• Egyéb

A magyar Scania nélkül futott az Africa Eco Race mezőnye szombaton

Befejeződött a 2018-as Africa Eco Race érdemi része: szombaton a viadal utolsó olyan szakaszát futották, amely még beleszámított az értékelésbe, de sajnos a Qualisport Racing kamionosai nem lehettek ott a mezőnyben.

Mint ismeretes, Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László fedélzeti szerelő technikai okok miatt a mauritániai dűnék között ragadt a pénteken bonyolított tízedik szakaszon: az addig a kategória-összesítésben a 3. helyen állomásozó Scania Qualisport Torpedóban a kuplung adta meg magát. A szervizcsapat a szervezők egyik járművével már az éjszakai órákban a helyszínre juttatta a kuplungcseréhez szükséges eszközöket, így a versenytrió nekiláthatott a beavatkozásnak, amellyel reggelre végeztek. Miután újra üzemképessé varázsolták a sárga montrumot, nekivágtak az előző napon megkezdett táv hátralevő részének: a célállomásig – amely a szombati napon a rajt volt – is eljutottak, ám sajnos túl későn, így már nem vághattak neki az újabb penzumnak.

„Sajnos ilyen technikai sport, megtörténik az ilyesmi. Egész éjjel dolgoztunk, bízva abban, hogy a szombati szakaszon ott lehetünk, de bármennyire igyekeztünk, nem jött össze. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki odahaza figyelt bennünket és szorított értünk. Fájdalmas, hogy így jártunk, mert nagyon közel álltunk a jó eredményhez, amelyre évek óta várunk, és amelyért évek óta dolgozunk, de ez egy olyan műfaj, ahol mindig, mindenből lehet tanulni. Ebből is. Most nincs más hátra, mint vasárnap begördülni a Rózsaszín tó partján tartandó célceremóniára, ahol a korábbi nyolc Africa Eco Race indulásunk alkalmával jelen voltunk” – nyilatkozta a Qualisport Racing pilótája, Kovács Miklós, aki 2010-ben már megnyerte a kamionos kategóriát a leghosszabb afrikai tereprali-futamon, az évek során pedig a dobogó összes fokát megjárta már együttesével.

Az Africa Eco Race vasárnapi zárószakasza már csak demonstrációs száguldás lesz az Atlanti-óceán partján, Szenegálban, Dakar közelében: a végeredményt ez a menet már nem befolyásolja. Az autósoknál a pályafutása első nagy diadalát arató francia pilóta, Mathieu Serradori diadalmaskodott buggy-jával, a motorosoknál a KTM-es olasz Paolo Ceci az idei győztes, míg a kamionos kategóriában Gerard de Rooy diadalmaskodott: a De Rooy-Iveco kétszeres Dakar-győztes pilótája először szerepelt az Africa Eco Race-en, amelynek első, 2009 januárjában futott viadalát épp az édesapja, Jan de Rooy nyerte a monstrumok között.