Lezárásokra és gigantikus káoszra kell készülni a BAH-csomópontnál és egész Budán

Második világháborús robbanótesteket hatástalanítanak ma Budapest XII. kerületében, a BAH-csomópontnál. A művelet idejére mintegy fél kilométeres körben kiürítik a városrészt, lezárják a csomópontot, valamint az Alkotás utca és a Hegyalja út egy szakaszát is.

    Az érintett területet a lakóknak és az ott dolgozóknak legkésőbb reggel 8 óráig el kell hagyniuk, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után, várhatóan késő délután térhetnek vissza.
 

   A hatóságoknak az I., a XI. és a XII. kerület területén több száz lakást, valamint irodaházakat, hoteleket, vendéglátóhelyeket kell kiüríteniük. A XI. és XII. kerületieknek a MOM Kulturális Központ, az I. kerületieknek pedig a budavári közterület-felügyelet ügyfélszolgálati irodája lesz a befogadóhely. 
 

   Az autósoknak az M1-es és M7-es autópálya irányából a Nagyszőlős utca, Petőfi híd útvonal ajánlott. További lehetőséget nyújt a Villányi út használata, valamint az agglomerációból érkezőknek, ha a pesti oldalra tartanak, az M0-ás autóút igénybevétele. A hidak közül a Petőfi és a Rákóczi hidat javasolják a közlekedőknek.
 

   A Budapesti Közlekedési Központ arra hívja fel a figyelmet, hogy reggel 8 órától a területen belüli megállókban a 8E, a 108E, a 110-es, a 112-es és a 212-es buszra csak felszállni lehet, arról leszállni nem, míg a 17-es és a 61-es villamos megállás nélkül áthalad a megállón. Várhatóan 11 óra után a közösségi közlekedési járatok a lezárt területet elkerülik; Kelenföld és Újbuda felől a belváros felé ebben az időszakban az 4-es metrót érdemes igénybe venni.

(MTI)

A Testnevelési Egyetem Koltai Sportcentrumának rekonstrukciója során találtak világháborús bombákat. Hatástalanításának idejére a környező utcákat kiürítik (az ott lakók és dolgozók már a múlt héten kaptak erről értesítést.)

  • Zárva lesz a MOM Park bevásárlóközpont, a környező irodaházak, vendéglátóhelyek, szállodák is. 
  • Lehet, hogy Dél-Budán a szemetes se jön, vagy csak nagy késéssel: az FKF arra kér minden érintettet, hogy hagyja kint a kukákat, előbb-utóbb jönnek. (És köszönik a türelmeteket.)
  • Kerülő útvonalak a helyiek ajánlásával:  az M1-es és M7-es autópálya irányából érkezőknek azt javasolják, hogy a Nagyszőlős utca, a Petőfi híd irányába menjenek. További lehetőség lehet még a Villányi út használata, valamint az agglomerációból érkezőknek, ha a pesti oldalra tartanak, az M0-ás autóút igénybevétele. A hidak közül a Petőfi és a Rákóczi hidat javasolják a közlekedőknek.
  • A tűzszerészek is hozzászóltak: Debrődi Péter megbízott tűzszerész műveleti főnök elmondta az MTI-nek, hogy a sportcentrum területén az építkezés során hat különböző robbanótest került elő. A két legnagyobb tömegűnek el kell távolítani a gyújtószerkezetét a biztonságos elszállításuk érdekében. Az egyik egy száz kilogrammos tüzérségi lövedék, a másik pedig egy ötven kilogrammos légibomba. A kiürítés szükségességéről szólva azt hangsúlyozta, hogy egy esetleges nem várt robbanás esetén a kijelölt területen belül a felrobbanó robbanótestek repeszei súlyos, vagy akár halálos sérüléseket is okozhatnak.
  • A lezárás kezdete:  a területet reggel nyolc órakor zárják, ami azt jelenti, hogy a területre onnantól bemenni nem lehet, csak távozni onnan.
    A BAH-csomóponton az áthaladás a kiürítés befejezéséig folyamatos lesz, majd azt követően a csomópontot is teljesen lezárják. Ennek pontos időpontját még nem tudni, az érintett terület teljes kiürítése egy-három órát vehet igénybe, tehát azzal számolnak, hogy várhatóan 9 és 11 óra közötti időben lesz a csomópont zárásának kezdete. A teljes zárást a robbanótestek hatástalanítása után oldják majd fel. Erről meg még annyira sem lehet tudni, mikor lesz. Ne legyetek türelmetlenek, a tűzszerészek teszik a dolgukat.
  • Többen kérdeztétek, mi legyen a parkoló autókkal, vajon a “zónában lakóknak” jelöltek-e ki másik ingyenes parkolási lehetőséget: nem hivatalos vélemény, de a kiürítés az emberéletek védelméről szól (meg a kutyákéról, macskákéról, szóval, róluk is gondoskodjatok, nem maradhatnak) és nem az anyagi javakról. Ha nem kimondottan tilosban állsz, a kocsi maradhat, vagy persze, viheted is magaddal, amikor elhagyod a területet. Nincs másik, kijelölt ingyenes parkoló.