű hátsó traktusba ível. A szárny kialakítású első lámpák mellett a hátsó lámpák élei, valamint az oldalsó levegőbeömlők biztosítják, hogy ne csak a légellenállás, de a hűtőteljesítmény is kiváló legyen a stílust a funkcióval egyesítő kialakításban.

Az oldalablakok áttetszősége fokozatmentesen állítható, így az utasok szabadon gyönyörködhetnek a tájban, de éjszaka és egyéb szituációkban megőrizhetik privát szférájukat. Az autó orr-részének színe és az azon látható világító mintázat tudatja a szemből érkezővel, hogy az autó normál vagy önvezető üzemmódban közelít felé. Ez egy újabb megnyilvánulása a Lexus azon törekvésének, hogy megoldásai egyidejűleg stílusosak és funkcionálisak legyenek. Az „Elektromos égbolt” fényezésben egy élvonalbeli féminfúziós eljárással készült bevonat ad különleges kékeszöld árnyalatot.