Magyarország célja, hogy 2030-ra felére csökkenjen a halálos közúti balesetek száma

    Magyarország célja, hogy 2030-ra felére csökkenjen a halálos közúti balesetek száma – mondta az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön a Road Safety Global Meeting közlekedésbiztonsági konferencián, Budapesten.

    Palkovics László hangsúlyozta: 2020-ban 460 ember halt meg közlekedési balesetben Magyarországon, ami egy kisebb település lakosságát jelenti. Ezt tarthatatlannak nevezte, és kijelentette: Magyarország célja, hogy 2030-ra 50 százalékkal csökkenjen a halálos közúti balesetek száma, a végcél pedig a “zéró halálozás elérése”.


    Magyarország 2020-ra nagyjából elérte az európai átlagot a közlekedési balesetek számában, azonban ez az átlag még mindig nagyon magas a sérültek és a halálos áldozatok számát tekintve – közölte.


    Palkovics László elmondta: a kormány közúti biztonsági stratégiájában kiemelt szerepe van az oktatási kampányoknak, annak tudatosításának, hogy az autó “veszélyes üzem”.


    A rendészeti szervek is jelentős szerepet játszanak a közúti biztonság megteremtésében – tette hozzá.


    A biztonságos utak építését is fontosnak nevezte, kiemelve, hogy 2010 és 2020 között Magyarország a második volt Európában Luxemburg után az autópálya-hálózat fejlesztésében.     


    Felhívta a figyelmet, hogy a vezetés közbeni mobiltelefon-használat egyre nagyobb problémát jelent. A miniszter fontosnak nevezte a kerékpárosoknak és a motorosoknak szóló külön képzéseket.