Már látható a Lexus dokumentumfilm a kézművességről

A ‘Takumi világ’ című dokumentumfilm arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen jövő vár a kézművességre a mesterséges intelligencia térhódítása után. Mintegy 60.000 órányi gyakorlás szükséges ahhoz, hogy Japánban valaki elérje a kézművesség legmagasabb szintjét, és Takumi mesterré váljon: a dokumentumfilm az ez előtt az elkötelezettség előtt való tisztelgés jegyében megtekinthető a teljes, 60.000 órás változatban és egy rövidebb 54 perces kivonatban is. A film elérhető az Amazon Prime Video, az Amazon Instant, a Google Play és az iTunes csatornákon, valamint a kifejezetten erre létrehozott www.takumi-craft.com honlapon

Nyugaton általánosan elterjedt az a vélekedés, hogy egy átlagos képességű ember körülbelül 10.000 órányi gyakorlással válhat szakemberré a saját szakterületén. Japánban viszont csak azt tekintik mesternek, aki legalább 60.000 órát töltött a legmagasabb szintű mesterfogások elsajátításával. Ez azt jelenti, hogy 30 éven keresztül, évente 250 napon át, napi 8 órában tanul és gyakorol. Ezekből az emberekből lesznek Japán legképzettebb kézműves mesterei, a Takumik, akiket most egy érdekfeszítő dokumentumfilmben mutat be a világ legzöldebb luxusautó márkájából az elmúlt években valódi zöld életmódmárkává váló, a dizájn, a gasztronómia, a kultúra és így a filmvilág területén is aktív, az értékek közvetítésére is mind nagyobb hangsúlyt helyező Lexus.  Az alkotást a Chef’s Table című televíziós sorozat rendezője, Clay Jeter készítette a luxusautó-márka számára, és a filmet ma mutatta be világszerte a Prime Video. A Takumi – A kézművesség fennmaradásának 60.000 órányi története négy japán művészt mutat be, akik mesterségüknek szentelték az életüket: egy két Michelin-csillagos séfet, egy tradicionális papírmetsző művészt, egy autóipari kézműves mestert és egy asztalost a világ egyik legrégebbi építőipari vállalatától. A hosszát és üzenetét tekintve egyaránt egyedinek számító dokumentumfilm premierjét New York-ban, a DOC NYC filmfesztiválon rendezték meg. A film egy rövidebb, lényegretörőbb változatban is elérhető, de létezik egy teljes, 60.000 órát bemutató anyag is, ami bemutatja, amint benne szereplő Takumi mesterek újra meg újra megismétlik, gyakorolják és tökéletesítik mesterségük fogásait, és a film órákra, napokra és évekre visszamenőleg jelzi e tanulási folyamat állomásait. A British Múzeum volt igazgatója, Neil Macgregor narrációjával elkészített, és a kézművesség és a mesterséges intelligencia világhírű szakértőit egyaránt megszólaltató film azt a kérdést feszegeti, hogy képesek leszünk-e megbecsülni és megmenteni az emberi kéz által teremtett művészeti értékeket, miközben olyan gépeket tervezünk, amelyek olyan precízek és gyorsak, amilyen az ember sosem lehet. A film trailere az alábbi linken tekinthető meg:

Olyan korban élünk, amit a figyelemhiány és az örök időzavar jellemez.” – fogalmaz Nora Atkinson, a Smithsonian American Art Múzeum kézművességre szakosodott kurátora. “Ezért aztán egyre kevesebb művész képes több tízezer órát rászánni arra, hogy tökéletesre csiszolja a tudását.”

Az előrejelzések szerint 2050-re a gépek